Šťastný (Jistota): Povinné, plošné a státem hrazené testování pracovníků v sociálních zařízeních nelze dále odkládat

26.10.2020 10:21

V posledních týdnech dochází k alarmujícímu nárůstu počtu nakažených novým koronavirem COVID-19 v pobytových zařízeních sociálních služeb (domovy seniorů, domovy se zvláštním režimem pečující o nemocné s demencí atd.), a to jak co do počtu zasažených zařízení, tak i počtu nemocných z řad klientů.

Šťastný (Jistota): Povinné, plošné a státem hrazené testování pracovníků v sociálních zařízeních nelze dále odkládat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-poslanec Boris Šťastný

Přitom jde o vůbec nejohroženější skupinu obyvatel, a to s ohledem na věk klientů tohoto typu sociálních služeb a rozsah a závažnost jejich onemocnění. Navíc, tato skupina nemocných, s ohledem na vysoké procento nutných hospitalizací, pak významně zatěžuje stále se ztenčující kapacitu lůžkových zdravotnických zařízení.

Anketa

Babiš si stěžuje, že lidé dostatečně neomezili svůj pohyb a sociální kontakty. Myslíte, že vy osobně jste omezili pohyb a sociální kontakty dostatečně?

94%
6%
hlasovalo: 15047 lidí

Napříč celou politickou reprezentací opakovaně slýcháme, že je nezbytné tuto skupinu maximálně ochránit. Vláda ČR dne 8. října 2020 plošně zakázala návštěvy v těchto zařízeních, opatření bylo dne 23. 10. 2020 prodlouženo až do skončení nouzového stavu. Přes toto logické a důležité opatření však výskyt nákazy koronavirem v sociálních zařízeních den ode dne nadále roste. Tím důvodem je skutečnost, že vlivem narůstajícího počtu nemocných ve společnosti je stále více zasažen personál těchto zařízení, tedy pečovatelé, sestry a další pracovníci v kontaktu s klienty.

Řešení k zastavení této kritické situace spatřujeme v plošném, povinném, plně hrazeném testování všech pracovníků pobytových sociálních služeb v přímém kontaktu s klienty, a to aktuálně ve frekvenci 1 x za 5 dnů. S ohledem na omezené kapacity a cenu PCR testů mohou dostatečně posloužit tzv. antigenní testy z výtěru nosohltanu. Drtivá většina pobytových sociálních služeb disponuje zdravotnickým personálem schopným provedení a vyhodnocení takového testu zajistit.

Urychlené zavedení povinného a státem hrazeného testování pracovníků pobytových sociálních služeb pokládáme, vedle důsledného dodržování režimových opatření ze strany samotných poskytovatelů, za v tuto chvíli jediný dostupný a účinný způsob, jak dostatečně ochránit klienty pobytových sociálních služeb a jak významně omezit přesun epidemie do sociálních zařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…