Scheinherr (Praha sobě): Štvanická lávka roste jako z vody

24.10.2022 5:34 | Tisková zpráva

Komentář na facebookovém profilu k výstavbě Štvanické lávky.

Scheinherr (Praha sobě): Štvanická lávka roste jako z vody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek primátora Prahy Adam Scheinherr

ŠTVANICKÁ LÁVKA ROSTE JAKO Z VODY

Okolo Štvanické lávky se dějí věci hned na několika frontách. Dva dny a dvě noci jsme non stop pracovali na jednom z nejzásadnějších milníků celé stavby. Betonovali jsme rozplet – místo, kde budeme moct v budoucnu sejít z hlavní části mostu na Štvanici. Je to nejvíce komplikovaná část celé konstrukce a muselo se kvůli vysokopevnostnímu betonu udělat vše najednou. Jen do rozpletu padlo 120 kubíků betonu na 150 metrů čtverečních. To skutečně není málo.

Díky pečlivé přípravě a skvělé práci zhotovitele se to podařilo bez problémů. Stavba začala letos v lednu a lávka už skoro stojí. Jsou položené všechny její části z Karlína na Štvanici a už jde přejít po nové konstrukci. Během pár dnů začne pokládání segmentů směrem do Holešovic a brzy budou břehy úplně propojené.

Měl jsem taky tu čest navštívit s Hanka Trestikova ateliér sochaře Jana Hendrycha. Pracuje na soše s názvem Řeka, která bude postavená přímo na vstupu na Štvanickou lávku. Mosty a sochy k sobě od nepaměti patřily a patří. Chceme s autory mostu Petrem Tejem, Markem Blankem a Janem Mourkem v této tradici pokračovat a novou pražskou lávku doplnit o dílo legendárního pražského sochaře. A nebude to jediná socha v okolí Štvanické lávky.

Na Holešovické straně most ústí mezi sochy býků od Čenka Vosmíka a Bohuslava Schnircha na vysokých soklech, které rámují vstup do Tržnice. Na karlínské straně uvažuje soukromý investor o umístění sochy v pozici osy lávky. U každého vstupu na most tak budou sochařská díla a sochařské prvky se objeví i na bronzovém madle zábradlí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

19:02 Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

Otevřený dopis zveřejněný na svém veřejném facebookovém profilu k rukám ministra Víta Rakušana.