Senátor Hampl: Republika Severní Makedonie na cestě do EU

28.01.2019 9:41

Komentář na facebookovém profilu k zavedení názvu Republika Severní Makedonie.

Senátor Hampl: Republika Severní Makedonie na cestě do EU
Foto: vaclav-hampl.cz
Popisek: Václav Hampl

Tohle považuji za jednu z nejdůležitějších zpráv poslední doby. Přistoupení Makedonské republiky, resp FYROM, do NATO, pro které už byla tato země před lety poměrně slušně připravena, a posléze do EU, bránilo veto Řecka. Řekové se obávali, že jméno Makedonie pro sousední samostatný stát by bylo problémem pro 3 z 13 řeckých krajů, které také obsahují slovo Makedonie (Západní, Střední a Východní). Hodně šlo i o nároky na historické a kulturní dědictví starověké Makedonské říše.

Je snad až s podivem, jak moc diplomatického úsilí bylo potřeba, aby se zrodil zhruba před rokem domluvený kompromis - název Republika Severní Makedonie. Pak bylo ale ještě potřeba dohodu politicky prosadit “doma”. V obou zemích se našlo hodně těch, kterým kompromis přišel už příliš kompromisní. V makedonském parlamentu se nakonec podařilo dohodu schválit na podzim 2018 (pak dokonce podle toho i změnit ústavu - riskli to vůči Řekům). Páteční (velmi těsné) hlasování řeckého parlamentu se tak stalo finální tečkou za touto neuvěřitelnou anabází.

A proč je to tak důležité - otevírá to dveře k perspektivě přistoupení Severní Makedonie do NATO a EU, resp. teď hlavně pro touto perspektivou motivované nutné vnitřní reformy. Rozumná konsolidace poněkud prokletého západního Balkánu je imperativem z hlediska bezpečnosti a stability EU. V pátek k tomu byl dokončen jeden “long overdue” krok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…