Váhalová (ČSSD): Podzimní zamyšlení - Moc, nemoc a bezmoc?

14.10.2015 20:50

Když rozhoduje o pravdě moc, z moci se stane nemoc a přijde globální bezmoc, nastává čas zlomu, ale také výběru…

Váhalová (ČSSD): Podzimní zamyšlení - Moc, nemoc a bezmoc?
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Slabost se může stát silovým faktorem spolupráce a stability. Po „sametové revoluci“ jsme si obohatili slovník o slovo globalizace, spojovali jsme jeho význam se slovy sjednocení, spolupráce. Postupem času se podle aktuálních potřeb objevovalo stále více definic a význam se rozšiřoval.

Nedávno jeden moudrý člověk napsal „globalizace je globální odpovědnost“ a zároveň dodal „už to není síla, ale slabost, co určuje směr“. A já si uvědomila, že vlastně v mezinárodní politice tato slabost může vyvolat sílu vedoucí ke změně. K jaké změně, je na nás. S přílivem uprchlíkům do Evropy se objevily další slabiny Evropské unie. Pokud se skutečně chceme vypořádat s konflikty a všemi jejími důsledky, měli bychom si uvědomit, že slabost jednotlivého státu se může ve společenství států proměnit ve společnou sílu.

Z každého jednotlivého hráče lze vytvořit silný tým. Abychom však skutečně byli silným týmem, musí mezi námi být důvěra, abychom si důvěřovali, musíme se respektovat a pokud budeme respektovat jeden druhého, budeme i na poli mezinárodní politiky respektovaným hráčem. Jak dlouho bude trvat, než si uvědomíme, že existuje vzájemná závislost?

Pokud některá země sleduje pouze svůj omezený zájem, v konečném důsledku a čase na to doplatí nejen ona sama. Historie se stále opakuje a je jen na nás jak dlouho ještě. Pokud budeme o míru, spolupráci, respektu, kompromisu, pouze pořádat summity, školit a kárat se navzájem, budeme stále ve vleku střídání se moci a bezmoci. Zaujalo mne proto vyjádření předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, který vyzval k zlepšení vztahů s Ruskem. „Musíme se snažit navázat prospěšné vztahy s Ruskem. Není to velmi atraktivní, ale musí se to udělat. Dále takhle pokračovat nelze.“

Evropská unie prožívá těžké období, střídají se krize a pro nás důležité německé ekonomice hrozí pokles z důvodu snížení růstu čínské ekonomiky a sankcím proti Rusku. Navíc je zahlcena řešením krize s uprchlíky, která stále více polarizuje německou společnost. Podle posledního průzkumu časopisu BILD pouze 10% Němců sdílí názory své kancléřky ohledně migrantů. To dokládá i výsledek ankety německého týdeníku Focus, kde hlasovalo téměř 266 tisíc lidí a 95 % z nich se vyjádřilo proti přistěhovalecké politice německé kancléřky.

Pokud Evropská unie nenajde rychlé a společné  řešení  této situace, hrozí ji dezintegrace pod tlakem  populistů. Řešením je udělat ze slabosti pevný most, prohlubování mechanismů vzájemné důvěry a spolupráce. V současné době je to ve jménu globální sebezáchovy více než nutné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Trestat bezdětné je jasná protiprávní diskriminace

19:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Trestat bezdětné je jasná protiprávní diskriminace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nápadu lidovců zvyšovat bezdětným platbu sociálního…