Schwarz (KDU-ČSL): Z chátrajícícho nádraží Vyšehrad kulturní centrum Prahy 2?

23.08.2018 14:34

Koalice DVOJKA SOBĚ (Strana zelených, KDU-ČSL, ČSSD a nezávislí), číslo 1 v pořadí volebních stran na hlasovacím lístku pro volby do ZMČ Praha 2, si klade jako jeden ze svých cílů záchranu a obnovu řady zchátralých budov.

Schwarz (KDU-ČSL): Z chátrajícícho nádraží Vyšehrad kulturní centrum Prahy 2?
Foto: TOP 09
Popisek: Otto Schwarz

Nejsmutnějším příkladem na Praze 2 je secesní budova Nádraží Vyšehrad, která byla v době svého vzniku v roce 1905 jednou z nejvýstavnějších staveb Vyšehradu.

„Pokud by se radnici podařilo zdevastovanou kulturní památku od soukromého vlastníka odkoupit a následně invenčně a citlivě zrekonstruovat, mohli by se obyvatelé Vyšehradu a Nuslí dočkat místního kulturního centra. Ostatně, projekt multifunkčního centra s galerií, knihkupectvím, restaurací, klubem a kinosálem byl na stole už v roce 2001,“ konstatuje Otto Schwarz, kandidát koalice DVOJKA SOBĚ.

Tento svůj záměr představil volební subjekt DVOJKA SOBĚ v červnovém vydání novin stejného jména. V srpnovém čísle radničních Novin Prahy 2 pak zástupce starostky arch. Václav Vondrášek (ODS) oznámil, že radnice Prahy 2 vyzvala v polovině července vlastníka objektu k jednání o odkoupení budovy městskou částí. 

Vítáme, že se ODS konečně probudila z více než desetiletého zimního spánku a připouští, že by objekt bývalého nádraží byla ochotna vykoupit. Je ale nedozírná škoda, že budova je nyní ve stavu, se kterým bude obtížné a velice nákladné cokoliv udělat. V roce 2007 přitom radnice Prahy 2 ovládaná právě touto stranou mohla budovu s pomocí Magistrátu a dalších státních institucí vykoupit,“ doplňuje Jan Hruška, lídr koalice DVOJKA SOBĚ.

DVOJKA SOBĚ bude usilovat rovněž o vyřešení tristního stavu největšího sokolského areálu na světě - Sokola Praha Královské Vinohrady. Smutně se na něm podepsal zub času a jeho modernizace je v nedohlednu. Sokol – to je tradice, která by si moderní kabát zasloužila. Je nutné začít po desítkách let nečinnosti konat, než areál úplně zchátrá.

„Naše děti trápí nedostatek sportovišť ve školách, chybí nám i kvalitní bazén. Přitom venkovní atletický ovál Sokola slouží spíše k pořádání koncertů a soukromých akcí než ke sportování. S jeho vedením i veřejností zahájíme bezodkladně debatu o budoucnosti tohoto jedinečného areálu a do veřejné diskuze budeme chtít zapojit i pražský Magistrát. Co se týče financování modernizace areálu, je nezbytné vést debatu o využití části výnosů z tzv. „privatizace“ bytového fondu, které by tak posloužily ku prospěchu všech obyvatel Dvojky.,“ vysvětluje Michal Tobrman z koalice DVOJKA SOBĚ.

Hlavní budova Sokola potřebuje rekonstrukci, která zásadně sníží energetickou náročnost provozu, prodlouží a zvětší místní bazén, extraligovým florbalistům dá nové tarketové hřiště a pro širokou škálu kroužků vytvoří desítky menších tělocvičen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Blažek reálně paralyzuje soudnictví v Česku. Podporuju stávku

21:10 Šlachta (Přísaha): Blažek reálně paralyzuje soudnictví v Česku. Podporuju stávku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce zaměstnanců soudů.