TOP 09: Podporujeme nemocenskou ve výši 90 procent

02.03.2021 14:33

Náhrada příjmů zaměstnanců v karanténě či izolaci musí být férová * Podporujeme povinné testování v Poslanecké sněmovně * Rusko ani Čína se nesmí účastnit tendru na dostavbu Dukovan, nepřeje si to většina Čechů

TOP 09: Podporujeme nemocenskou ve výši 90 procent
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Poslední schůze Sněmovny byla symbolem rozkladu vlády v přímém přenosu. „Vládní strany opět ukázaly, že už dávno nejsou partnery. ČSSD si vymýšlela nedomluvené přílepky a nedokázala k podpoře pro zaměstnance v karanténě získat dostatečný počet hlasů ani u strany premiéra Babiše. Ministryně Maláčová by si měla uvědomit, že je to její selhání. Nikdo příčetný nemohl schválit zákon ověnčený přílepky,“ vysvětluje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

TOP 09 pokládá za neférový i návrh zvýšení náhrady příjmu zaměstnanců v karanténě či izolaci na 100 procent denního vyměřovacího základu. „Připravila jsem pozměňovací návrh, který výši náhrady upravuje na 90 procent. Domnívám se, že náhrada mzdy musí být solidární, férová vůči všem a také musí být nezneužitelná,“ vysvětluje poslankyně TOP 09.

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí

Férově a bezpečně by měla být stanovená opatření nejen ve firmách, ale také ve státní správě. „Testování ve firmách navrhuje koaliční AntiCovid tým už od 6. ledna letošního roku. Domnívám se, že chceme-li, aby soukromý sektor toto opatření přijal, musíme jít příkladem. Na dnešním grémiu jsme proto navrhovali povinné pravidelné antigenní testování také v Poslanecké sněmovně, a to u poslanců i personálu,“ dodává Markéta Pekarová Adamová.

Dukovany mohou dostavět dodavatelé z Francie, Jižní Koreje či Spojených států

Vláda má jedinečnou šanci vybrat si, zda se staneme vazalskou zemí závislou na dodavatelích z autoritářských režimů, nebo budeme energeticky soběstačnější jasně proevropskou zemí. Požadavek TOP 09 vyloučit z tendru Rusko a Čínu, a to i jako součást konsorcia i jako subdodavatele, tedy platí. Nehledě na to, že si většina Čechů nepřeje, aby jaderné bloky v Dukovanech stavěla firma z totalitního Ruska. Ostatně to vyplývá také z průzkumu ministerstva zahraniční.

„Oslovení Ruska pro dostavbu Dukovan představuje ohrožení bezpečnostních zájmů státu, varují před ním tajné služby a je v rozporu s bezpečnostními požadavky stanovenými vládou samotnou. ČEZ měl povinnost tyto požadavky zapracovat do zadávací dokumentace, přesto tak neučinil. Proti tomu, aby elektrárnu stavělo Rusko, se navíc staví 72 procent občanů. Dlouhodobě upozorňujeme, že oslovení dodavatelů z Francie, Jižní Koreje a Spojených států je zcela dostačující,“ říká poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…