Žatecká (ČSSD): Festival Lípa Musica musí o peníze žádat tak, jako všichni ostatní. Je to spravedlivé

05.04.2015 13:13 | Zprávy

Reakce na článek o podpoře festivalu Lípa Musica

Žatecká (ČSSD): Festival Lípa Musica musí o peníze žádat tak, jako všichni ostatní. Je to spravedlivé
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka České Lípy Romana Žatecká (ČSSD)

Ohrazuji se touto cestou proti zavádějícímu vyznění článku o podpoře města Česká Lípa směrem k festivalu Lípa Musica. Festival Lípa Musica přišel v letošním roce o mimořádný příspěvek milion korun a musí o peníze žádat v dotačním programu v oblasti kultury tak, jako všichni ostatní organizátoři kulturních akcí v České Lípě. To však považuji za spravedlivé a transparentní.

Festival Lípa Musica je největší akcí v České Lípě a širokém okolí. Naše město může být právem hrdé na to, že festival je tu doma a částečně nese jeho jméno. Důležitost této akce si město uvědomuje, proto chce v letošním roce festival podpořit částkou 400 tis. Kč, což je více peněz, než dal Liberecký kraj (365 tis. Kč) nebo v článku zmiňované město Nový Bor (300 tis. Kč). Význam festivalu Lípa Musica mu však podle mého názoru nedává právo úplné nadřazenosti nad ostatními a je proto podle mě fér, že Lípa Musica bude znovu žádat o peníze stejně jako všechny ostatní organizace a peníze získá podle stejných pravidel.

V rámci dotačního programu v oblasti kultury byla pro festival Lípa Musica vytvořena samostatná kategorie, v rámci které je k dispozici 400 tisíc korun. To, že dotaci, která byla původně připravená jako mimořádný příspěvek festivalu napřímo, dostane organizátor pravděpodobně až v červnu a ještě prostřednictvím dotačního programu, není vina města. Do rozdělování dotačních peněz města v letošním roce zasáhla novela zákona č. 250/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Tato novela se dotkla celého neziskového sektoru a město udělalo vše pro to, aby lhůty pro získání peněz co nejvíce zkrátilo, a aby byl v rámci dotačních programů dostatek peněz pro všechny.

Nevím tedy, kdo v pravém smyslu festival zachraňuje. Věřím, že letos i v následujících letech to bude právě domovské město Česká Lípa, které bude festival držet při životě.

Mgr. Romana Žatecká
starostka

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mucl.cz

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peštová (ANO): Korespondenční volba? Tady je můj návrh. Má vztah k ČR? Může volit

14:02 Peštová (ANO): Korespondenční volba? Tady je můj návrh. Má vztah k ČR? Může volit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vlastními pozměňovacímu návrhu u korespondenčních v…