Tourek (KDU-ČSL): Prodloužení projektu zaměřeného na autismus přinese další zkvalitnění péče

05.07.2022 7:37

Podle původních plánů měly v těchto dnech finišovat klíčové aktivity projektu s názvem Zkvalitnění péče o osoby s poruchami autistického spektra v Kraji Vysočina.

Tourek (KDU-ČSL): Prodloužení projektu zaměřeného na autismus přinese další zkvalitnění péče
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Světlá nad Sázavou Mgr. Jan Tourek (KDU-ČSL)

Do jejich uskutečňování však citelně zasáhla epidemie covidu, a tak realizační tým projektu požádal řídící orgán o jeho prodloužení. 

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11256 lidí
Žádosti bylo vyhověno a projekt byl prodloužen do 31. října letošního roku. „Jde o vítanou zprávu, díky které bude možné dokončit klíčové aktivity, bonusem je pak jejich rozšíření, což se projeví v dalším zkvalitnění péče o osoby s poruchami autistického spektra,“ uvedl radní Kraje Vysočina pro sociální oblast Jan Tourek.

Hlavním cílem projektu je umožnit osobám s poruchami autistického spektra (PAS) a jejich rodinným příslušníkům žít plnohodnotný život. V návaznosti na to byl již pod hlavičkou projektu vytvořen návrh sítě sociálních služeb odrážející potřeby této skupiny, kterému předcházelo podrobné zmapování počtu osob s PAS v našem kraji. Výstupem jsou statistická data a také nástroj pro jejich sběr, který je přenositelný i pro jiné regiony. Z šetření přitom vyplynulo, že poměrně velká skupina osob s PAS je umístěna v pobytových službách, aniž by u nich byla provedena diagnostika. Ve většině případů se jedná o osoby s mentálním postižením. Díky prodloužení projektu tak bude nově provedena diagnostika osob s PAS. Půjde o klienty příspěvkových organizací zapojených do projektu, kterými jsou Domov ve Zboží, Domova Jeřabina Pelhřimov a Domov Kamélie Křižanov.

V návaznosti na prodloužení se bude pokračovat také v systému vzdělávání formálních pečovatelů. Přibydou nové tematické okruhy, díky čemuž zvýší cílová skupina spektrum znalostí a tím i kvalitu poskytovaných služeb pro osoby s PAS. Počítá se rovněž se všemi plánovanými odbornými stážemi. Pamatováno je i na vzdělávání neformálních pečovatelů, kdy se uskuteční v pořadí třetí víkendový pobyt. V plánu je také konání závěrečné konference.

Jednou z vlajkových lodí projektu bude webový informační portál se softwarem, který bude sloužit jako podpůrný prostředek pro rozvoj motoriky a nástroj pro komunikaci a rozvoj smyslového vnímání pro osoby s PAS a jehož vývoj v těchto dnech finišuje. Další výstup projektu představuje řada informačních materiálů včetně metodik, pracovních postupů a sborníku kazuistických případů osob s PAS.

Projekt Zkvalitnění péče o osoby s poruchami autistického spektra v Kraji Vysočina, registrační číslo CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0015992, je financován Evropským sociálním fondem a rozpočtem ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

7:17 Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu ODS hlásit úřadům každý převod částky, přesa…