Vích (SPD): Jednání USA s Tálibánem ukončilo vojenský debakl v Afghánistánu

27.01.2019 10:14

Tálibán oznámil, že se s USA domluvil na dohodě o míru v Afghánistánu, která počítá se stažením zahraničních vojsk z Afghánistánu do 18 měsíců od podepsání, tvrdí tálibánské zdroje.

Vích (SPD): Jednání USA s Tálibánem ukončilo vojenský debakl v Afghánistánu
Foto: archiv
Popisek: poslanec Radovan Vích (SPD)

Zatím není jasné, jaký postoj afghánská vláda zaujme. Tálibán s ní odmítl jednat, protože ji označil za loutku v rukou Američanů. Jednání tálibů s představiteli Afghánistánu začnou, jakmile bude příměří zavedeno, oznámilo hnutí.

Cílem jednání je ukončit nejdelší válku, kterou vedou svou agresivní politikou Spojené státy s podporou NATO. Od americké invaze do Afghánistánu po atentátech Al-Káidy na New York a Washington z 11. září 2001 už uplynulo 17 let a padlo zde i 14 našich vojáků. Tálibán je sice militantní radikální hnutí, nikdy ale nemělo jiný zájem, než vládnout v Afghánistánu a neplánovalo útoky na USA nebo západní země.

Chce se říci - KONEČNĚ!

Každopádně je to názorový veletoč! Pokud se tato informace zakládá na pravdě, tak zahraniční intervenční vojska do 18ti měsíců opustí Afghánistán!

Ještě před pár dny jsme ale slýchali od našich vládních představitelů ANO a ČSSD o nutnosti naší přítomnosti v Afghánistánu v rámci boje proti terorismu a potřebě navyšování počtů našich vojáků. To vše za vydatné podpory ODS, Pirátů, KDU-ČSL, STAN, a TOP09. Že prý odchod z Afghánistánu by spustil neskutečnou vlnu terorismu v Evropě a že přítomnost vojsk NATO a našich vojáků v operaci Resolute Support je nezbytná pro udržení transatlantických vazeb v rámci plnění závazků. To byly jejich argumenty.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

V kontextu této skutečnosti se však ptám. Proč a za čí zájmy tam tedy bojovali, bojují a umírali naši vojáci? A jaké jsou nyní ty pádné argumenty pro odchod zahraničních vojsk z Afghánistánu? Jak byly plněny cíle a perspektivy operace a kolik to vše stálo peněz daňových poplatníků? A co ty argumenty, že s teroristy se nevyjednává, s teroristy se bojuje?

My nepolitikaříme a od začátku v SPD tvrdíme, že strategie přístupu západu k Afghánistánu je dlouhodobě špatná a nemá vojenské řešení ale řešení politicko-diplomatické. Teď dochází na naše slova. Již 17 let posloucháme, že bezpečnostní situace se zde stále zhoršuje, Tálibán posiluje a produkce opia stoupá. Denně zahyne rukami Tálibánu v průměru 25 příslušníků afghánské armády, tedy 9 tisíc ročně. Jinými slovy, to, co naši vojáci a jiní vojáci vyškolí, tak v zápětí zahyne rukami teroristů a naši vojáci zde bojují a umírají za cizí zájmy. Dlouhodobě a konsistentně tvrdíme, že Afghánistán by se měl nechat Afgháncům a nevnucovat jim nějaké naše modely demokracie, protože islám je zde velmi silně zakořeněn, je součástí politiky a oni naše pojetí demokracie a způsobu života prostě odmítají a nechápou.

A teď jsem zvědavý na ty argumenty pro stažení vojsk NATO včetně našich vojáků. Zřejmě to bude něco v tom smyslu, že my jsme zde již naše úkoly splnili a nastal čas odejít. Jak jinak přiznat 17ti letý vojenský intervenční debakl a nevypadat přitom za blbce? Prostě názorový veletoč, miliardy peněz v trapu a výsledek nula! Tak alespoň snad ti naši vycvičení vojáci.

Naše vojáky potřebujeme doma a musíme budovat armádu pro obranu území našeho státu ve smyslu čl. 43 naší Ústavy. Úcta ale samozřejmě patří všem tisícům padlých vojáků. Každopádně to byli a jsou hrdinové, které tam poslali politici.

(převzato z Profilu)

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…