„Nejsme tu pro lidi, upleťte si svetry, vezměte si dávky...“ Další bouře po výbušných slovech Blažka

29.08.2022 20:40 | Komentář

„Pokud vláda nevyřeší krizi v energetice, tak tu dlouho nebude, mohl by být ohrožen politický systém země. Pokud se nenajde celoevropské řešení, tak je dokonce ohrožena Evropská unie jako taková.“ Tak silná slova pronesl v pátek v Poslanecké sněmovně ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Společenská situace a atmosféra je podle něho nejdramatičtější od roku 1989, varoval před možnou revolucí. „Nemuselo by dojít pouze k pádu jedné vlády, ale mohlo by dojít k něčemu, čeho se obávám nejvíc, a to tady schválně dramaticky nazvu něco jako revoluce a zdaleka ne jen u nás,“ obává se. PL.cz se v anketě ptaly politiků, co si o jeho slovech myslí.

„Nejsme tu pro lidi, upleťte si svetry, vezměte si dávky...“ Další bouře po výbušných slovech Blažka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

„V únoru jsem v televizním vystoupení upozornil na nutnost společného evropského postupu při nákupu a stanovení ceny plynu. Sociální demokracie pak navrhla zastropování cen energií a stažení šedesátiprocentní produkce ČEZ z burzy v Lipsku. Už tehdy byl nejvyšší čas na jednání s dodavateli i ostatními evropskými státy. Postup, který zajistí rozumné ceny tepla a energií, je popsán v našem Záchranném kruhu sociální demokracie. Vláda ztratila několik měsíců času. Tím poškodila domácnosti i firmy. Nikdy ale není pozdě chybu přiznat a začít ji napravovat,“ vysvětlil Michal Šmarda, předseda ČSSD a starosta Nového Města na Moravě. 
 
„Ano, pokud bychom ji nevyřešili, tak to může vést k obrovským sociálním problémům,“ je si vědom Tomáš Zdechovský, europoslanec za KDU-ČSL, místopředseda výboru pro rozpočtovou kontrolu. 
 
 
„Vláda se musí zachovat odpovědně a krizi vyřešit. Občané ostatně rozhodnost od této vlády očekávají již od loňských voleb. Nástroje k regulaci energetické krize jsou, nicméně je potřeba postupovat koordinovaně v rámci EU. Finanční pomoc je třeba zacílit na nejohroženější skupiny obyvatel, zejména osamělé seniory a rodiny s malými dětmi. Dále je potřeba pomoci ohroženým podnikům například z oboru potravinářství. Vysoké ceny jsou ostatně důsledkem chaosu na trzích. Vláda musí zaujmout klidné a rozhodné stanovisko, které nebude ovlivněné populismem a nadcházejícími volbami,“ domnívá se Adéla Šípová (nestr. za Piráty), senátorka za obvod Kladno, členka ústavně právního výboru Senátu ČR.
 
„Současná vláda to má těžké. Zdědila zadlužený stát a k tomu energetickou krizi. Chci věřit, že to země Evropské unie včetně České republiky zvládnou,“ věří Jaroslav Zeman (senátorský klub ODS), senátor za Jablonecko, člen výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu ČR, starosta Albrechtic v Jizerských horách.  
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…