Abolice? Zloděj! Megalhář! Bělobrádek tvrdě do Babiše. Zato jinde ve Sněmovně...

04.12.2019 19:55

ANKETA Jedině soud může prokázat, že český premiér není „zloděj a megalhář“. I tak ostrá vyjádření zazněla v anketě ParlamentníchListů.cz mezi českými politiky. Ptali jsme se na rozhodnutí šéfa žalobců Pavla Zemana, který zrušil rozhodnutí nižší instance o konci Babišova trestního stíhání.

Abolice? Zloděj! Megalhář! Bělobrádek tvrdě do Babiše. Zato jinde ve Sněmovně...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

V kauze Čapí hnízdo padl další ortel. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v rámci posuzování rozhodnutí státního zástupce Šarocha rozhodl o zrušení rozhodnutí, kterým se rušilo trestní stíhání Andreje Babiše pro údajný dotační podvod ve věci Čapího hnízda. 

V případě dříve obviněných členů Babišovy rodiny ponechal šéf žalobců rozhodnutí nižší instance beze změn, v tomto případě tak zrušení stíhání platí. Ne však u osoby samotného premiéra.

Anketa

Chcete šéfa ODS Petra Fialu za premiéra?

3%
97%
hlasovalo: 32491 lidí

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na tiskovém brífinku uvedl, že podle něho byly v Šarochově rozhodnutí skutkové i právní nedostatky.

„Zjistili jsme nesprávné hodnocení důkazů i nedokonalé vyhodnocení evropské judikatury. Rozhodnutí u pana Babiše bylo zrušeno jako nezákonné, předčasné, protože nebyl dostatečně objasněn skutkový stav,“ prohlásil vrchní žalobce. Případ se tak vrací na začátek k policejním vyšetřovatelům.

Opozice ihned vyzvala premiéra Babiše k rezignaci. Ten to odmítá a uvedl, že se cítí konečně šťastný, protože definitivně končí trestní stíhání jeho rodinných příslušníků.

ParlamentníListy.cz během odpoledne oslovily politiky ve Sněmovně se žádostí o reakci na rozhodnutí nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Redakce se s ohledem na předchozí vyjádření prezidenta republiky ptala též na případnou otázku abolice, tedy zastavení trestního stíhání Milošem Zemanem. 

V průběhu dne se však později ukázalo, že hlava státu na žádost obviněného premiéra o abolici uvažovat nebude.

„Doteď jsem to nekomentoval, ani když premiér byl stíhaný, ani když státní zástupce stíhání zastavil, a konzistentně to nebudu komentovat ani nyní v důvěře v nezávislost české justice a soustavy státních zástupců,“ uvedl poslanec hnutí ANO Patrik Nacher.

Europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský se nemíní stavět do role soudce. „Nechme policii šetřit. Podle mě je to logické rozhodnutí, ale opravdu bych nechtěl být arbitr ani soudce. Pevně věřím v nezávislý postup policie a státních zástupců. Jinak podle mě abolici prezident neudělí,“ konstatoval Zdechovský.

Poslankyně ČSSD a šéfka sněmovní stálé komise pro Ústavu ČR Kateřina Valachová zdůraznila víru v konzistentní postoje prezidenta. „Věřím, že pan prezident bude při rozhodování o abolici konzistentní. Ve svých postojích obvykle hájí rovnost politiků a lidí před zákonem. Jeho slovy, padni, komu padni. Předpokládám proto, že se pečlivě seznámí s rozhodnutím nejvyššího státního zástupce a nechá orgány činné v trestních řízení konat,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Valachová.

Anketa

Měl by Andrej Babiš kvůli auditu EU odstoupit?

10%
90%
hlasovalo: 30442 lidí

„Rozhodnutí je využitím práva nejvyššího státního zástupce otevřít skončenou věc. Je to trénink upevňování psychické odolnosti pana premiéra,“ řekl nám první místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip.

Podle exšéfa lidovců a poslance Pavla Bělobrádka je třeba dané rozhodnutí respektovat. „I případnou abolici. Ta ovšem zapříčiní, že se už nikdy neodstraní podezření, že náš premiér je zloděj a megalhář, protože se nebude moci očistit a prokázat, že je čistý jako lilie,“ uvedl Bělobrádek z KDU-ČSL.

„Hnutí SPD bere na vědomí rozhodnutí nejvyššího státního zástupce. Rozhodnutí o vrácení k prošetření neříká nic o vině, nebo nevině v kauze Čapí hnízdo. Je tristní, že ani po třech letech není záležitost prošetřena a veřejnost nezná výsledek. Hnutí SPD vždy trvalo a trvá na řádném objasnění celé věci. Náš postoj je stále stejný a neměnný. Pokud vyšetřování není právně skončené, nevstoupíme do vlády s trestně stíhaným premiérem, ale také ctíme v této věci presumpci neviny, která i v politice platí. O vině rozhoduje až soud. Co se týče dopadu – bude nadále pokračovat nestabilita a vláda nebude mít čas na skutečnou práci, což ve finále bohužel odnesou občané,“ má jasno místopředseda Sněmovny a šéf hnutí SPD Tomio Okamura.

Členka Evropského parlamentu za KSČM Kateřina Konečná uvedla, že pro ni ani pro komunistickou stranu se nic nemění. „Pro mě ani KSČM se nic nemění. Chci počkat, až celá věc bude řádně právně dořešena, aby se ukázalo, zda se trestný čin stal, nebo ne. Pokud se stal, viníci musejí být potrestáni. To je zásada KSČM. Platí padni, komu padni – před zákonem si musejí být všichni rovni,“ sdělila Konečná.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…