Soukromníci: Mistrovská zkouška se nesmí zvrhnout v inkasní nástroj, generující profesně bezcenné dokumenty

14.01.2020 10:35

Snahu o rozvoj řemesel a řešení nezájmu mladé generace o tyto obory, který je příčinou nedostatku řemeslníků na trhu práce, Soukromníci vnímají jako politická strana, zastupující živnostníky a malé i střední podnikatele, velmi pozitivně.

Soukromníci: Mistrovská zkouška se nesmí zvrhnout v inkasní nástroj, generující profesně bezcenné dokumenty
Foto: Soukromníci
Popisek: STRANA SOUKROMNÍKŮ ČESKÉ REPUBLIKY

Materiál předložený Ministerstvem průmyslu a obchodu o mistrovské zkoušce však postrádá klíčové provázání s odborným školstvím. Soukromníci proto podali 10. 1. 2020 zásadní připomínku, kterou vyzývají dotčené ministerstvo k jednání nad konkrétním návrhem.

Mistrovská zkouška je jedinečnou příležitostí k předání zkušeností, vzbuzení zájmu mladé generace a k průběžnému vzdělávání pracovníků ve školství. Soukromníci navrhují, aby účast střední odborné školy připravující žáky pro příslušné povolání byla také v případě jejich vlastní iniciativy nedílnou součástí mistrovské zkoušky, tento nový prvek byl zohledněn v rámci výuky a bylo s ním dále pracováno v rámci resortu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Absence pevného provázání se školstvím, poměrně jednoduchý vznik autorizovaného profesního společenstva a předpokládaná cena za mistrovskou zkoušku budí obavy, že se prospěšný záměr časem zvrhne v pouhý inkasní nástroj, produkující profesně bezcenné dokumenty.

Problematiku komunikoval již v roce 2018 senátor za Soukromníky Ivo Valenta s ministrem Robertem Plagou v tom smyslu, že se mistrovská zkouška vnoří do zákona č. 179/2006 Sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, a stane se tak součástí vzdělávací soustavy. Soukromníci tedy chtějí pokračovat v jednání i v rámci Ministerstva průmyslu a obchodu a skvělou myšlenku přetvořit do kvalitní a skutečně prospěšné normy.

Petr Bajer
předseda strany

Jan Baránek
člen předsednictva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu