Primátor Bělica: Městská policie používá moderní aplikaci na rozpoznávání registračních značek

14.03.2021 14:01

Městským a obecním strážníkům ulehčuje práci nová aplikace s prvky umělé inteligence.

Primátor Bělica: Městská policie používá moderní aplikaci na rozpoznávání registračních značek
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Primátor města Havířov Josef Bělica

Jedná se o nativní mobilní aplikaci FTT ALPR (Automatic License Plate Recognition) pro OS Android, která je určená ke komplexní lustraci registračních značek vozidel, které nasnímá na ulici. Je napojena na informační systém MP Manager, který slouží k vedení agendy Městské police Havířov.

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

„Funkce aplikace spočívá v tom, že když ji spustíme, ihned se rozjede kamera v mobilním telefonu. Ta snímá zaparkovaná vozidla a jejich registrační značky, které se automaticky ukládají a zobrazují na boku aplikace. Jakmile aplikace přestane načítat, můžeme procházet registrační značky načtené v mobilu. Tyto jsou podkresleny barevně. Zelená barva znamená, že vozidlo je v pořádku. Oranžová, že vozidlo již bylo městskou policií řešeno a ukáže se nám historie záznamů, a červená barva označuje vozidlo v pátrání Policie České republiky. Nejčastější využití aplikace je v nočních hodinách na vozidla v pátrání a v denních hodinách na vozidla v případě špatného parkování,“ popisuje práci v terénu s novou aplikací ředitel Městské policie Havířov Bohuslav Muras.

„Těší mě, že naši strážníci mohou aktivně ke své práci využívat ty nejmodernější technologie. Aplikace je v telefonu, který má strážník ke své práci na ulici k dispozici. Vše funguje on-line, tedy od založení události až po kontrolu v připojených databázích v reálném čase. Pro strážníky to znamená další časovou úsporu, a především usnadnění práce. Tato chytrá aplikace je komfortní a rychlý on-line pomocník strážníka v terénu,“ dodal havířovský primátor Josef Bělica.

Během února byla aplikace v testovací fázi, od března je v plném provozu. Cena aplikace v jednom mobilu činí 200 Kč měsíčně a v současné době Městská policie Havířov využívá tři. V brzké době by měla společnost FTT spustit podobnou aplikaci na občanské průkazy. Jedná se o aplikaci, která dokáže načíst informace z předloženého občanského průkazu a zavést je do MP Manageru, tedy do informačního systému, který slouží k vedení agendy městské policie. I tuto aplikaci by v blízké budoucnosti strážníci rádi používali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…