Primátor Hrabálek: Hradec chce pomoci zadržet vodu v krajině

12.10.2019 13:06

Téměř 60 milionů korun chce město investovat v následujících třech letech do opatření, která by měla přispět k zadržování vody v krajině na jeho území. Harmonogram jednotlivých záměrů schválili městští radní i zastupitelé.

Primátor Hrabálek: Hradec chce pomoci zadržet vodu v krajině
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„V následujících třech letech bychom chtěli každý rok dát zhruba půl milionu korun na jímky, které by zadržovaly dešťovou vodu na sídlištích. Technické služby by ji pak využívaly pro zalévání okolní zeleně,“ popisuje záměry primátor Alexandr Hrabálek. Po vyčištění a prohloubení by se měla zvýšit kapacita jezírek v parku Háječek, tato akce za 1,65 milionu korun se připravuje již na příští rok.

„Revitalizací by měla projít i retenční jezírka v Klukách a v lesoparku na Moravském Předměstí, včetně mokřadu a okolních drobných vodních toků. V městském rozpočtu chceme na tyto investice v následujících letech postupně vyčlenit téměř 13 milionů korun. Ještě letos necháme zpracovat studii na revitalizaci Piletického potoka a levého břehu Labe,“ dodal.

V příštím roce by měla začít rekonstrukce parků Pernštejnů a Sádky v okolí Malého labského náhonu. „Kukleny mají poměrně velký deficit v zelené infrastruktuře, nové parky by měly přispět ke zlepšení mikroklimatických podmínek a komfortu bydlení. Nyní se dokončuje projektová dokumentace, hrubý předpoklad potřebných financí je 15 milionů, ale přesnější číslo budeme znát po dokončení všech stupňů dokumentace a po výběru stavební firmy. Budeme hledat i možné dotační tituly, které by nám pomohly ulevit městskému rozpočtu,“ říká náměstek primátora Martin Hanousek.

Rekonstrukcí za zhruba deset milionů by měly v roce 2021 projít Kubištovy sady mezi Pospíšilovou ulicí a halou Slavie, o rok později by se úprav měly dočkat Vonešovy sady u staré nemocnice. V plánu jsou i úprava stromořadí na Gočárově třídě a na třídě SNP, doplnění a úpravy zeleně, úpravy zahrad a venkovních areálů mateřských a základních škol či dopracování pasportu zeleně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…