Stará babička, zmlácení koledníci, perlil Miroslav Kalousek. Ale stejně mu to nepomohlo

21.04.2016 13:21

„Jsme všichni přesvědčeni, že nebylo Hradčanské náměstí uzavřeno pro relevantní bezpečnostní riziko, ale že bylo zavřeno z ješitnosti prezidenta republiky,“ řekl dnes v Poslanecké sněmovně předseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rámci debaty o policejních opatřeních při březnové návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Kalousek krom toho ve své řeči přednesl deset problémových bodů, v nichž policie podle něj chybovala. Poslanci ale program schůze neodhlasovali a tak mohli vystoupit jen ti, co mají ve Sněmovně přednostní právo.

 Stará babička, zmlácení koledníci, perlil Miroslav Kalousek. Ale stejně mu to nepomohlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o změnách v pořadu 44. schůze poslanecké sněmovny

Poslanci dnes dopoledne debatovali o policejních opatřeních při březnové návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Podnět k této mimořádné schůzi daly TOP 09 a ODS, podle nichž policisté během návštěvy čínské hlavy státu bezdůvodně omezovali práva části obyvatel.

Jako první dnes ve sněmovně k tématu promluvili předseda ODS Petr Fiala a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„V posledních dnech se objevila řada protichůdných informací a vysvětlení k této návštěvě čínského prezidenta, takže jsme chtěli, aby to bylo vysvětleno zde, na místě Poslanecké sněmovny,“ zmínil na začátek svého proslovu Fiala. Podle něj je třeba nutné, aby policie vysvětlila své konání na FAMU, dále proč docházelo k šikanování lidí a na mnoha místech k zabavování tibetských vlajek. „Proč to policisté dělali a proč se něco takového stalo? Proč docházelo k šikanování lidí a perlustrování občanů, kteří se ani demonstrace neúčastnili?“ tázal se k tomu šéf ODS.

Má fotky a ty dokazují, že policie nekonala správně

Šéf topky Kalousek po něm rozebral několik míst, k nimž má prý fotodokumentaci a kde je tedy zřejmé, že Policie ČR nekonala tak, jak konat měla.

„Proč máme všichni takový pocit, že policie nepostupovala tak, aby si před zákonem byli všichni rovni, a proč si před zákonem nebyli rovni hlavně čeští občané? Proč bylo omezeno ústavní shromažďovací právo občanů ČR a proč to lze omezit dopravně-inženýrským omezením a kdo o tom rozhodl?“ tázal se Kalousek. „Dovolím si uvést několik konkrétních příkladů, na něž je i fotodokumentace,“ uvedl poté.

A rozhovořil se o situaci okolo billboardu Václava Havla, který byl násilně zastíněn, okolo sloupů s vlajkami, kdy bylo 12 občanů odvezeno podle něj neprávem do Bartolomějské (sídlo Policie ČR - pozn. red.), přestože se vůbec neúčastnili výměny vlajek, o autobusu plném čínských turistů, o situaci na Evropské třídě, o operacích policie na Hlávkově mostě a nakonec o omezení ústavního práva demonstrujících občanů na Hradčanském náměstí.

„Asi šedesátiletá paní byla na Evropské třídě, kde to vypadalo jako na Leninově třídě, napadena skupinou mladých čínských žen jen kvůli tomu, že držela v ruce malou tibetskou vlajku,“ spustil k tomu následně Kalousek. Dále uvedl, že na tři koledníky s pomlázkami zaútočili „čínští turisté“, neboť se prý domnívali, že stuhy jsou tibetskými symboly.

„Kdo rozhodl o tom, že ústavní shromažďovací právo bude omezeno dopravně-inženýrským zařízením? Byl to ministr vnitra? Šéf ochranky? Když jsem se domáhal našeho vstupu na Hradčanské náměstí, tak jsem na vlastní uši od jednoho jednajícího uniformovaného policisty slyšel, že aby někoho z nás pustili na Hradčanské náměstí, tak by to musel dovolit pan Mynář... Takže jinými slovy, o tom, kdo z nás není bezpečnostním rizikem a může tedy vstoupit na Hradčanské náměstí, v tu chvíli rozhodoval člověk, který podle Nejvyššího bezpečnostního úřadu je tím bezpečnostním rizikem sám?“ uváděl dále Kalousek do sněmovního mikrofonu. A pak se šéf TOP 09 pustil do rozebírání situace na Hradčanském náměstí, jíž byl 28. března on sám osobně přítomen.

Podle něj prý není rozhodně pravda, že by svolavatelé svou demonstraci přemístili na jiné místo. „Nic takového se nestalo, a pokud ministr vnitra tvrdí, že tomu tak je, že svolavatelé změnili místo demonstrace, tak byl obelhán, nebo lhal,“ zdůraznil k tomu Kalousek.

Důvod nebyl v bezpečnosti, ale v ješitnosti

„Jsme všichni přesvědčeni, že Hradčanské náměstí nebylo zavřeno pro relevantní bezpečnostní riziko, ale z ješitnosti a pocitu nadřazenosti prezidenta republiky,“ zdůraznil také s tím, že Hradčanské náměstí nebylo zavřeno ani při návštěvě Svatého otce a ani při návštěvě Baracka Obamy.

„Žádáme vládu o vysvětlení, proč při celé řadě incidentů nebyla respektována rovnost před zákonem takzvaných čínských turistů a českých občanů,“ uvedl před časem Kalousek.

Po Kalouskovi vystoupila místopředsedkyně klubu poslanců ODS Jana Černochová a předseda poslanců TOP 09 František Laudát, po nich ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který se naopak za policii postavil, podle něho návštěvu zvládla velmi dobře. Případné politické zásahy odmítl.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„O uzavření Hradčanského náměstí jsme požádali magistrát a magistrát tomu vyhověl,“ řekl Chovanec na vrub poznámek Kalouska. „Neexistuje ani náznak, že by šlo o politické zadání. Bylo to technické opatření, které schvaloval magistrát hlavního města Prahy,“ řekl poslancům Chovanec.

„Byly tady zmiňovány návštěvy jiných politiků, prezidentů, papeže a dalších. Já si dovolím připomenout, že jsme trošku v jiné situaci, kdy několik dní před návštěvou prezidenta Čínské lidové republiky byl spáchán atentát v Bruselu. Jsme ve světě, kdy terorismus a ohrožení terorismem je daleko naléhavější, než byl za dob těch návštěv, o kterých hovoříte. Já si opravdu nedokážu představit, že bychom chtěli dopustit, aby některý z účastníků návštěvy tak jako za návštěvy prezidenta Obamy ho mohl pohladit. Já už nechci zažívat to, aby někdo ze srandy pistolí na kuličky střílel po prezidentovi České republiky...,“ zmínil ve své řeči kromě jiného Chovanec.

Černochová zdůraznila, že byl flagrantně porušen shromažďovací zákon, a to dopravním opatřením, které vydal magistrát.

„Jde o návštěvu obrovského významu a nese s sebou bezpečnostní rizika...Všechno, co se se tady děje, tak je svým způsobem zasahování do vyšetřování," poznamenal ve svém vystoupení předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. „Tady ani tak nejde o míru opatření, jako o politický problém pravice s Čínou,“ zdůraznil nadto ještě komunista s poznámkou, že KSČM program schůze nepodpoří.

Nakonec většina poslanců skutečně program schůze nepodpořila a tak mohli v debatách vystoupit je ti, co mají ve sněmovně přednostní právo, což jsou předsedové a místopředsedové sněmovních frakcí, předsedové stran a vedení Poslanecké sněmovny. Pro konání schůze hlasovalo 40 poslanců z řad TOP 09 a Starostů, ODS a KDU-ČSL a taky ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Aby se uskutečnila, muselo by program podpořit nejméně 63 poslanců.

...bylo to v souladu s právním řádem

Poslanci dostali od ministra Chovance ve středu zprávu ministerstva vnitra o postupu policie. Zpráva uvádí, že podle doposud uskutečněných šetření postupovali policisté v souladu s právním řádem a interními předpisy.

„Kontrolní orgány dosud zjistily pochybení v postupu Policie ČR v případě FAMU. Některé postupy policistů jsou prověřovány Generální inspekcí bezpečnostních sborů a možné podněty k zákrokům sbírá i Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ uvádí vnitro.

V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta v ČR prověřuje nadto Generální inspekce bezpečnostních sborů například oznámení mladíka, že jej policista na služebně zfackoval a zesměšnil. Mladík měl být zadržen poté, co utrousil poznámku o čínském prezidentovi a následně si kontrolu dokladů chtěl natočit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…