Zelení: ČT manipuluje s veřejným míněním voličů a vytváří nebezpečný precedens

12.09.2021 12:15 | Tisková zpráva

Česká televize se rozhodla Zelené nepozvat do série předvolebních debat, ačkoliv mají volební potenciál 7 %. To odporuje principu vyváženosti, kterého se veřejnoprávní televize ze zákona musí držet, a také základním principům demokracie.

Zelení: ČT manipuluje s veřejným míněním voličů a vytváří nebezpečný precedens
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Televize vybrala svévolně jen sedm nejsilnějších politických celků, jejichž lídři se debat zúčastní. Zelení skončili až osmí za komunisty, přestože po započtení statistické odchylky s komunisty sdílí sedmé místo.

Před minulými sněmovními volbami zvala ČT do předvolebních debat zástupce všech deseti stran, které měly dle průzkumu Median a Kantar TNS volební potenciál nad 5 %. Letos ČT bohužel prostor všem devíti politickým uskupením, která mají potenciál se do Sněmovny dostat, nedává.

„Nerozumím tomu, proč ČT neposkytne prostor všem stranám, které mají volební potenciál nad 5 %, což koresponduje s volební klauzulí pro vstup do Sněmovny. Vyloučení několika stran včetně Zelených z předvolebních debat vnímám jako selhání veřejnoprávního média a apeluji na Českou televizi, aby tuto nešťastnou situaci napravila,” říká lídryně Zelených Magdalena Davis, která také posílá otevřený dopis apelující na ostatní stranické lídry, aby apel podpořili.

Zelení se domnívají, že tento přístup ČT značně manipuluje s veřejným míněním voličů a vytváří nebezpečný precedens pro politickou pluralitu v naší zemi. Proto jsou nuceni se bránit u soudu a v nejbližších hodinách podají návrh na předběžné opatření.

Zelení skončili „první pod čarou”, ačkoli rozdíl mezi nimi a komunisty je nižší než statistická chyba výzkumu volebního potenciálu Kantar CZ a Data Collect, ze kterého ČT vychází. Výsledek průzkumu tedy spolehlivě neříká, která ze stran je na posledním „postupovém” 7. místě. Podle pravidel, která ČT zveřejnila, musí televize v případě, že na sedmém místem bude více subjektů, pozvat do debaty jejich lídry. Pokud by se ČT skutečně držela povinností vyplývajících ze zákona, především tedy objektivity, vyváženosti a nestrannosti, musela by přistoupit citlivě také k výsledkům průzkumů, což se nestalo.

Zelení požadují, aby vedení ČT své rozhodnutí o účasti na debatách změnilo a zohlednilo fakt, že Zelení sdílí sedmé místo s KSČM. Považují současný postup za společensky nezodpovědné a neférové jednání, které je v rozporu s povinnostmi veřejnoprávního média.

Text otevřeného dopisu Magdaleny Davis předsedkyním a předsedům demokratických politických stran ČR:

Vážená paní předsedkyně, vážení předsedové politických stran tzv. demokratického bloku –
vážená paní Pekarová Adamová, vážený pane Bartoši, vážený pane Fialo, vážený pane Jurečko, vážený pane Rakušane,

obracím se na vás tímto otevřeným dopisem jako spolupředsedkyně Strany zelených s žádostí o podporu ve věci rozhodnutí České televize nepozvat Zelené do předvolebních debat ve veřejnoprávním vysílání.

Možná vám připadá zvláštní, že se na vás obracím z pozice vaší  „konkurentky”. Nicméně věřím, že v demokratickém systému nejsme jenom soupeři, ale také partneři. Partneři, kteří by měli společně hájit úroveň demokracie v naší zemi, a tolik důležitou pluralitu názorů.

Jak zřejmě víte, v průzkumu, na základě kterého Česká televize rozhodla o obsazení předvolebních debat, získali Zelení volební potenciál 7 %. Umístili jsme se tak jen s těsným rozdílem na osmém místě za KSČM. Tento rozdíl je menší než deklarovaná statistická odchylka metodiky průzkumu a není tedy jednoznačné, komu ono osudové sedmé místo skutečně patří.

Vedení České televize se oproti volbám v roce 2017 rozhodlo nepozvat všechny politické strany s volebním potenciálem nad 5 % – a zde podle mne vzniká problematický precedens. Jako strana Zelených ve většině případů plně podporujeme Českou televizi v jejím konání a v žádném případě nechceme nijak očerňovat její jméno. V nastalé situaci se ale obávám, že dochází k nepřípustnému omezení demokratické diskuse a politické soutěže.

Strana zelených má své zástupce v Senátu, máme po republice stovky zastupitelů, s mnohými vašimi kolegy tvoříme lokální koaliční partnerství. S přihlédnutím k této skutečnosti a zároveň k výši našeho volebního potenciálu bych vás chtěla požádat, abyste rozhodnutí České televize nenechali bez odezvy, abyste se na ni obrátili a v zájmu demokracie nám v této věci vyjádřili svou podporu.

V úctě,

Mgr. Magdalena Davis, Ph.D.
spolupředsedkyně Strany zelených 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…