Senátorka Hamousová: Pivní stezka není jen o pivu. Je také v programu regionální příhraniční spolupráce

15.11.2018 20:28

Projev na 2. schůzi Senátu 15. 11. ke změně návrhu zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Senátorka Hamousová: Pivní stezka není jen o pivu. Je také v programu regionální příhraniční spolupráce
Foto: Redakce
Popisek: Mgr. Zdeňka Hamousová, starostka Žatce

Děkuji, hezké odpoledne, vážení kolegové. Chtěla jsem reagovat jako jeden ze spolupředkladatelů tohoto návrhu zákona. A ještě musím říci, padlo tady předtím slovo, kdo je ze samospráv. Takže použiji toto – kdo je ze samospráv – a právě využiji toho, že jsem ze samosprávy. To znamená, že současně zastupuji město a region. Byly tady uvedeny nebo zmíněny vinné stezky. Žiji a pracuji v Krušnohoří. My u nás nemáme vinné stezky, ale máme tam Pivní stezku krušnohorskou, která je společným produktem v rámci turistického ruchu příhraniční spolupráce, kterou jsme uvedli v život teď v turistické sezoně jara 2018.

Na té Pivní stezce, která není jenom o pivu, je vedena pamětihodnostmi zajímavými místy šesti měst v České republice a osmi měst v Německu. Je tam současně degustace regionálních produktů. Takže Pivní stezka není smyslem jenom jedeme za pivem. Je to v rámci regionální spolupráce, příhraniční spolupráce, a tak, jak už tady zaznělo, narážíme na to, že legislativní úprava v sousedních zemích je jiná a tolerance je tam vyšší než u nás.

Pan doktor Malý zmiňoval jedno pivo a deci vína. Já bych upřesnila, pro mě jsou to dvě malá piva v rámci těch 40 km na kole, příklad. A nebo u té pivní to není součet, ale alternace, při té případné toleranci, o kterou bychom stáli.

Když jsme tento návrh zákona projednávali na výboru pro územní rozvoj, životní prostředí, tak tam zaznívala čísla. Protože už je to pár měsíců, tak si ta čísla nepamatuji, ale naprosto by to věděla kolegyně, která byla zpravodajkou. Dotaz myslím padl od kolegy Vystrčila, protože samozřejmě byli přítomni zástupci BESIPu a Ministerstva dopravy. Dotaz padl – kolik dopravních nehod cyklistů je způsobeno s mírou alkoholu v krvi 0,5 a méně? A odpověď z té cifry dopravních nehod, tak to bylo zanedbatelné číslo. Opravdu ho teď z hlavy nevím. A mrzí mě, že jsem si ten údaj pro dnešní jednání nevyhledala.

To jsou takové z mého pohledu další informace pro vás a chtěla bych vás požádat o to, abyste z pohledu té kombinace regionální produkty, cestovní ruch. S tímto nábojem, protože jsme k tomu produktu přistoupili nově, tak samozřejmě počítáme. S tím, že bude mít další dopad na to, že příště turisté přivezou další své příznivce. A u nás je to zejména na podporu cestovního ruchu. Spojeno tedy s degustací regionálních produktů, mezi něž také patří pivo. Ale není jediné. Ale jsou tam minipivovary na trase, proto název Pivní stezka je pro turisty atraktivnější.

Prosím vás o pohled na návrh tohoto zákona i z tohoto úhlu pohledu. Už jenom proto, jak už tady zaznělo, to téma se nám vrací potřetí. Naposledy je sem uváděl v život pan senátor Škromach. Tam ten požadavek na toleranci byl mnohem větší. Děkuji vám tedy za případnou podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.