Zelení Praha: Stavba druhé plavební komory v centru města postrádá jakoukoliv logiku

06.09.2019 20:57

Vodoprávní úřad povolil záměr výstavby nové plavební komory na Vltavě v centru města u dětského ostrova. Šedesát metrů dlouhá a jedenáct metrů široká stavba uprostřed řeky má vyjít na 530 milionů.

Zelení Praha: Stavba druhé plavební komory v centru města postrádá jakoukoliv logiku
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Proti záměru se odvolala Praha 1, Praha 5 i pražští radní. Senátor Václav Hampl vyzval příslušná ministerstva ke zrušení záměru. Povodí Vltavy spolu s vládou však na záměru trvají.

Počet turistů, kteří každoročně navštíví Hlavní město, se od přelomu milénia téměř ztrojnásobil. Staré Město a Malou Stranu „přeturistování“ připravuje o důstojnost. Hotely hlásí plné kapacity, roste počet Airbnb ubykací, ale taky počet výletních lodí na Vltavě. Výzkum ukázal, že v letních měsících narůstá koncentrace amoniakálního dusíku a fekálních koliformních bakterií v úseku nad Karlovým a Štefánikovým mostem v Praze, je to daň za vzrůstající počet výletních lodí, které jsou dle Výzkumného ústavu vodohospodářského původcem tohoto nelegálního znečištění.

Za této situace přichází Povodí Vltavy se záměrem nové plavební komory jejíž nutnost odůvodňuje nedostatečností stávajících kapacit.

Smyslem výstavby nové plavební komory očividně není kvalitativní rozvoj dopravy. Rozšíření kapacit s sebou ponese navýšení už tak vysoké hlukové zátěže pro obyvatele okolí řeky i pro vodní ptactvo. Víc lodní dopravy bude znamenat i víc emisní zátěže. Obecná prospěšnost takové stavby je jen těžko zdůvodnitelná a obhajitelná.

Jsme přesvědčeni, že rozhodnutí tento projekt nadále realizovat je krátkozraké, nebezpečné a nesystémové a bude mít negativní dopad na kvalitu života obyvatel i návštěvníků Prahy.

Apelujeme tímto na ministry a vedoucí úředníky ministerstev, aby dosud platný záměr výstavby nové plavební komory v Praze z výše jmenovaných důvodů zrušili.

Naši petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.