SPOLU: Premiér musí svolat summit ER a koordinovat postup vůči Rusku se spojenci z NATO

18.04.2021 18:50

Koalice SPOLU požaduje, aby Poslanecká sněmovna hned jako první bod svého úterního jednání projednala situaci týkající se zapojení ruských agentů do výbuchu munice ve Vrběticích.

SPOLU: Premiér musí svolat summit ER a koordinovat postup vůči Rusku se spojenci z NATO
Foto: Jdeme do toho spolu
Popisek: SPOLU - koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09

Zástupci koalice již iniciovali neprodlené svolání sněmovních výborů pro bezpečnost, obranu a zahraničního výboru, které se musí situací zabývat. Vyzýváme premiéra, aby svolal mimořádný summit Evropské rady a koordinoval společný postup vůči Ruské federaci s Evropskou unií a spojenci v NATO. Rovněž by mělo dojít k vyhoštění mnohem vyššího počtu ruských diplomatů z České republiky a Rusko by mělo uhradit náklady, které České republice v souvislosti s útokem vznikly.

„Dnes jsme se probudili do nové bezpečnostní situace. Nejsme jen v informační válce, ale na základě šokujících zpráv ze včerejšího večera víme, že naše země byla vystavena násilí, které musíme označit za státní terorismus proti České republice. Je potřeba rychle a rázně reagovat. Učinili jsme první kroky, které jako opozice můžeme: svolali jsme obranný, bezpečnostní a zahraniční výbor. Budeme požadovat projednávat toto téma jako první bod jednání Poslanecké sněmovny. Chceme také, aby vládní představitelé vysvětlili některé kroky, např. plánovanou cestu ministra vnitra a zahraničních věcí do Moskvy, protože se objevují informace, že vláda věděla o útocích již delší dobu. Přitom přizvala ruské firmy k dostavbě Dukovan a zahrává si s ruskými neschválenými vakcínami,“ říká Petr Fiala, předseda ODS a dodává: „Vláda musí informovat veřejnost, jaké kroky učiní, aby uchránila občany před podobnými záležitostmi do budoucna, a jaké budeme mít bezpečnostní záruky. Je také potřeba ukončit zpochybňování práce bezpečnostních služeb, které dlouhodobě na aktivity, a s tím související rizika ze strany Ruska a Číny, upozorňovaly. Okamžitě musí být ukončeno oslovování ruských firem v souvislosti s dostavbou jaderné elektrárny. Vláda by měla mnohem intenzivněji jednat na půdě EU a NATO. Měla by iniciovat mimořádný summit Evropské rady. Vyhoštěním 18 diplomatů nemůže být kauza uzavřena.“

„Jedná se o bezprecedentní útok na naši bezpečnost, který naše země od roku 1968 nezažila. Je nepřípustné, aby jakýkoliv stát naší suverenitu narušoval. Další postup v této věci musí být jednoznačný a rázný. Není možné, aby cizí země beztrestně ohrožovala životy našich lidí v rámci našeho území. Musíme chránit své občany, svůj majetek i svou vlast. Proto je maximálně důležité prověřit všechny souvislosti týkající se výbuchu ve Vrběticích. Podle informací od bývalého ministra zahraničí se o zapojení ruských sil vědělo ještě před jeho odchodem z ministerstva. Je zapotřebí zjistit časovou souslednost všech okolností na půdě Sněmovny. Musíme znát odpověď na otázku, zda premiér a vicepremiér mluvili na sobotní tiskové konferenci pravdu, když tvrdili, že se o útoku ve Vrběticích dozvěděli v pátek večer. Uděláme pro to v následujících dnech maximum. Chceme zároveň vědět, proč Jan Hamáček plánoval cestu do Moskvy a o čem konkrétním tam chtěl jednat,“ konstatoval předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

„Reakce České republiky musí být mnohem razantnější. Vyhoštění osmnácti takzvaných diplomatů, ve skutečnosti ruských agentů, je slabá reakce. Ruská ambasáda má u nás okolo 140 lidí, zatímco česká ambasáda v Rusku je na polovičním počtu. Musí dojít k vyhoštění mnohem většího počtu členů ruské ambasády z České republiky. Zároveň je nezbytné, aby premiér svolal summit Evropské rady a koordinoval postup i v rámci NATO,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Karin Szczyrbová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce