Seďa (ČSSD): Když se ideologie zaměňuje za politiku

29.04.2021 17:15

Přál bych si, aby naši politici - zástupci občanů, hájili skutečné národní zájmy České republiky. A osobně jsem přesvědčen, že základním zájmem naší země je zajištění bezpečnosti.

Seďa (ČSSD): Když se ideologie zaměňuje za politiku
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Od minulých prezidentských voleb se naše politika a celá společnost rozdělila. Přesto, že současný prezident je zastáncem našeho členství v NATO a v Evropské unii, česká pravice mu nasadila nálepku zrádce českých národních zájmů a podporovatele Ruské federace a ČLR.

A pan prezident, vědom si svého postavení i současné ideologie pravicových politiků, často a rád tuto nálepku oprašuje. Což ovšem opět vyvolává ostrou reakci pravicové opozice.

Miloš Zeman od samého začátku svého působení na naší politické scéně razil myšlenku ekonomické diplomacie, protože si uvědomuje vysoký podíl průmyslové výroby na našem HDP. Zároveň hovoří o hospodářské politice všech azimutů, což se ovšem v dnešní zidealizované politice vůbec nenosí. Prostě proto, že se politika smrskla na emoce, které lze velmi dobře a cíleně usměrňovat kvalitní PR strategií. A to i za pomocí ideologie, která by v demokratické společnosti neměla mít své místo a zejména by neměla politiku nahrazovat.

Nejnovějším dějstvím takovéto ideologizace politiky je kauza Vrbětice, respektive důvodné podezření našich zpravodajských služeb a vyšetřovacích orgánů, že za výbuchy stojí ruské vojenské zpravodajské služby GRU. Únik informací způsobil rychlou a očekávanou reakci vlády, tak jako „protiruskou“ mediální hysterii. A ta vrcholí po rozhovoru pana prezidenta, který pouze konstatoval současný stav vyšetřování a diplomatickou krizi ve vztazích ČR versus RF. Přitom platí, že praní špinavého prádla na veřejnosti nikdy nic nevyřešilo.

Souhlasím s tezí, že je třeba veškerá podezření prověřit a poté předložit veřejnosti. Nicméně se obávám, že k tomu ani nemusí dojít. Existuje totiž mnoho relevantních otázek, chcete-li bílých míst, které bude velmi těžké po šesti letech vyplnit. Například zodpovědnost osob, které státní majetek pronajali privátním společnostem obchodujícím s vojenským materiálem či se zabývající delaborací munice a vojenského materiálu. A proč se o důvodná podezření účasti zpravodajců GRU nezajímá Vojenské zpravodajství, kterému to přísluší.

Přál bych si, aby kauza Vrbětic byla co nejrychleji vyšetřena a souzena. Přál bych si, aby v budoucnu již nebyla ohrožena bezpečnost občanů chybným rozhodnutím státních úřadů. A přál bych si, aby se diplomatické vztahy mezi naší zemí a Ruskem vrátily na normální úroveň. Všechna tato tři přání by měly být i národním zájmem České republiky. Politiky si volíme proto, aby národní zájmy hájili a aby svými kroky nesnižovali bezpečnost našich občanů. Prostě žádná ideologie nesmí nahrazovat politiku v žádné svobodné a demokratické zemi.

Převzato z profilu.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

13:04 Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

Liberecký kraj se stal prvním krajem, kde vzniklo společenství obcí jako nová forma meziobecní spolu…