Scheinherr (Praha sobě): Štvanická lávka roste jako z vody

24.10.2022 5:34 | Tisková zpráva

Komentář na facebookovém profilu k výstavbě Štvanické lávky.

Scheinherr (Praha sobě): Štvanická lávka roste jako z vody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek primátora Prahy Adam Scheinherr

ŠTVANICKÁ LÁVKA ROSTE JAKO Z VODY

Okolo Štvanické lávky se dějí věci hned na několika frontách. Dva dny a dvě noci jsme non stop pracovali na jednom z nejzásadnějších milníků celé stavby. Betonovali jsme rozplet – místo, kde budeme moct v budoucnu sejít z hlavní části mostu na Štvanici. Je to nejvíce komplikovaná část celé konstrukce a muselo se kvůli vysokopevnostnímu betonu udělat vše najednou. Jen do rozpletu padlo 120 kubíků betonu na 150 metrů čtverečních. To skutečně není málo.

Díky pečlivé přípravě a skvělé práci zhotovitele se to podařilo bez problémů. Stavba začala letos v lednu a lávka už skoro stojí. Jsou položené všechny její části z Karlína na Štvanici a už jde přejít po nové konstrukci. Během pár dnů začne pokládání segmentů směrem do Holešovic a brzy budou břehy úplně propojené.

Měl jsem taky tu čest navštívit s Hanka Trestikova ateliér sochaře Jana Hendrycha. Pracuje na soše s názvem Řeka, která bude postavená přímo na vstupu na Štvanickou lávku. Mosty a sochy k sobě od nepaměti patřily a patří. Chceme s autory mostu Petrem Tejem, Markem Blankem a Janem Mourkem v této tradici pokračovat a novou pražskou lávku doplnit o dílo legendárního pražského sochaře. A nebude to jediná socha v okolí Štvanické lávky.

Na Holešovické straně most ústí mezi sochy býků od Čenka Vosmíka a Bohuslava Schnircha na vysokých soklech, které rámují vstup do Tržnice. Na karlínské straně uvažuje soukromý investor o umístění sochy v pozici osy lávky. U každého vstupu na most tak budou sochařská díla a sochařské prvky se objeví i na bronzovém madle zábradlí.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…