Agenturu Reuters Andrej Babiš zatím nevlastní... Opozice chtěla debatovat o výroku Stropnického a padaly perly

13.05.2014 16:48

Poslanecká sněmovna se neshodla na tom, zda má rokovat o výrocích ministra obrany Martina Stropnického (ANO) pro agenturu Reuters. Zvláštní bod totiž k výrokům Stropnického žádal zařadit do programu schůze poslanec Marek Ženíšek z TOP 09. Jenže kluby ČSSD a ANO hlasování o bodu vetovaly. Na to si ovšem vzal klub ODS přestávku pro jednání svých poslanců a to až do 17.15 hodin.

Agenturu Reuters Andrej Babiš zatím nevlastní... Opozice chtěla debatovat o výroku Stropnického a padaly perly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický hlasuje

Anketa

Podporujete rozmístění vojsk NATO na našem území?

9%
91%
hlasovalo: 30257 lidí
Slovní bitva o ministra obrany Martina Stropnického (ANO) se odehrála dnes odpoledne ve sněmovně. Důvodem se stala jeho slova, která řekl pro agenturu Reuters. Agentura totiž v pondělí informovala na základě rozhovoru se Stropnickým o tom, že Česká republika není nakloněna faktu, aby na svém území hostila v souvislosti s děním na Ukrajině vojska Severoatlantické aliance. A to i s ohledem na sovětskou okupaci před desítkami let.

Stropnický ovšem přišel v úterý dopoledne svá slova vysvětlit do Poslanecké sněmovny před novináře. „V reakci na nepřesné informování stran mého rozhovoru s agenturou Reuters bych rád zdůraznil, že pokud jsem byl tázán na případné umístění aliančních jednotek na našem území, tak ta otázka zněla, zdali bych si dovedl představit stálé rozmístění. To stálé je nesmírně důležité slovo,“ řekl Stropnický novinářům.

Ženíšek žádal zařazení bodu

O něco později ale toto své vysvětlení zopakoval při sněmovní debatě poslancům, a to zejména z TOP 09 a ODS. „Já jsem na to odpověděl, zhruba teď cituji sám sebe, že stálý pobyt jednotek je pro určitou nezanedbatelnou část našeho obyvatelstva z jistých historických důvodů určitý problém nebo, řekněme, citlivá záležitost. Toť vše," řekl Stropnický ve sněmovně s tím, že  stojí o americkou přítomnost v Evropě, což prý deklaroval i během svých nedávných jednání v USA. Místopředseda klubu TOP 09/STAN Marek Ženíšek totiž žádal, aby se do programu schůze poslanců vtělila právě informace vlády a Stropnického o rozhovoru pro Reuters. Bod se podle něj mě jmenovat "Informace vlády o jejím postoji k plánům Severoatlantické aliance na posílení vojenské přítomnosti v členských státech".

„Ten výrok byl prezentován, mnozí z nás proto považují za důležité se dozvědět, zda to, co bylo publikováno, je v zájmu České republiky...Myslím, že to bychom jako Poslanecká sněmovna měli právo vědět a v okamžiku, kdy budeme vědět, zda to byl názor pana ministra obrany nebo názor celé vlády, abychom se k tomu mohli vyjádřit také my, Poslanecká sněmovna,“ zmínil k tomu třeba v debatě předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura k tomu posléze jen ironicky poznamenal, že poslanci vycházejí z veřejných zdrojů a článku MF Dnes.

Stanjura: Babiš asi tuto agenturu ještě nevlastní...

„Z veřejných zdrojů je zřejmé, že agenturu Reuters nevlastní zatím Andrej Babiš a tudíž zlovolně posunuje výroky politiků hnutí ANO a snaží se jim škodit," dloubnul si štiplavě Stanjura. „Váš výrok ale zněl, že tady nechceme vojska NATO,“ snažil se Stanjura přednést, o čem že to chtějí poslanci debatovat.

„Ten výrok byl prezentován... Ale vy říkáte, že to, co jste řekl, jste neřekl, tak nemám důvod vám nevěřit,“ zmínil o chvíli později v debatě opět Miroslav Kalousek. Když však promluvila za sněmovním pultíkem ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), tak už výrazně otočil. Válková totiž podotkla, že i ona na vlastní kůži zažila mediální posuny.

„To, co jsme tady slyšeli od ministra obrany, a jeho komentář k tomu rozhovoru je dostatečným vysvětlením. Mne to uspokojuje. Ovšem pokud bychom tento bod odhlasovali, tak bychom ho zneužili a proto jej doporučuji ho odmítnout,“ zdůraznila Válková.  

Kalousek: My ho dezinterpretovat nebudeme!

„Rádi věříme panu ministrovi Stropnickému. Já jsem ten poslední, kdo by mu nevěřil. Ale ta věc se stala. To, že to prý novinář zkomolil a editor to posunul ještě v titulku, to všichni známe! Jenže to je o důvod víc, aby Poslanecká sněmovna tato slova uvedla na pravou míru. My ho (Stropnického) dezinterpretovat nebudeme. A to, že vám parlamentní diskuze nevyhovuje a že k tomu nemáte výcvik, to jste nám řekla už minule, ale to nemůže být důvod, abychom na parlamentní diskuzi zde zanevřeli,“ odmítnul Kalousek slova Válkové.

Byl to právě on, kdo se pak v ironických poznámkách střídal za debatním pultíkem hlavně s předsedou poslanců ODS Zbyňkem Stanjurou. Nakonec se ale ani TOP 09 a ani ODS nepodařilo bod protlačit hlasováním. Předseda klubu poslanců ANO Jaroslav Faltýnek totiž vetoval spolu s ČSSD hlasování o zařazení tohoto bodu. Na to si ovšem vzali poslanci z ODS přestávku na jednání svého klubu.

Po zablokování debaty nakonec Kalousek dodal, že názor změnil zcela. „Nevěříme ani vám, ani vašemu ministrovi. Podezíráme vás z pokrytectví," prohlásil. Podle Kalouska by poslanci jako zástupci českých voličů měli zaujmout jasnou pozici k možnému umístění vojsk NATO na českém území, jinak jsou "impotentní a neakceschopní".

Sněmovna by měla opět rokovat až v 17.15 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…