Žatecká (ČSSD): Do procesu sestavování rozpočtu jsme vnesli priority. Poprvé v historii

04.03.2015 20:48

Sociální demokracie v České Lípě vede město poprvé v novodobé historii města. A má za sebou první úspěch: rozpočet, který připravila v koalici ČSSD+ANO+ODS+Uděláme pořádek v České Lípě, podpořilo 22 zastupitelů z 25 (tři se zdrželi).

Žatecká (ČSSD): Do procesu sestavování rozpočtu jsme vnesli priority. Poprvé v historii
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka České Lípy Romana Žatecká (ČSSD)

„Tak silnou podporu námi navrženého rozpočtu považuji za úspěch a vyjádření souhlasu širšího politického spektra s našimi prioritami. V minulosti byl vždy rozpočet města jen hromadou příjmů a výdajů, bez jakékoli filozofie, podpořený v posledních letech jen těsnou většinou.

My jsme nyní poprvé sestavovali rozpočet na základě priorit, na kterých jsme se v koalici dohodli. A stanovili jsme je takto: sestavit vyrovnaný rozpočet, kontinuálně připravovat investiční akce po celé volební období a maximálně využít dotační prostředky EU a státního rozpočtu, transparentně rozdělovat finanční podporu do různých oblastí veřejného života v České Lípě. Zbývá ještě jedna priorita: nastavit proces sestavování i schvalování rozpočtu, jeho formální stránku. A stejně tak financování příspěvkových organizací a dalších společností městem zřizovaných.

Schválením práce na rozpočtu nekončí, čeká nás nastavení nového procesu přípravy, chci více odpovědnosti od ředitelů příspěvkových organizací města za rozvoj a „prodejnost“ jejich služeb. Také podoba rozpočtu musí být jiná, pro občany srozumitelnější, přehledná. Nemám co tajit, spíše naopak: chci se chlubit tím, že rozpočtu města Česká Lípa jeho občané rozumějí a vidí v něm svou ulici, své oblíbené akce, své školy atd. Prostě vědí, kudy město v tom kterém roce jde,“ říká starostka České Lípy Romana Žatecká (ČSSD). Město Česká Lípa s cca 38 tisíc obyvatel počítá letos s příjmy 537 milionů korun a výdaji 564 milionů korun. Protože předpokládá návrat 32 milionů z dotačních programů na investiční akce, bude rozpočet města v konečném důsledku přebytkový, a to o zhruba pět milionů korun.

V kulturním dotačním programu na letošní rok je tak k dispozici 1,5 milionu Kč, tedy o půl milionu korun více, než bylo původně navrženo, v dotačním programu pro oblast sportu je o 400 tis. Kč více – tedy 8,4 mil. Kč, částka pro dotační program v sociální oblasti se navýšila o téměř 1 mil. Kč na 1, 88 mil. Kč a ve fondu rady je o 150 tis. Kč více, tedy 500 tis. Kč.

Na investiční akce má město v rozpočtu vyčleněnou částku zhruba 107 milionů korun. Prioritou jsou investice do snížení energetické náročnosti budov škol, investice do oprav střech školních budov, do oprav kulturních a sportovních zařízení. Investovat město bude také do výstavby nových chodníků a oprav zastávek MHD, peníze se přisypaly také na obnovu veřejného osvětlení či posilovacích prvků na dětských hřištích ve městě.

„Budeme zaměstnávat pracovníky na veřejně prospěšné práce a také lidi na vytvořených společensky účelných pracovních místech, v rámci kterých zaměstnáme primárně mladé lidi bez praxe či naopak občany starší 55 let,“ doplnila Romana Žatecká.

Po komunálních volbách v říjnu 2014 převzalo nové vedení města (zvolené 10. listopadu 2014) rozpracovaný rozpočet města Česká Lípa pro rok 2015, který byl k tomuto datu navržen se schodkem cca 70 milionů korun. Součástí seznamování s tímto návrhem tedy byly především rozsáhlé revize s cílem minimalizovat schodek a sestavit rozpočet vyrovnaný. Na revizi návrhu rozpočtu města pro rok 2015 pracovalo vedení města a finanční výbor - dne 4. února 2015 doporučil finanční výbor zastupitelům města předložený návrh schválit, a to hlasy všech přítomných, následně se dne 16. února 2015 s návrhem rozpočtu seznámila Rada města Česká Lípa a rovněž ho jednomyslně doporučila zastupitelům schválit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…