Poslanci se začali zabývat prostitucemi. Normu žádá přijmout pražský magistrát

18.06.2014 15:56

Poslanci začali probírat v prvním čtení návrh zákona o regulaci prostituce z pera zastupitelů hlavního města Prahy. Normu ale měla sněmovna probírat už koncem dubna, ovšem podle informací ParlamentníchListů.cz o stažení požádal prý sám předkladatel - pražský radní Lukáš Manhart. „V Poslanecké sněmovně byl podobný návrh mnohokrát, ovšem vždy se k tomu poslanci postavili negativně,“ vysvětlil k normě v dubnu Manhart.

 Poslanci se začali zabývat prostitucemi. Normu žádá přijmout pražský magistrát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Praha by ráda omezila prostituci ve veřejných domech, které sídlí na území hlavního města. Proto si pražští zastupitelé před časem vykasali rukávy a pro poslance připravili normu, která by měla podmínky provozování prostituce nejenom pro provozovatele veřejných domů, ale především u fyzických osob upravovat.

Pro dolní komoru návrh zákona o regulaci prostituce ale může být horký brambor. Překvapivě totiž vládní koalice není vůbec jednotná v tom, zda dá předloze požehnání. Z prostituce by se totiž de facto mohla stát regulérní profese, namítá.

„My v současné době řešíme problematiku centrální části Prahy, kdy zvláště v ulici Ve Smečkách máme čtyři až pět veřejných domů v jedné ulici a město s tím nemůže nic dělat. Do budoucna by město prostřednictvím tohoto zákona mohlo říci: Pro nás to je neakceptovatelné a vyloučit tak tuto činnost v daných lokalitách,“ přiznal v dubnu letošního roku ParlamentnímListům.cz zástupce předkladatele, radní z TOP 09 Lukáš Manhart. Podle něj by se norma neměla týkat jenom Prahy, ale i všech měst a obcí v ČR.

„Byť je to pražský návrh, tak návrh zákona by se vztahoval na celé území České republiky, to znamená, že by jej mohly využívat všechny obce ČR, které jsou konfrontovány s prostitucí. Obce by tak konečně dostaly do rukou účinný nástroj, jak regulovat prostituci. Prostituce není totiž v současné době nijak zákonem definována,“ uvedl dále pro ParlamentníListy.cz Manhart.

Průkaz a prohlídky

Návrh zastupitelstva by se ale měl týkat i samotných prostitutek. Ty by měly mít vlastní průkaz, jakési licence od obecních úřadů, musely by pravidelně chodit na zdravotní prohlídky, a obce by mohly mít díky normě možnost povolit na svém území nevěstinec, či jej zakázat. Poskytování rozkoše by tak mohlo být podnikáním podle zvláštního zákona, podobně jako jsou dnes regulované profese lékaře či advokáta, tedy se všemi náležitostmi jako jsou poplatky, či daně.

„Kněžky lásky“ by navíc musely být i bezúhonné, což by se údajně zjistilo výpisem z evidence Rejstříku trestů.

„Za bezúhonnou se pro účely tohoto zákona nepovažuje fyzická ani právnická osoba, která byla pravomocně odsouzena pro trestný čin spáchaný úmyslně, jestliže byl tento trestný čin spáchán v souvislosti s podnikáním nebo s předmětem podnikání, o který žádá, nebo pro trestný čin kuplířství, obchodování s lidmi, sexuálního nátlaku, pohlavního zneužití a zneužití dítěte k výrobě pornografie, pokud se na ni nehledí, jako by nebyla odsouzena. Za bezúhonnou se dále nepovažuje fyzická osoba, která byla pravomocně odsouzena pro trestný čin znásilnění, prostituce ohrožující mravní vývoj dětí, šíření nakažlivé lidské nemoci nebo pro trestný čin ohrožení pohlavní nemocí spáchaný úmyslně,“ vypočítává návrh zákona.

„Zákon říká, že pokud chcete tuto činnost provozovat, tak musíte podstoupit lékařskou prohlídku - tu provede specializovaný lékař. Až tehdy, když bude osoba zdravotně způsobilá, tak se může obrátit na příslušný úřad a zažádat o oprávnění k provozování prostituce. Tyto osoby budou muset ale chodit na zdravotní prohlídky v tříměsíčních cyklech. Podotýkám, že se ani tímto ošetřením nebude moci vyloučit, že osoba nebude nakažená nějakou pohlavně přenosnou nemocí,“ vysvětlil k návrhu ParlamentnímListům.cz radní Manhart.

Manhart: Stát se nestane pasákem

„Dosud tato věc nebyla upravena normou, neboť to vždy provázelo klišé, že stát se stane pasákem. Ale já jsem přesvědčen o tom, že stát se nestane pasákem, jde tady totiž o ochranu lidského zdraví,“ podotkl Manhart dnes směrem k poslancům. „Prosím o postoupení návrhu do druhého čtení,“ dodal ve svém proslovu.

K diskusi k normě se přihlásila celá řada poslanců. Mezi nimi je třeba Jana Černochová z ODS, Bohuslav Svoboda (ODS), Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM), či Radka Maxová (ANO).

Komunistka: Propusťe to do druhého čtení

Bebarová - Rujbrová jako zpravodajka promluvila k normě jako první a i ona zdůraznila, že vláda si není jistá tím, zda by se měla vůbec takto zásadní materie přijmout a namítá, že by se o této normě měla vést větší společenská a odborná diskuse.

„Přesto žádám o postoupení do druhého čtení,“ poprosila však poslance komunistka.

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…