Vaňousová (TOP 09): Týrání zvířat je trestuhodné

29.10.2017 13:03

O množírnách zvířat, tedy neetickým způsobem chovu za účelem získání co největšího zisku a týrání zvířat, se v poslední době mluví stále častěji a i díky tomu jsou mnohá podobná místa odhalena.

Vaňousová (TOP 09): Týrání zvířat je trestuhodné
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Novela veterinárního zákona, která chtěla tento problém řešit, se v této oblasti zmohla na pouhou registraci chovu nad 5 nekastrovaných fen a povinné čipování psů ve věku prvního očkování proti vzteklině – jedná se tedy o období 3.-6. měsíce věku, kdy každý pes musí být povinně očkován.

Domyslíme-li si důsledky, zjistíme, že k žádnému legislativním posunu v této oblasti nedošlo. Pokud majitel množírny doteď nechodil ani k veterináři, bydlí v někde na samotě u lesa, nedá se počítat s tím, že ho nějaká novela donutí jít se registrovat na státní veterinární správu či finanční úřad jako chovatel. Pokud má více než pět nekastrovaných fen, není problém říci, že těchto pět je manželky, dalších pět syna a další patří tetě, strýci či bratranci z pátého kolena.

Čipování zvířat, které bude povinností v období prvního očkování na vzteklinu, přesouvá tento problém již na nové majitelem, protože z množíren jsou štěňata prodávána často ještě před doporučeným odstavem mláďat, nezřídka již kolem 4.-5. týdne věku.

Kde selhává legislativa, přichází na řadu sociální sítě. Týrání zvířat je trestuhodné, takže se stává oblíbeným nešvarem objevujícím se na sociálních sítích - „zachraňovat“ mláďata z množíren. Je jistě chválihodné, že se najdou lidé, kteří se o tato týraná a do života handikepovaná mláďata postarají, ale je nutné si uvědomit, že tímto aktem naopak podporují množírny. Majitelé množíren využívají emocí a působí na lidi, aby se o ta nebohá zvířata postarali a jim tak odpadají starosti, co s těmi, které se jim nepodařilo prodat a byznys jede vesele dál.

RADKA VAŇOUSOVÁ, VETERINÁŘKA
MÍSTOPŘEDSEDKYNĚ RV TOP 09 TÁBOR

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.