Primátor Hřib: Svoboda a demokracie nejsou nikdy trvale garantovány

19.08.2019 22:19

Na oslavu 30. výročí Baltského řetězu neboli Baltské jsou ode dneška do 25. srpna ve foyer Nové radnice vyvěšeny vlajky Estonska, Lotyšska a Litvy společně s informačním bannerem.

Primátor Hřib: Svoboda a demokracie nejsou nikdy trvale garantovány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr České pirátské strany a nový primátor Prahy Zdeněk Hřib

Připomínají událost, která stvrdila snahy pobaltských zemí vrátit se na mapu Evropy jako nezávislé státy. Tento manifest proti sovětské okupaci a za svobodu spojil více než dva miliony účastníků a v r. 2009 byl zapsán do seznamu mezinárodního kulturního dědictví UNESCO v kategorii Paměť národa.

V roce 1989 si Estonsko, Lotyšsko a Litva připomínaly 50. výročí nacisticko-sovětské dohody zvané pakt Ribbentrop-Molotov, který umožnil začátek druhé světové války a způsobil padesátiletou sovětskou okupaci těchto tří států. Jako zprávu světu o snaze získat zpět svobodu zorganizovali před 30 lety Estonci, Lotyši a Litevci 675 km dlouhý lidský řetěz, který se táhl z Tallinnu přes Rigu až do Vilniusu.

„Myšlenkový odkaz Baltského řetězu podobně jako odkaz Sametové revoluce, jejíž shodné výročí si letos připomínáme u nás, nám budiž mementem, že svoboda a demokracie nejsou nikdy trvale garantovány a že o jejich udržení se všichni musíme ustavičně občansky zasazovat,“ uvedl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Letošní 30. výročí této pozoruhodné akce si baltské země připomínají četnými kulturními a společenskými událostmi, stejně jako 80 let od paktu Ribbentrop-Molotov. Význam Baltského řetězu pro Estonsko, Lotyšsko a Litvu je obrovský, po tomto masivním manifestu totiž brzy následovalo obnovení nezávislosti všech tří států v roce 1991. Estonská, Lotyšská a Litevská republika v následujícím období dosáhly pozoruhodného rozvoje a od roku 2004 jsou členy Evropské unie a NATO.

Při příležitosti jubilea Baltského řetězu bude také 21. srpna Česká televize na programu ČT2 vysílat lotyšský dokumentární film „Baltská cesta ke svobodě“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.