Zimmermann (ODS): Sociální demokracie hasí požár, který sama založila

08.02.2016 20:49

Na dnešním jednání se vláda zabývá novelou zákona o dalším vzdělávání lékařů. Reaguje tak na problém s nedostatkem lékařů s určitou odborností zejména na malých nemocnicích. Byla to však tehdejší vláda ČSSD (včetně současného premiéra Sobotky), která změnila dvoustupňový systém atestací na jednostupňový. Stalo se tak pod záminkou vstupu do EU, kdy místo úpravy fungujícího systému přišla se systémem zcela odlišným. Nyní ČSSD pouze hasí požár, který v minulosti sama založila.

Zimmermann (ODS): Sociální demokracie hasí požár, který sama založila
Foto: ODS
Popisek: ODS

Současný návrh jde v principu správným směrem. Snaží se zjednodušit systém vzdělávání a vrací se po 12 letech k systému dvoustupňovému. Redukuje počet specializací, zavádí pro lékaře celkem 18 základních vzdělávacích kmenů, na které navazuje 33 základních oborů; na ty pak má navázat systém nástavbových oborů a funkčních kursů pro užší specializaci.

Vzhledem k tomu, že zákon neřeší počty nástavbových oborů, které jsou upraveny až prováděcími předpisy, hrozí zde opět riziko převelikého počtu nástavbových oborů, někdy až obskurních, které mají tendenci se opevňovat a přivlastňovat si část medicíny jen pro sebe, a samy rozhodovat, kdo a co může, anebo nemůže dělat, jaké léky smí či nesmí předepisovat apod. Úvodní návrh vyhlášky o nástavbových oborech obsahuje už dnes celkem 35 oborů.

Petr Zimmermann
Expert ODS pro oblast zdravotnictví

reklama

autor: ODS

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.