Třešňák (Piráti): Vládou schválený investorský model pro jaderné bloky je nevhodný

08.07.2019 16:47

Vláda dnes rozhodla o investorském modelu pro výstavbu nových jaderných bloků v Česku. Výstavba má být podložena smlouvou mezi dceřinou společností, státní společností ČEZ a vládou o společném postupu. Piráti tento model nepovažují za nejvhodnější a volají nejen po transparentním procesu výběrového řízení, ale i po jasném investorském modelu. Je třeba, aby takto rozsáhlá investice byla pod maximální veřejnou kontrolou.

Třešňák (Piráti): Vládou schválený investorský model pro jaderné bloky je nevhodný
Foto: Piráti
Popisek: Petr Třešňák (Piráti)

Na zasedání Stálého výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů v ČR byly prezentovány jednotlivé scénáře. Jednou z variant je výstavba prostřednictvím společnosti vlastněné ze 100 % státem. Právě tuto možnost Piráti preferují. Zamezí totiž případnému napadení záměru ze strany minoritních akcionářů a zároveň bude tato rozsáhlá investice pod maximální veřejnou kontrolou. První etapa zahrnuje též získání povolení k umístění a výběrové řízení na dodavatele stavby. Teprve na základě údajů z výběrového řízení, především nabízené ceny a harmonogramu, může dojít ke kvalifikovanému rozhodnutí.

Výstavba jaderných bloků je strategicky nejvýznamnější projekt, o kterém má současná vláda rozhodnout. Výstavba bude mít závažné dopady nejen na energetické směřování země, ale také na domácí politickou scénu a především energetickou bezpečnost České republiky. Z našeho pohledu je zde pak i důležité zachování „know-how“ oboru a z toho plynoucí vliv v mezinárodních institucích dohlížejících na jadernou bezpečnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.