Rozvoral (SPD): Zákon o dani z nabytí nemovitých věcí bude pravděpodobně zrušen

30.03.2020 15:05

Jsme rádi, že si místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová osvojila návrh z dílny SPD na zrušení zákona o dani z nabytí nemovitých věcí, který je součástí projektu hnutí SPD „Rodina na prvním místě“.

Rozvoral (SPD): Zákon o dani z nabytí nemovitých věcí bude pravděpodobně zrušen
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Hnutí SPD vítá, že ministryně financí akceptuje náš návrh na zrušení zákona o dani z nabytí nemovitých věcí a pevně věříme, že se celá vláda vyjádří pro jeho přijetí, a to tak, aby celý legislativní proces byl co nejkratší. Byl by to nejen další z bonusů pro řadu našich občanů v této nelehké době zapříčiněné koronavirovou pandemií, ale i námi prosazovaná podpora mladým pracujícím rodinám s dětmi.

V televizním pořadu Partie moderovaném Terezou Tománkovou, který byl v přímém přenosu vysílán včera před polednem na TV Prima, zaznělo od místopředsedkyně vlády a ministryně financí Aleny Schillerové, že v souladu s opatřeními vlády ve věci pomoci našim firmám, živnostníkům a občanům v této mimořádné době navrhne na pondělním jednání vlády projednání zrušení zákona o dani z nabytí nemovitých věcí. Vyjádřila se k tomu tak, že i když stát zrušením tohoto zákona přijde ročně o příjmy ve výši 13 až 14 miliard ročně, jde o daň, která jí nedává smysl. Tato velká daňová změna, spočívající ve zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, by dle Schillerové měla pomoci lidem v pořízení bydlení a zároveň rozpohybovat trh s nemovitostmi.

Hnutí SPD předložilo koncem minulého roku do legislativního procesu tzv. derogační novelu – zákon, který by zrušil stávající právní normu, zákon o dani z nabytí nemovitých věcí, který nahradil zákon o dani z převodu nemovitostí, a který vstoupil v účinnost 1. ledna 2014. Další významné změny se dočkal 1. listopadu 2016, kdy nabyla účinnosti novela č. 254/2016 Sb., jíž se změnilo zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb. Toto naše jednání bylo vedeno s cílem zlevnění pořízení bytu nebo domu pro mladé rodiny. V zásadě jde o to, že v České republice je dlouhodobě zdaněn převod (nákup a prodej) nemovitostí. Zatímco dříve šlo o tzv. daň z převodu nemovitosti, kterou byl povinen odvádět subjekt, který nemovitost prodával, nyní daň podle zákona platí nikoli prodejce, ale kupující. Aktuální výše této daně činí 4% z kupní ceny konkrétní nemovitosti.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Rigidní trh s nemovitostmi, razantní zpřísnění podmínek pro poskytování hypotečních úvěrů, naprostý nedostatek cenově přijatelných bytů a domů, skokový růst nájemného a další důvody činí vlastnické bydlení v České republice nedostupným už i pro občany ve střední příjmové kategorii. Přitom možnost pořídit si a užívat byt či dům bez astronomického zadlužení je jedním ze základních předpokladů šťastného a spokojeného rodinného života a také nutným předpokladem pro samotné založení rodiny. Toho jsme si v našem hnutí SPD plně vědomi, a proto předkládáme konkrétní návrhy zákonů, pomocí kterých chceme našim občanům pomoci zlepšit životní podmínky. V rámci plnění programu hnutí SPD jsme pro naše občany připravili projekt „Rodina na prvním místě“, jehož součástí je i prosazení zrušení zákona o dani z nabytí nemovitých věcí. Více na www.rodinanaprvnimmiste.cz.

Hnutí SPD dělá politiku, ze které by měli profitovat naši občané. Proto velmi oceňujeme, že vláda bude schvalovat návrh na zrušení zákona o dani z nabytí nemovitých věcí, který pomůže nejen rozpohybovat trh s nemovitostmi, ale pomůže také mladým pracujícím rodinám s pořízením svého bydlení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.