Senátorka Vítková: Každá připomínka agrese vůči demokracii, míru a svobodě je namístě

17.03.2022 4:33

Senátorka Vítková s Orlem jednotou Boskovice odhalili desku na památku židovským občanům v Boskovicích

Senátorka Vítková: Každá připomínka agrese vůči demokracii, míru a svobodě je namístě
Foto: senat.cz
Popisek: Jaromíra Vítková

„Letos si připomínáme 80. výročí tragické události odsunu židovského obyvatelstva města Boskovic. Při této příležitosti jsme se společně s Orlem jednotou Boskovice zasadili o vyhotovení pamětní desky deportovaným občanům Boskovic na vlakovém nádraží. Deska bude důstojnou připomínkou této tragické události,“ uvádí senátorka Vítková. 

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí

Desku vytvořilo Kamenictví Mgr. Šárka Přikrylová a je vyhotovena z černé žuly a nad nápisem „Památce 458 židovských občanů Boskovic a okolních obcí deportovaných z tohoto nádraží ve dnech 14. a 15. března 1942“ je dobová fotografie z archivu Muzea regionu Boskovicka.

„Občané města Boskovice si každoročně tyto tragické události připomínají setkáním, besedami a společným průvodem se svíčkami na místní nádraží. Zde v roce 1942 museli židovští občané nasednout do vlaku a byli odvezeni do koncentračních táborů. Na nádraží bývalo provizorně připravené pietní místo, kam mohli účastníci pokládat svíčky a květiny. Společně s Markem Říhou, jednatelem spolku Chornický železniční klub, jsme rozvinuli myšlenku vyhotovení stálé připomínky. Pamětní deska bude důstojnou připomínkou. Vytvoření pamětní desky podpořil Jihomoravský kraj a Orel jednota Boskovice,“ sděluje senátorka Vítková.

Slavnostní odhalení proběhlo v neděli 13. března. Na úvod si připravila proslov senátorka Jaromíra Vítková, která se dotkla nejen tragických událostí z roku 1942, ale také zmínila aktuální situaci na Ukrajině. Důstojný program doplnili hudebně pedagogové ZUŠ Boskovice, dále vystoupila Dagmar Hamalová, kronikářka města Boskovice a autorka Šárka Přikrylová. Samotného aktu odhalení za hudebního doprovodu se chopili společně skauti a senátorka Vítková se starostou Orla jednoty Boskovice Jaroslavem Vítkem. Položili květiny a dále mohli účastníci uctít památku symbolickým položením kamínků pod památník, což je židovský zvyk. V závěru zazněla z úst předsedy Židovské obce Brno Jáchyma Kanarka modlitba.

„Tragédii z roku 1942 si připomínáme v době, kdy v Evropě zuří válka na Ukrajině. Proto každá připomínka agrese vůči demokracii, míru a svobodě je na místě,“ uzavřela Vítková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Prosté říkání NE na jakýkoliv složitý problém dnešního světa nic nevyřeší

8:14 Farský (STAN): Prosté říkání NE na jakýkoliv složitý problém dnešního světa nic nevyřeší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice SPD.