Zelení: Snowden se ani přes snahu zelených ochrany v Evropě nedočká

13.02.2014 7:45

Evropský parlament odmítl garantovat americkému whistleblowerovi Edwardu Snowdenovi bezpečný pohyb a azyl na území Evropské unie. Podle Strany zelených (SZ) jsou tak zpochybněny samotné základy evropské politiky ochrany osobních údajů.

Zelení: Snowden se ani přes snahu zelených ochrany v Evropě nedočká
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Evropští zelení žádali garanci Snowdenovy bezpečnosti v pozměňovacím návrhu k právě projednávané parlamentní zprávě o masovém sledování a odposleších. Proti se však postavila řada především konzervativních pravicových politiků.

„Jediným důvodem, proč tuto zprávu projednáváme, je Snowden a přitom o něm v ní nemá být ani zmínka. To je směšné,” řekl Jan Philipp Albrecht, europoslanec za německé Zelené a předkladatel zmíněného pozměňovacího návrhu.

SZ je přesvědčena, že whistleblowerům upozorňujícím na protiprávní aktivity vlivných organizací se má dostávat co možná nejvyšší míry ochrany. „Edward Snowden zveřejněním informací o aktivitách americké tajné služby NSA sám sebe vystavil obrovskému riziku. Je morální povinností států Evropské unie garantovat jeho bezpečnost na svém území a nenutit jej hledat úkryt v Rusku,” uvedl předseda zelených Ondřej Liška.

„Snowden prokázal nedocenitelnou službu evropské veřejnosti, když jasně ukázal, v jakém rozsahu na každého z nás slídí nejrůznější státní instituce a jak porušují naše právo na soukromí. Přes všechny kontroverze, které vzbuzuje, patří mezi nejvýznamnější whistleblowery dneška a mělo by se mu dostat adekvátního zacházení,” dodal informační expert zelených Michal Berg.

V Evropském parlamentu se v současnosti vede velmi živá debata, zda a jakým způsobem bude možné Snowdena vyslechnout. Whistleblower již dříve souhlasil s variantou videokonference.

Europoslanec Jan Philipp Albrecht, který je iniciátorem parlamentní zprávy a také předkladatelem Obecného nařízení o ochraně údajů, přijede ve středu 19. 2. do České republiky. V rámci debatního projektu Zelená pro budoucnost Evropy a Česka se v Praze zúčastní expertní panelové diskuse.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…