„Tak si nabijem hubu, no. Blbá a blbější. Ten má uši všude!” Kníže a rohypnol. Byli jsme v zákulisí sněmovny, řeč byla i o Chovancovi. Věděli jste, že…

11.07.2018 16:43

Sněmovna bude hlasovat o důvěře pro Babišovu druhou vládu. Podle všeho se žádné překvapení nechystá. V kuloárech se ale mluví o tom, že Milan Chovanec nemusí být jediný, kdo se hlasování úplně vyhne. Ne úplně pozitivní překvapení vyvolal téměř dvouhodinový projev premiéra v samém úvodu schůze. Několik zajímavých postřehů jsme ale přece jen zaznamenali.

„Tak si nabijem hubu, no. Blbá a blbější. Ten má uši všude!” Kníže a rohypnol. Byli jsme v zákulisí sněmovny, řeč byla i o Chovancovi. Věděli jste, že…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Politické subjekty tvořící a podporující vládu, tedy hnutí ANO, ČSSD a KSČM mají v Poslanecké sněmovně dohromady 108 hlasů. To je sice pohodlná většina, ale už teď je prakticky jisté, že nějaké hlasy chybět budou. 

První z nich je znám, bude to Milan Chovanec, který se z jednání omluvil z osobních důvodů a později na sítích vysvětlil, že má problém s podporou komunistů a pro vládu nemůže hlasovat kvůli svému svědomí.

Sněmovními kuloáry se od rána nesly i další spekulace a nejistota a dlouho se zdálo, že Chovanec nebude jediný sociální demokrat, který vládu nepodpoří. 

Anketa

Máme lepšího prezidenta my, nebo Slováci?

94%
hlasovalo: 8905 lidí

Podle zjištění redakce podobný krok rozmýšlel i další poslanec ČSSD Roman Onderka. Zda nakonec vyslyší vedení strany a vládu podpoří, nebo sněmovnu raději opustí, není jasné. Vliv na výsledek to ale nejspíš mít nebude.

Co se týče poslanců za sociální demokracii, kterých je celkem 15, na řadu z nich je po mnoho dnů vyvíjen nátlak ze strany jejich domovských krajských organizací, aby si vše rozmysleli a bez ohledu na závěry vnitrostranického referenda vládu nepodpořili.

Jak se ovšem pro ParlamentníListy.cz několik z nich pod podmínkou anonymity svěřilo, nejspíš nakonec všichni vyslyší většinový názor členů strany. “Co bychom potom dělali? Z kraje sice furt volají, ať se vzbouříme a vládu potopíme, ale už neřeknou, co potom. Takhle když mám na místě nějaký problém, třeba s hasiči, zajdu za odpovědným ministrem a vše se vyřeší. Pokud bychom vládu potopili, nebudeme mít nic a neprosadíme nic. Jasně, třeba si zas s Babišem nabijem hubu, jako minule. Jenže nejít do toho by pro nás bylo ještě horší. První varianta je blbá, druhá ještě horší,” sdělil nám v kuloárech jeden z oranžových členů sněmovny.

Rozhodně se nedá říct, že by v dolní komoře parlamentu ve středu panovala kdoví jak dobrá nálada. Část poslanců z hnutí ANO a ČSSD sice drobně s podporou vlády váhá, nakonec však ruku nejspíš s výjimkou chybějícího Chovance zvednou všichni. Nadšeni nejsou ani všichni poslanci hnutí ANO, ti se ale bojí mluvit, protože “Faltýnek má uši všude”, jak nám několik z nich řeklo. 

Řada koaličních či komunistických poslanců v kuloárech nadává na opozici, že se u pultíku jejich poslanci střídají “jako na orloji”, zdržují a stejně tím nic nedokážou. “Exhibice a nic než exhibice. Zbytečně tu žvaní, nic nezmění. Kdyby to nevysílala televize, už to dávno máme schválený,” říkal shodně snad každý druhý neopoziční poslanec či poslankyně.

Většinou tak byl jednací sál poloprázdný, poslanci si řešili svoje další povinnosti, schůzky, či jen tak pokuřovali a bavili se mezi sebou na terase nedaleko jednacího sálu.

Naopak opoziční poslanci si v úvodní části jednacího dne tropili žerty z premiéra Babiše, jehož úvodní projev zabral bezmála dvě hodiny. “Tohle je první premiér v historii, který obstruuje jednání o důvěře pro svou vlastní vládu,” zaznělo v předsálí zhruba v době, kdy Andrej Babiš se svou řečí byl asi v polovině. “Co myslíte, uspávají víc dva rohypnoly nebo projev Babiše?” vtipkoval Karel Schwarzenberg před zhruba desítkou kolegů. 

Za černou středu dnešní den označili pirátští poslanci, kteří se z balkonu své poslanecké kanceláře přidali k demonstraci na Malostranském náměstí se státními vlajkami a transparentem “Ne vládě oligarchy, bolševiků a podržtašek”.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…