Zelení: Požár na skládce Celio stál přes osm milionů, podáváme trestní oznámení

18.10.2017 19:37

Náklady na zdolání požáru, který vypukl 28. 8. 2017 v areálu skládky Celio, se vyšplhaly na 8 310 400 Kč. Takto vysokou částku však nehradí provozovatel skládky, ale daňoví poplatníci.

Zelení: Požár na skládce Celio stál  přes osm milionů, podáváme trestní oznámení
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Zelení podávají trestní oznámení, aby se prověřilo, zda nejsou podobné požáry zakládány s nějakým úmyslem, či zda nedochází k porušování zákonů ze strany provozovatele.

„Požáry na skládce Celio jsou v posledních letech pravidelností, a tak nás napadlo podat dotaz na krajskou centrálu Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje týkající se nákladů spojených s uhašením požáru,“ sdělil Jan Hrubeš, předseda mosteckých Zelených. „Výsledná suma je alarmující a vede nás k zamyšlení, kolik peněz zaplatili daňoví poplatníci za požáry na Celiu za poslední léta,“ dodal.

Dle informací Hasičského záchranného sboru ve dnech 28.–30. 8. 2017 vyjelo k požáru 58 hasičských jednotek z celého Ústeckého kraje. Důsledky požárů jsou závažné, dochází nejen k poškozování životního prostředí, k ohrožení životů a zdraví zasahujících hasičů, ale zjevně i k významné majetkové škodě na straně státu, který nese náklady zásahu.

Platná právní úprava hrazení nákladů zdolávání požárů podle názoru Zelených nemotivuje provozovatele skládek k tomu, aby těmto situacím účinně předcházeli, a vytváří naopak situaci, kdy pro ně může být požár komunálního odpadu v jistém směru výhodný. Zahořením se totiž uvolní prostor pro skládkování dalšího komunálního odpadu.

„Tuto situaci nelze vyloučit ani v případě Celia, a proto podáváme trestní oznámení, aby orgány činné v trestním řízení tuto věc prověřily,“ sdělil Petr Globočník, krajský předseda Zelených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

7:02 Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru.