Richterová (Piráti): Jednání o windfall tax? Byla jsem u toho, znám pravdu

22.10.2022 18:42 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k dani z neočekávaných zisků

Richterová (Piráti): Jednání o windfall tax? Byla jsem u toho, znám pravdu
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Přišla mi od vás řada otázek, jak to je tedy s tou daní z neočekávaných zisků, tzv. windfall tax, a od kterého roku by se měla vybírat. Ráda na ně odpovím a shrnu fakta:

Piráti přišli s nápadem na windfall tax už na jaře. Po vzoru západních zemí zdanit neočekávané zisky energetických gigantů, bank a rafinerií. Tato odvětví mají neočekávané zisky primárně kvůli zdražování a válce, jde to z kapes občanů a přesně tam by se měly také peníze vrátit.

Ty zisky jsou tu teď. A právě teď lidé bojují se vzrůstající drahotou. Z ekonomického pohledu jsou argumenty pro zdanění letošních mimořádných zisků silnější než ty pro zdanění zisků budoucích.

Proto Piráti navrhují, aby tzv. windfall tax pro energetické giganty, banky a rafinerie platila už pro rok 2022 - to ostatně žádali i někteří ekonomové. Tento krok nerozporuje ani Legislativní rada vlády či ministr pro legislativu Michal Šalomoun. Zároveň k němu přistupují i některé evropské země.

Pokud bychom rok 2022 vynechali, logicky to sníží celkový obnos peněz, které stát bude mít na podporu občanů v krizi, a značně to zpochybňuje budoucí příjmy v řádu desítek miliard do rozpočtu. Na to upozornil i Libor Dušek z Národní ekonomické rady vlády. Nechceme ovšem prodlužovat dobu zdanění, ale celkově posunout zdanění z roku 2023 až 2025 na smysluplnější období 2022 až 2024. Tím zůstává doba mimořádného zdanění stejná, nicméně logicky chceme danit to období, kdy neočekávané zisky reálně vznikají.

A jak probíhalo jednání o tomto návrhu?

Den před zasedáním vlády se obvykle schází zástupci všech vládních stran a probírají zásadní návrhy, palčivá témata a diskutují společný postup, mimo jiné i u věcí, které bude další den projednávat kabinet.

Takové setkání tzv. K5 se odehrálo i v úterý večer, kde byli zástupci všech vládních stran včetně ministra financí Zbyňka Stanjury. Já jsem na tomto jednání zastupovala našeho předsedu, vicepremiéra Ivana Bartoše. Jedním z bodů jednání byly i parametry tzv. windfall tax. Po společné diskuzi padlo jednomyslné rozhodnutí zástupců všech vládních stran, včetně pana ministra Stanjury, že má být windfall tax již pro rok 2022. Tento průběh jednání jsem následně veřejně potvrdila nejen já, ale i pan ministr Jurečka nebo předseda klubu TOP 09 Jan Jakob, který na schůzce také byl. U návrhu byla jednomyslná shoda za všechny bez jakýchkoli “ale”, výhrad nebo podmínek.

Jak víte, o pár hodin později na tiskové konferenci vlády pan ministr Stanjura řekl přesně opačné stanovisko. Samozřejmě respektuji názor pana ministra. Přála bych si ale, aby nás se svým postojem a důvody k němu seznámil o pár hodin dříve, když jsme o tom jednali. A všichni se, včetně něj, shodli na jiné variantě, než byla následně oznámena, tedy zavedení windfall tax už za rok 2022. Jsme součástí vlády, neseme odpovědnost, a proto je třeba jednat předvídatelně i s ohledem na občany a firmy, a to obzvláště v takto turbulentní době. Tenhle postoj my jako Piráti držíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…