Zámečník (SLK): Liberec dostal miliardu navíc, přesto chybějí nové investice

27.08.2018 5:36

Za celé uplynulé volební období město Liberec dostalo v součtu o téměř miliardu korun navíc oproti tomu předchozímu. Přesto městu chybějí nové investice.

Zámečník (SLK): Liberec dostal miliardu navíc, přesto chybějí nové investice
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Jaroslav Zámečník - liberecký zastupitel

V uplynulých čtyřech letech se díky ekomonice ČR zlepšila finanční situace města Liberce. Ještě v roce 2015 zastupitelédaňové příjmy ve výši 1,3 miliardy, pro rok 2018 to už bylo 1,7 miliardy korun. Za celé uplynulé volební období tak město Liberec dostalo v součtu o téměř jednu miliardu korun navíc proti tomu předchozímu. Přesto městu chybějí nové investice.

Liberci chybějí nové investice

Bohužel se zvýšení příjmů města toto neprojevilo v žádné nové významné investici, která by občanům města znatelně zlepšila život. Nezačala rekonstrukce bazénu, nezačala rekonstrukce bývalé budovy galerie, nedošlo k výstavbě nové silnice v Pastýřské ulici, nezačala rekonstrukce budovy Uranu, nedošlo ani k výstavbě tramvajové trati do Rochlic, nedošlo k zahájení výstavby parkovacího domu a termilálu, nedošlo ani k zahájení prací na sběrné komunikaci přes Hanychov. Na opravy komunikací a chodníků bylo z rozpočtu města uvolňováno v průměru jen 60 milionů korun ročně, což způsobilo další postupné zhoršování celkového stavu silnic města. Nepovedlo se také dokončit územní plán města, bez kterého město Liberec stagnuje.

Zadlužení města fakticky nekleslo

Na konci roku 2014 město dlužilo dvě miliardy korun, přičemž na spořícím (amortizačním) fondu již mělo našetřeno 245 milionů korun na splacení dluhů. Zadlužení města tedy bylo přibližně kolem 1,8 miliardy.

V současnosti dluží město stále kolem 1,8 miliardy korun, navíc si u banky otevřelo další úvěr ve výši 250 milionů na financování projektů, například rekultivaci skládky Ligranit apod.

Liberec v dotacích zaspal

Město Liberec zaspalo i v čerpání dotací. Rezort rozvoje města se příliš soustředil na zpracování co největšího počtu dotačních žádostí bez ohledu na potřeby města a obyvatel. Honila se kvantita, ale zapomnělo na kvalitu.

Největší propad nastal v čerpání prostředků z Integrovaného plánu rozvoje území Liberec – Jablonec, kde podle závazného plánu mají být do října 2018 dokončeny projekty bezmála za 800 milionů korun. Dokončeny jsou pouze dva projekty libereckého dopravního podníku, a ani zde vedení města nebylo schopno pohlídat správnou a bezchybnou realizaci a zřejmě o prostředky přijde.

Co se ve městě povedlo

Mezi pozitivní událost pro město Liberec řadím zejména dostavbu rychlého silničního propojení mezi Libercem a Jabloncem. Zde je nutno ale podpotknout, že se nejednalo o stavbu města, ale státu respektive Řediteství silnic a dálnic a stavba v hodnotě dvou miliard korun trvala po etapách skoro deset let.

Hlavní pozitivní zprávou je to, žeLiberec dosáhl již 104 tisíc obyvatel. Narozdíl od mnoha jiných měst Liberec soustavně roste a je zajímavým místem pro bydlení a život.

Jaroslav Zámečník
kandidát na primátora města Liberce
Starostové pro Liberecký kraj

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.