Primátor Nwelati: Vedení města odmítá laciná gesta

22.12.2019 13:13

Čtvrteční jednání zastupitelstva zpestřilo vystoupení skupinky ekologických aktivistů, kteří s rozvinutým transparentem a plakátky v rukou požadovali okamžité vyhlášení klimatické nouze v Mladé Boleslavi a další kroky, vedoucí ke zlepšení životního prostředí.

Primátor Nwelati: Vedení města  odmítá laciná gesta
Foto: ddm-mb.cz
Popisek: Mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati

Prostřednictvím opozice byl v podobném duchu předložen návrh k projednání. Ten ovšem zastupitelé neschválili. Primátor Raduan Nwelati i ostatní zástupci vedení města vyjádřili ochotu jednat se zájemci z řad veřejnosti o konkrétních ekologických tématech, ale odmítají přijímat ukvapená rozhodnutí bez podrobných analýz a dělat tak jen líbivá gesta před veřejností.

"Nás toto téma samozřejmě zajímá. My chceme, aby město bylo šetrné k životnímu prostředí, ale jsem zastáncem toho, že takové věci se musí připravit, musí být reálné, rozumné a postupné. Nemůžeme říkat, že se k něčemu zavážeme, pokud si nejsme úplně jistí, že budeme schopní to vůbec splnit. Zavázat se k něčemu je hezké gesto, které se možná může líbit veřejnosti, ale pokud se to neplní, tak je to bez jakéhokoliv účinku a životnímu prostředí to nepomůže," řekl primátor Raduan Nwelati.

Náměstek primátora Jiří Bouška také připomenul, že město již řadu reálných kroků ve prospěch životního prostředí ve městě provedlo a další chystá. Patří k tomu postupná výměna autobusů MHD za nová vozidla na CNG, výstavba cyklostezek a projekt sdílených kol i například vytvoření zelené střechy na novostavbě loděnice na Krásné louce. Město také připravuje projekty na zadržení vody v krajině. Již letos vybudovalo nové parkoviště na severním sídlišti u bývalého Bunkru, kde voda z povrchu nemizí v kanalizační síti, ale ve speciálních vsakovacích jímkách. Z nich bude do budoucna možné vodu využívat například pro zalévání zeleně v okolí. Řada dalších projektů se chystá do budoucna.

Město také ve spolupráci s dalšími partnery připravuje plán udržitelné mobility v Mladé Boleslavi a další studie i ve spolupráci se Škodou Auto v oblasti životního prostředí. Právě na základě těchto precizních podkladů se bude bude vedení města a zastupitelé moci fundovaněji rozhodnout o konkrétních opatřeních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…