Vích (SPD): Zrušení základní vojenské služby bylo chybou

21.08.2018 12:37

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) je pro opětovné zavedení základní vojenské služby. Je to nereálné. Odvody odvedenců se neprovádí, v osmi krajích nejsou kromě KVV žádné vojenské útvary a neexistuje ani funkční koncepce mobilizace.

Vích (SPD): Zrušení základní vojenské služby bylo chybou
Foto: archiv
Popisek: poslanec Radovan Vích (SPD)

Považuji za nereálný návrh ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO), který je pro opětovné zavedení povinné vojenské služby. Branná povinnost byla v Česku zrušena v roce 2004, tehdy se armáda transformovala na profesionální sbor. Od té doby vznikly Aktivní zálohy v síle 1500 osob a dobrovolných vojenských cvičení se zúčastnilo pouhých pár desítek osob.

Řada vojenských odborníků dnes zastává názor, že zrušení základní vojenské služby bylo chybou a současně existující model vojenských cvičení nefunguje tak, jak by měl. Tento názor zastávám i já. Armáda také postupně ztratila a stále ztrácí své schopnosti teritoriální obrany a je trvale rozvíjena pouze jako zahraniční expediční sbor. V současnosti máme schopnosti obrany území jednoho kraje po dobu pouhých několika týdnů a v osmi krajích nejsou vojenské jednotky vůbec.

Hnutí SPD v této souvislosti navrhuje obnovit povinné odvody a zavézt osmi týdenní základní vojenský výcvik pro muže a ženy s aktivní podporou státu, podobně jako v případě Aktivních záloh. Jenom tak je možné získat trvale dostatek nových vojáků, kterých je potřeba pro dlouhodobější obranu našeho území řádově statisíce. K tomu musí armáda změnit svou koncepci, organizační strukturu a vytvořit jednotky, které by tento výcvik v jednotlivých krajích zabezpečovaly.

Ing. Radovan Vích
poslanec, člen předsednictva SPD
místopředseda Výboru pro obranu PS PČR

Převzato z profilu.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…