Agresivní dlužníci tahají na exekutory zbraně. Politici: Žádnou ochranku

01.03.2012 18:40

VIDEO UVNITŘ Agresivita dlužníků roste. Exekutory napadli s nožem v ruce, motykou, ale vytáhli na ně i střelnou zbraň, anebo pustili psa. Ve Velkých Losinách byli tento týden dva exekutorští pomocníci zmláceni tak, že skončili v nemocnici. Politici a právní odborníci to připisují mediální atmosféře namířené proti exekutorům, ale i neutěšené sociálním situaci ve společnosti. Zvýšenou ochranu exekutorů však všichni odmítají.

Agresivní dlužníci tahají na exekutory zbraně. Politici: Žádnou ochranku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž.

K nedávnému útoku na pracovníky Exekutorského úřadu v Přerově došlo ve Velkých Losinách poté, co botičkou zajišťovali vůz patřící dlužníkovi. Ten je s bratrem začal mlátit a kopat. Před agresory nakonec utekli, odpoledne strávili v nemocnici. Policie v současnosti vše vyšetřuje. „S útoky na naše zaměstnance se setkáváme stále častěji. Měsíčně zaznamenáváme alespoň jeden případ, kdy pak potřebují ošetření či hospitalizaci v nemocnici,“ dodal k případu ředitel zmíněného exekutorského úřadu Robert Runták. Exekutorská komora přičítá stoupající agresivitu dlužníků mimo jiné mediální potiexekutorské atmosféře. Statistiky ale nevede. Většina oslovených politiků to dává i do souvislosti se sociální krizí ve společnosti, kdy počet exekucí výrazně roste. Exekutorská legislativa navíc z Česka vytvořila "exekustán".

Přepískli to a teď si stěžují

„Legislativě okolo exekutorů v Česku říkám státem posvěcená lichva. Současný stav je neadekvátní, zákony jsou špatné. Dluhy se sice mají platit, ale důležité je, aby se dlužníci mohli vrátit do běžného života, aby je to nezruinovalo. Když tedy třeba dlužíte za jízdenku MHD čtyřiadvacet korun a přijde exekuční výměr na deset tisíc, protože zbytek jde na poplatky exekutorům a soudu, je to zničující. Stát a my, co nedlužíme, na to doplácíme. Exekutoři na tom vydělávají. Zaráží mě, že exekutorská lobby, která takové zákony protlačila a přepískla to, si dnes stěžuje. Legislativu je potřeba vrátit do normálních mezí a pak napadení ubude,“ řekl ParlamentnímListům.cz jeden z možných kandidátů na prezidenta Tomio Okamura. Právě on se na svém blogu do exekutorů strefuje ze všech stran.

„Agresivita ve společnosti obecně narůstá. Běžně je to vidět na reakcích na ulici. Navíc v některých případech jednají exekutoři neoprávněně a sdělovací prostředky jsou často u toho. Nejde však o nějakou nenávist vyvolanou médii. Někteří lidé vždy reagují agresivně, s tím nic neuděláme,“ sdělil poslanec ČSSD Stanislav Křeček. „Jde o vícero faktorů. Finanční a sociální situace lidí se zhoršuje, čímž roste i agresivita, u dlužníků o to více. Obavy lidí vyvolává i mediální obraz,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz zase jeho partajní kolega Miroslav Váňa.

Média nasazují exekutorům psí hlavu

Podle poslance TOP 09 Stanislava Polčáka jde o matematickou úměru k počtu exekucí. „Se zvýšeným nárůstem exekuční agendy se množí i takové případy. Narostlo to opravdu dramaticky. Exekuce tvrdě dopadají na sociálně slabší, kteří si vzali v minulosti větší půjčky,“ dodal pro ParalmentníListy.cz.

Ze slov mluvčí Exekutorské komory Petry Báčové vyplývá, že vedle fyzické agresivity mnohem více bují ta verbální. „Poslední dobou nebyli exekutoři v médiích prezentováni zrovna v pozitivním světle. Ve většině případů bývá dlužník označován za poškozeného, věřitelům nebývá poskytnut prostor,“ uvedla Báčová.

I advokátka Klára Slámová, která byla před dvěma lety krátce poslankyní za ODS, dnes je bezpartajní, dává vinu médiím: „Je to mediálním obrazem a lidé se toho chytají. Pravda, dějí se i neoprávněné exekuce, ale většina dlužníků by si měla uvědomit, že exekuce už je posledním legálním přinucením k povinnému placení. Mám s dlužníky strašnou zkušenost. U exekutorů mi leží desítky případů, které nemohou vymoci, protože dlužníci dělají vše proto, aby se placení vyhnuli. Z právního hlediska se mi útoky na exekutory nelíbí.“

Ochrana stačí, na víc nemají nárok

Neměli by být víc chráněni. Vycházím při tom z osobní zkušenosti, kdy za mnou po zveřejnění článku Státem posvěcená lichva na mém blogu přišla prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdková a sdělila, že mi členové komory vzkazují, že jestli nepřestanu se svými výpady, přichystají na mě trestní oznámení a žaloby. Jestli tak jednají, větší legální ochranu bych jim nedával. Když občansky vyjádřím názor a ona mi za své členy přijde vyhrožovat žalobami, pobuřuje mě to. Se svou mocí by měli zacházet korektně a obezřetně, ale to nedělají. Sdělil jsem jí, aby na mě žaloby podali, a já začnu veřejnou polemiku, co si o tom lidé myslí. Nakonec na mě nic nepodali,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz Okamura.

„Ochrana exekutorů je dostatečná,“ doplnila ještě Slámová. „Zvýšení ochrany bych se bál. Každý si myslí, že veřejná osoba je více chráněná, ale není to pravda. Vymahač dluhů totiž musí s určitou nespokojeností počítat. Legislativní postavení exekutorů navíc není dotaženo. Stále se o tom jedná a ministerstvo spravedlnosti v tom plave,“ zmínil Křeček. „Dejme pozor, aby se s vaničkou nevylilo i dítě. Aby si exekutor pak neřekl, že je chráněn a může si dovolit, co chce. Upřednostňoval bych selský rozum,“ varuje před zvýšenou ochranou Váňa. „Pokud exekutor vede exekuci, je v pozici veřejného činitele. Co více? Jedině, že by s jejich vykonavateli chodili policisté anebo ochranka. Ať ale exekutoři sami přijdou s nějakými návrhy,“ vybídl Polčák.

Statistické vakuum  

„Exekutorská komora ohledně napadení nevede žádné konkrétnější statistiky, ale podle obecných zpráv z jednotlivých exekutorských úřadů agresivita ze strany povinných roste. Terénní exekuce bývají potenciálně konfliktních situací. Jsou emocionálně vypjaté. Naši vykonavatelé jsou školeni proto, aby je zvládali. Nicméně nikdy nemohou dopředu vědět, jak dlužník na místě zareaguje. Když míra agresivity překračuje určitou mez, tak by měli zavolat policii,“ vysvětlila mluvčí komory Petra Báčová. Útok ve Velkých Losinách byl však náhlý a neočekávaný, takže policie začala vše řešit až posléze.

Dostala část záznamu ze zničené kamery, kterou měl jeden z exekutorských vykonavatelů na čele. Z každé terénní exekuce je také vyhotovena zpráva, kde je vše popsáno. Terénní exekuce provádějí jen zaměstnanci exekutorských úřadů. Někdy jde s vykonavatelem koncipient. „Soudní exekutor je úřední osobou, dříve se říkalo veřejným činitelem. Nicméně vykonavatelé již tento statut nemají. Pokud by se tak stalo, šlo by o částečné řešení, protože by nejspíš stejně nezajistilo ochranu před nepřiměřenou agresivitou,“ dodala Báčová s tím, že pomocníci exekutorů byli už napadeni nožem, mířila na ně střelná zbraň, ale byli i pokousáni psem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…