Urban (ČSSD): Elektromobily jsou skvělá idea, jen by bylo dobré vědět, jak je nakrmíme

01.05.2016 16:07

Protože přece každý ví, že elektřina (kromě bouřky) nevzniká "jen tak". Je nutné jí vyrobit a přepravit.

Urban (ČSSD): Elektromobily jsou skvělá idea, jen by bylo dobré vědět, jak je nakrmíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Stále silněji se prosazují hlasy po daňových a dalších podporách elektromobilů. Berme za velmi pravděpodobné, že během několika let, řekněme za pět nebo deset let, opravdu celý kontinent přistoupí k nějaké silné a masové podpoře elektromobilů. Nechci se bavit o tom, zda to je správně nebo špatně. Ale prostě si představme, že to tak bude.

Co to udělá se spotřebou elektřiny?

Samozřejmě podle toho, kolik elektromobilů by bylo na klasická auta. Ale hovořme v prvních fázích třeba o deseti procentech růstu spotřeby, brzy ale o dvaceti nebo i třiceti procentech. Ano – přechod z benzínu či nafty by znamenal výrazný růst poptávky po elektřině.

Tedy nadšenci masivního zvýhodnění elektromobilů by měli nejprve projít základním testem. A ten zní: Jakým způsobem budeme vyrábět tak obrovské množství energie navíc? A jste připraveni přijmout fakt, že takovou produkci není možné zajistit bez nemalých ekologických dopadů? Ať to bude elektřina vyrobená z uhlí, z plynu, z jádra nebo větru či slunce. Vždy to znamená obrovské množství oceli (například u větrných elektráren je náročnost výroby technologie velmi značná), betonu, obrovské zábory půdy, rozsáhlé stavby a také nová vedení vysokého napětí i posílení rozvodných soustav jako celku, zásahy do krajiny (u vodních elektráren vpravdě drastické), někdy také exhalace či jaderný odpad.

To není nic proti elektromobilům, třeba jim opravdu patří budoucnost. Ale bylo by fér vždycky přiznat, že obvykle to bývá „něco za něco“ a čisté vítězství je utopie.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu