Primátorka Krnáčová: Taxikáři už tak mají špatnou pověst a vydírání jim rozhodně nepomůže

08.02.2016 12:42

Část pražských taxikářů pod vedením Asociace koncesionářů v taxislužbě (AKT) dnes ráno zablokovala dopravu na magistrále. Taxikáři magistrátu nahlásili shromáždění na Strahově. K jejich akci na magistrále si však již o potřebná povolení nezažádali. Se stávkou však nesouhlasí ani všichni řidiči taxi. Prahu blokuje přibližně 200 vozů, přičemž Praha má registrováno více jak 5 000 řidičů taxislužby. Doporučujeme řidičům, aby se pokud možno vyhnuli cestě přes magistrálu. Situaci na místě řeší Policie ČR.

Primátorka Krnáčová: Taxikáři už tak mají špatnou pověst a vydírání jim rozhodně nepomůže
Foto: ODS
Popisek: Adriana Krnáčová

„Jedná se jen o nepatrnou část řidičů, kteří navíc výrazně poškozují i své kolegy. Taxikáři už tak mají špatnou pověst a toto chování jim rozhodně nepomůže. Poslední kontrola navíc opět ukázala, že předražují své služby. Taxikáři si jen berou za rukojmí Pražany. Jestli svou stávkou něčeho docílí, tak pouze toho, že lidé se na ně budou dívat zase o něco hůř než před stávkou. Omlouvám se Pražanům za to, že si je jedna nátlaková skupina bere za rukojmí. Je to vydírání, které nikam nepovede, a já budu ta poslední, kdo by mu měl podlehnout,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová.

Na magistrátu se uskutečnila řada jednání se zástupci taxislužeb. Dodnes však někteří zástupci taxi nedodali podklady, které slíbili. Taxikáři požadovali zvýšení maximální ceny jízdného za kilometr. Pro její relevantní stanovení zaslala magistrátu AKT, pod kterou spadá více než tisíc řidičů, podklady jen od několika jednotek z nich.

„Samozřejmě jsem připravená jednat, ale nenechám se vydírat neseriózní skupinou a už vůbec se nenechám osočovat z nečinnosti. Pokud tito taxikáři chtěli kontakt s magistrátem, přišlo by mi logické a rozumné, že dodají ty podklady, o které je měsíce žádáme a kvůli jejichž nedodání se naše jednání zastavila na mrtvém bodě. Jestli někdo nejednal seriózně, tak právě AKT,“ vysvětlila Krnáčová.

Dalším z požadavků taxikářů je řešení služby Uber. Oficiální účet Magistrátu hlavního města Prahy je u společnosti Uber zablokován. Několik zaměstnanců magistrátu provedlo jízdu na svoji kartu a účet s tím, že již mají kartu a účet u společnosti Uber rovněž zablokovány. „Požadavek AKT na zrušení či omezení konkurenční služby Uber, není vůbec v naší kompetenci. My jsme se jej samozřejmě snažili kontrolovat stejně jako ostatní provozovatele, ale Uber zablokoval naším kontrolorům jejich účty, čímž jim zabránil v opětovném objednání vozu. Řešení už ale máme a příští měsíc budeme pokračovat v kontrolách i Uberu,“ dodala primátorka.

O dalším z jejich požadavků také nemůže být řeč. Praha nechce a ani nemůže zrušit ustanovení o maximální ceně. Její zrušení by vedlo pouze k tomu, že bychom legalizovali takzvané stokorunové taxikáře. Můžeme se bavit o jejím zvýšení, ale rozhodně ne o jejím úplném zrušení.

V neprospěch taxikářů jsou i výsledky poslední kontroly, která proběhla 21. ledna. Devět z patnácti kontrol dopadlo pro taxikáře špatně, jízdy byly předražené. „Dokud kontroly dopadají takto, přijde mi jako absolutní nerozum, vydírat někoho stávkou,“ uzavřela primátorka.


Celé vyjádření primátorky hlavního města Prahy Adriany Krnáčové ke stávce taxi:

Dnešní stávka malé části taxikářů k ničemu smysluplnému nevede. Všichni si musíme uvědomit, že Prahu blokuje přibližně 200 vozů, přičemž Praha má registrováno více jak 5 000 řidičů. Opravdu se tedy jedná jen o nepatrnou část řidičů, kteří navíc výrazně poškozují i své kolegy.

Pokud tito taxikáři chtěli kontakt s magistrátem, přišlo by mi logické a rozumné, že dodají ty podklady, o které je měsíce žádáme a kvůli jejichž nedodání se naše jednání zastavila na mrtvém bodě.

Za tu dobu, co jsem primátorkou, jsem už jednala s leckým, ale všechny schůzky měly jedno společné, měly vždy alespoň nějakou úroveň a partneři na druhé straně stolu vždy věděli, co chtějí. Asociace koncesionářů v taxislužbě (AKT) je nedůvěryhodný spolek, který není schopen jasně říct, o co mu jde, neustále mění své požadavky a po Praze požaduje něco, co není v našich silách ovlivnit. Požadavek AKT na zrušení či omezení konkurenční služby Uber není vůbec v naší kompetenci. My jsme se jej samozřejmě snažili kontrolovat stejně jako ostatní provozovatele, ale Uber zablokoval naším kontrolorům platební karty, čímž jim zabránil v opětovném objednání vozu. Řešení už ale máme a příští měsíc budeme pokračovat v kontrolách i Uberu.

Taxikáři si berou za rukojmí Pražany ve své válce za výši výdělku za službu, která má v Praze otřesnou pověst. Jestli svou stávkou něčeho docílí, tak pouze toho, že lidé se na ně budou dívat zase o něco hůř než před stávkou. Omlouvám se Pražanům za to, že si je jedna nátlaková skupina bere za rukojmí. Je to vydírání, které nikam nepovede, a já budu ta poslední, kdo by mu měl podlehnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…