Štěch (ČSSD): Arménie je stabilní země, ve které čeští investoři najdou významné obchodní příležitosti

05.10.2017 13:07

V průběhu třídenní cesty do Arménie jednal předseda Senátu Milan Štěch se svými partnery o stabilizaci a rozvoji vzájemné hospodářské spolupráce, zejména obchodu, a dále spolupráce v oblasti služeb či vědy.

Štěch (ČSSD): Arménie je stabilní země, ve které čeští investoři najdou významné obchodní příležitosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Politické představitele Arménie také ujistil, že ČR dodržuje mezinárodní embargo na dovoz zbraní do sousedního Ázerbájdžánu.

Dnešní nízká obchodní výměna mezi oběma zeměmi nabízí podle předsedy Senátu potenciál k tomu, aby v konkrétních oblastech odstartovala stabilní spolupráce. Jako perspektivní oblasti se jeví energetika, dopravní průmysl, zdravotnictví nebo potravinářství.

„Politické i společenské vztahy obou zemí jsou bezproblémové a vřelé, nejsou ničím zatíženy. Bohužel za nimi zaostávají vztahy obchodní. Je to dáno vzdáleností i tím, že region Jižního Kavkazu je někdy vnímán jako rizikový. Arménie je ale podle mého názoru stabilní země, ve které čeští investoři – jak se ukázalo během naší návštěvy – dokážou najít významné obchodní příležitosti,“ uvedl Milan Štěch. Arménské politické špičky ujistil, že český Senát nebude zbytečně oddalovat ratifikaci nové smlouvy o spolupráci mezi Arménií a EU, která bude v blízké budoucnosti podepsána. „Arménie má navíc dobré vztahy s Íránem, kde se pomalu lepší politická a hospodářská situace. I proto by naše firmy mohly Arménii využít také jako pomyslný odrazový můstek pro vstup do třetích zemí, jako je třeba právě Írán,“ doplnil Štěch.

Předseda Senátu jednal s prezidentem, premiérem a předsedou Národního shromáždění Arménie. Zahájil také podnikatelské fórum, které organizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR v čele s jeho prezidentem Jaroslavem Hanákem. Právě tam jednali zástupci českých firem se svými arménskými protějšky o konkrétní spolupráci.

Štěch hovořil se svými politickými partnery také o aktuální zprávě, podle které se v sousedním Ázerbájdžánu objevily zbraně pocházející z Česka, a to i přes zbrojní embargo. Ujistil Arménii, pro kterou jde o citlivou záležitost, že Česko dodržuje platné embargo bez výjimek. „Česká republika dodržuje embargo na vývoz zbraní do zemí, které jsou mezinárodním společenstvím vyhodnoceny jako rizikové,“ ujistil Štěch prezidenta Arménie Serže Sargsjana a doplnil, že podle dosavadních informací mohlo jít o dodání českých komponentů do třetí země, ze které se následně houfnice dostaly do Ázerbájdžánu. Štěch zdůraznil, že Česko podporuje mírové řešení konfliktu mezi Arménií a Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach.

Předseda Senátu v Jerevanu během své cesty navštívil také Muzeum arménské genocidy, kde uctil arménské oběti vyvražďování mezi lety 1915 a 1918, které historici označují za jednu z největších genocid v dějinách. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.