SPD: Podporujeme návrhy takových zákonů, které jsou prospěšné pro naše občany

25.01.2021 10:43

V minulém týdnu proběhly další schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, v rámci kterých poslanci za hnutí SPD podpořili výplatu kompenzačního bonusu i pro podnikatele v úpadku.

SPD: Podporujeme návrhy takových zákonů, které jsou prospěšné pro naše občany
Foto: SPD
Popisek: SPD - Svoboda a Přímá Demokracie

Též jsme souhlasili s tím, že se ošetřovné nebude od ledna do konce září tohoto roku započítávat do příjmu při posuzování nároku na různé sociální dávky. Naopak jsme hlasovali proti dalšímu prodloužení nouzového stavu.

Na kompenzační bonus ve výši 500 korun denně kvůli opatřením vlády proti šíření koronaviru nově dosáhnou také podnikatelé v úpadku, a to i zpětně za již proběhlá bonusová období. Jedná se profese, které neměly nárok na kompenzační bonus, pokud vyhlásily úpadek a procházely například oddlužením. Nově se kompenzační bonus bude vztahovat i na řidiče taxi, kteří budou moci žádat o příspěvek i zpětně. Dopad této novely se odhaduje ve výši asi sto milionů korun na úrovni veřejných rozpočtů, z toho na úrovni rozpočtů obcí a krajů v řádu desítek milionů. Za celou dobu, kdy vláda na jaře loňského roku kvůli šíření koronaviru rozhodla o tom, že podnikatelé budou mít nárok na kompenzační bonus kvůli omezení své činnosti, bylo vyplaceno necelých 26 miliard korun. Poslanecký klub SPD už dříve avizoval, že kompenzační bonus je špatně nastaven, neboť nepostihoval všechny živnostníky. Podle nesmyslných unijních předpisů vylučoval určité skupiny podnikatelů z nároku na kompenzační bonus, na což také upozorňoval veřejný ochránce práv Stanislav Křeček.

Podpořili jsme též, že čerpání ošetřovného se nebude dočasně počítat do příjmu, na jehož základě se dále posuzuje vyplácení dalších sociálních dávek, což bude mít pozitivní vliv na sociální situaci rodin s nezaopatřenými dětmi. Týká se to mimořádného ošetřovného, které lidé pobírají kvůli péči o své děti v době uzavření škol.

Poslanci za hnutí SPD naopak hlasovali proti dalšímu prodloužení nouzového stavu, který byl na pořadu 80. schůze PS. Vláda ČR, a to již po sedmé, žádala Sněmovnu o souhlas s prodloužením nouzového stavu o dalších 30 dnů z důvodu přijímaných opatření proti koronaviru. Nakonec byl za pomoci hlasů poslanců ANO, ČSSD a KSČM schválen návrh komunistů, který prodlužuje nouzový stav do 14. února 2020. Naše republika se nachází permanentně v nouzovém stavu od 5. října loňského roku a velmi nás mrzí, že vláda neslyší na naše návrhy, jak situaci řešit, abychom již v budoucnu nemuseli opětovně prodlužovat nouzový stav. Hnutí SPD již delší dobu jasně deklaruje, že bychom měli chránit nejrizikovější skupiny občanů (seniory, chronicky nemocné, zdravotnický personál, atd.), kterých je cca 17%. Ostatní občany bychom měli nechat žít a pracovat při základních opatřeních.  

Hnutí SPD bude vždy ve Sněmovně podporovat návrhy takových zákonů, které budou prospěšné našim občanům.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…