Andrej Babiš: Klaus je největší polistopadové zlo. Měl by se lidem omluvit

02.01.2014 4:44

Exprezident Václav Klaus ve svém novoročním rozhovoru na TV Prima řekl, že pro dnešní dobu víceméně platí teze Václava Havla „naše země nevzkvétá“ a je možné pozorovat určité „zahnívání“, ale určitě jsme na tom lépe než před listopadem 1989 a nejsme na tom tak špatně, jak se tváříme, a měli bychom též opustit závist a vzájemné podezřívání. ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si o těchto myšlenkách myslí.

Andrej Babiš: Klaus je největší polistopadové zlo. Měl by se lidem omluvit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější osobnost?

hlasovalo: 12537 lidí

„Největší polistopadové zlo by mělo poprosit český národ o odpuštění za to zlo, co tady vykonalo za 24 let své politiky. Určitě na tom jsme lépe než před listopadem ´89, ale ne všichni a určitě ne díky němu, ale díky tradičním schopnostem našeho národa. Nicméně jsme na tom mohli být podstatně lépe, kdyby v politice nebyli ti, kteří tam šli kvůli vlastnímu egu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

ÚPLNĚ VŠE O ANDREJI BABIŠOVI NAJDETE  ZDE

Předseda KSČM Vojtěch Filip se vyjádřil i k dalším bodům rozhovoru. „Václav Klaus nezměnil svou rétoriku, souhlasit s ním lze v přání, aby vznikající vláda neškodila občanům a České republice. Pochopitelný je i jeho názor na soudní spory potenciálního premiéra s prezidentem, protože to zásadně odporuje principům politiky. Co se týče EU, vyjádření Klause je stabilní a opět nedodává, že dochází k vzrůstajícímu vlivu bank na chod Evropské unie a tím i větší odtrženosti od potřeb občanů,“ uvedl Filip.

Optimismus a snaha povzbudit

„Neviděl jsem to, tak těžko mohu soudit kontext,“ reagoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Naše země vskutku nevzkvétá, jak by mohla, nebýt vlád Klausů, Grossů a dalších vejlupků. Stát utrpěl větší škody než za druhé světové války a ročně páchá sebevraždy pod ekonomickou tíhou stále víc a víc lidí a víc a víc seniorů. Klausovo pojetí kapitalismu nás stálo více obětí než všechny minulé režimy dohromady. Jediné řešení je zavést pro politiku přímou odpovědnost, protože když se spleteme a zvolíme lumpa nebo hlupáka, musí být možnost chybu napravit a politika odvolat či ho popohnat k trestní a hmotné odpovědnosti,“ reagoval předseda Úsvitu Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„S neoddiskutovatelně nedobrým stavem země se Václav Klaus vyrovnal svým tradičním optimismem a snahou povzbudit. Je za tím, myslím, jeho nezdolná víra v sílu a možnosti každého jednotlivce. Prostě Václav Klaus, jakým vždy byl: Nevěřte, že za nás někdo jiný vyřeší naše problémy. Nakonec všichni kolem nás mají svých problémů až nad hlavu,“ řekl europoslanec ODS Ivo Strejček.

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny a předsedy STAN Petra Gazdíka rozhodně platí, že jsme na tom lépe než před listopadem 1989 a že se máme lépe, než si sami myslíme. „Chybí nám srovnání s životem lidí v jiných zemích a schází nám rovněž kritická sebereflexe předlistopadové minulosti, začíná převažovat vzpomínkový optimismus,“ dodal Gazdík.

Co si neuděláme sami, nebudeme mít. Místo pasivity a závisti to chce aktivitu a solidaritu

„Obecně souhlasím. Je důležité si stále připomínat dvě věci. Předně, že jak politici, tak státní a veřejná správa jsou věrným obrazem naší společnosti. A také, že co si neuděláme sami, nebudeme mít. Prostě namísto pasivity a závisti to chce každodenní aktivitu a solidaritu. Platí to pro všechny občany naší krásné země,“ soudí místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Škarohlídství a defétismus určitě nepomůže – změnu to ale určitě chce. Takže bez negativismu to chce aktivně hledat širší shodu, v čem a jak. V tom se nepochybně budu od Václava Klause lišit,“ uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Václav Klaus má hlubokou pravdu,“ reagoval místopředseda ODS Tomáš Chalupa.

„Pan exprezident Klaus si svým vyjádřením jako člověk stojící čtvrt století v čele státu vystavil dost špatné vysvědčení. Bude dřina zlepšit fungování státu a změnit atmosféru ve veřejnosti. Nadějí nové vlády je dobrý dlouhodobý program, využití skvělých výsledků naší vědy, práce neziskového a občanského sektoru a přihlášení se firem ke společenské odpovědnosti. Dlouhodobě pozitivní změny dosáhneme jen při společenské a politické dohodě, na které stavíme,“ uvedla místopředsedkyně ČSSD a místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

„Názory Václava Klause, zejména po jeho hanebné amnestii, mě nezajímají. Divím se, že citoval Václava Havla, a to malinko pozitivně. Má však pravdu v jedné věci: Dnešek je skutečně nesrovnatelný s obdobím před listopadem. Kdo si myslí, že za socialismu bylo lépe, tak je buď nenormální, nebo agentem bývalého režimu. Kde bychom dnes mohli být, kdyby takzvaná privatizace nebyla v rukách zlodějů a ekonomických gaunerů. Nechám se překvapit, jak se podaří naplnit hesla o tom, jak dají zemi do pořádku a zajistí fungující stát. Také sdílím názor, že na špatném stavu země se podílí média, ale to je samostatné téma. Také názory řady takzvaných politologů nepřispívají pozitivní náladě ve společnosti,“ míní poslanec Úsvitu Jiří Štětina.

Za komunistů bylo lépe

Naprosto odlišný podhled na předlistopadovou dobu má poslankyně KSČM Marta Semelová. Podle ní v naší zemi vládne krize ekonomická i morální. „Ti, co neberou ohled na nikoho a zabývají se jen svými zájmy, často na úkor ostatních, se mají dobře a stále víc a víc si mastí kapsy, ti ostatní, kteří chtějí normálně pracovat a za odvedenou práci dostávat spravedlivou mzdu, mají smůlu. Jsou až na konci řady. Za zbohatlíky, korupčníky, za lačnou církví. A důchodci? Ti mají dožít s mizerným důchodem, který často nestačí ani na pokrytí nákladů na bydlení. Přidání 45 korun je cynickým výsměchem za odvedenou práci za celý život,“ zlobí se poslankyně.

„Pokud chce pan Klaus srovnávat dnešní situaci s obdobím před rokem 1989, tak by si měl sundat ideologické klapky z očí a vzít na vědomí, jak žije 700 tisíc nezaměstnaných, tak i 1,6 milionu lidí, kteří se dostávají pod hranici chudoby. Měl by vzít na vědomí zhoršující se mezilidské vztahy, pokleslou kulturu, kterou nám nabízejí současná média, stav zdravotnictví, průmyslu, zemědělství a tak dále. Každý normálně uvažující člověk dokáže vyhodnotit, že dnešní stav země a životní úroveň obyvatel je mnohem horší. To by si však pan Klaus musel přiznat, že na tom nese svůj velký díl viny,“ dodala Semelová.

Český národ i Evropa jsou na šikmé ploše

Velmi odlišný pohled od Marty Semelové má místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát, který s Klausem v zásadě souhlasí: „Lidé si v nepříjemně velkém počtu začali opět zvykat, že prosperitu zařídí stát. Je to nesmysl, ale velká část voličů si to myslí. Odtud asi klíčová příčina, proč nevzkvétáme. Další díl odpovědnosti nesou média, policie, státní zástupci a vrcholově samozřejmě politici. Tito vytvořili atmosféru, že každý neúspěch je podvod. Přitom kapitalismus stojí na neustálých pokusech, hledání a vymýšlení nového a lepšího. To sebou samozřejmě přináší i krachy projektů a firem. V atmosféře kriminalizace bez férového oddělení skutečných podvodníků od neúspěšných inovátorů se ubíjí podnikání a podnikavost.“

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Další věc je alarmující úpadek vzdělanosti národa. To může zanedlouho být srovnatelný průšvih s existencí socialismu. My už nežijeme a žít nebudeme v průmyslovém věku. Teď je věk informační. Pro ten je vzdělání klíčové. Rodiče namísto pobízení svých dítek pro ně hledají formální papíry a tituly. Vychovávají z nich budoucí nezaměstnané. Co se týká závisti, na tu snad jednou zhyneme. Takže shrnuto: Materiálně se máme nejlépe v historii, ale už jsme na šikmé ploše dolů. Opakovaně jsem o tom mluvil ve sněmovně. Marně. Většinou tam žijí v minulosti. Až mě to občas děsí,“ pokračuje Laudát.

„Ale když není v obraze politik, tak jak to můžeme požadovat po občanech, kteří mají výrazně menší informační možnosti? Pokud si chce někdo otestovat, jestli ví o informačním věku více, nechť si vysvětlí následující. Co je generace se ztrátou pozornosti? Co je virtualita? Kolik transakcí se uděje třeba za sekundu na planetě? Co je globalizace? Co je princip reciprocity? Co je inteligentní selhání? O tom by měl prezident mluvit ve vánočním projevu. Obávám se, že náš národ přestává být konkurenceschopný v soutěži národů – rád bych se mýlil. Nic na tom nemění fakt, že na šikmou plochu se sune i zbytek Evropy,“ uzavřel Laudát z TOP 09.

V zemi se rozšířila blbá nálada, která však nemá vážnější opodstatnění v realitě

„To všechno zmíněné je jistě pravda, ale předně my politici musíme zajistit fungování státu, tedy jeho institucí, aby občan věděl a věřil ve spravedlnost,“ uvedl senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

„Naše země nevzkvétá a skutečně zahnívá. Jen zapomněl říci, že je to především jeho zásluha. Nemýlím-li se, byl to on, kdo nastartoval rozkrádání republiky. Zřejmě celou dobu žil ve vakuu ochráněn hradbami Hradu. Tam se mu nedoneslo, kolik lidí žije na nebo pod hranicí chudoby. Na bezdomovce, z nichž většina jimi je bez svého zavinění, na žebrající v ulicích, na sbírky financí na nemocné, dokonce děti a tak dále ze svých výšin asi nedohlédl. Škoda, že neprozradil výši svého majetku. To by se mu o závisti mluvilo hůř. Ostatně jeho hanebná amnestie také o ledasčem svědčí. A mohl bych pokračovat,“ zlobí se senátor Jaroslav Doubrava.

Velmi odlišně to vidí poslanec ODS Adolf Beznoska: „Nemusím souhlasit se vším, co Václav Klaus či Václav Havel kdy řekli, ale s tímhle bych si dovolil souhlasit. V zemi se rozšířila blbá nálada, která však nemá vážnější opodstatnění v realitě. Materiálně nestrádáme. Nikdo neumírá hlady, neválčí se u nás, přesto má část společnosti pocit, že je vše špatně. Tato společenská frustrace se bohužel odráží i i do volebních výsledků, kdy posilují antisystémová hnutí, která se tváří, že mají na vše jednoduchá řešení. Já pocit všeobecné frustrace nesdílím a je na všech demokraticky smýšlejících politicích, ale i médiích, aby dokázali lidem vysvětlit, že Česká republika není spálenou zemí bez budoucnosti.“

„Výjimečně s ním souhlasím. Neplatí to ale pro všechny. Žije zde mnoho lidí, kteří se mají bohužel hůře než před rokem devadesát. Ti pak z jeho řeči ani porozumění nemají. Na prezidenty jsme zatím neměli štěstí. Jsou to však jen lidi a někdy zájmu lidí škodí. Časem ztratí kontakt a soucit,“ uvedl poslanec Úsvit Augustin Andrle.

Ustupujeme parazitům, trestáme pracovité a úspěšné a nedokážeme pomoci potřebným

„Myslím si o tom, že Václav Klaus je odtržen od reality. O reálném životě třeba občanů na severu Čech, na Děčínsku, Šluknovsku, Varnsdorfsku či realitě života občanů na Chomutovsku a Mostecku se mu ani nezdá. Jakoby žil v jiné zemi, zemi, která se jmenuje Praha. 110 kilometrů od Prahy je 62 tisíc nezaměstnaných, reálné platy jsou kolem 15 tisíc, v 50tisícovém Děčíně žije 2400 lidí pouze ze sociálních dávek, azylové domy praskají v základech, jsou plné. Místo front na banány jsou fronty před sociálkami a úřady práce. Pan Klaus za to nese velkou spoluodpovědnost,“ uvedl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Václav Klaus spustil privatizaci bez jasných pravidel a umožnil vytunelování řady prosperujících firem, pokřivení kontrolních mechanismů podpisem opoziční smlouvy a na závěr omilostnil téměř všechny darebáky, kteří rozkrádali, ve své amnestii. Jeho významným přičiněním je Česká republika v nepříliš dobrém stavu a vymahatelnost práva je mizivá, morálka špatná a mnoho lidí nešťastných a zklamaných. Ať se ohlédne za svým působením a přizná odpovědnost,“ říká poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.  

„Minulost má své jméno – Václav Klaus. On nikdy nechápal potřeby českého průmyslu, který zničil. On stojí na počátku dnešní krize: ekonomické, sociální, kulturní, morální. Spolu s Václavem Havlem,“ domnívá se poslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

„Souhlasil jsem jak s čím. Škoda té amnestie, tu dodnes neberu. Jinak tento projev byl, alespoň pro mě, zajímavější než ten vánoční. Jako celek se vskutku zase až tak zle nemáme. Jenže on je to jen takový průměr. Jsou mnozí, kteří se mají nezaslouženě zle a další až moc dobře. Jiní zaslouženě. Této zemi však hlavně chybí vzory, morálka, slušnost, řád a pořádek. To je velký dluh mnohých z těch, co od listopadu stáli a stojí ´tam nahoře´. V politice, byznysu, médiích,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Odkaz Václava Havla je a bude rozhodně silnější než odkaz Václava Klause či Miloše Zemana. Většina změn po listopadu byla rozhodně k lepšímu. Co se ale zhoršilo, je morálka naší společnosti. V případě některých jedinců je toto velice výrazným rysem. Obecně jsme na tom rozhodně lépe, viditelnější a citlivější jsou ale rozdíly. Při jejich posuzování a korekcích pak děláme celou řadu chyb. Ustupujeme agresivním chronickým parazitům, trestáme pracovité a úspěšné a nedokážeme pomoci těm skutečně potřebným. Stáváme se velice pokryteckou společností, především pak mezi politiky,“ varuje senátor Miroslav Krejča.

„Souhlasím s Václavem Klausem. Česko je na tom ve srovnání s ostatními státy Evropy relativně dobře a zvláště v zadluženosti a nezaměstnanosti. A pokud budeme mít rozumnou vládu, tak se situace může ještě zlepšit,“ míní europoslanec ODS Hynek Fajmon.

„Myslím si, že Václav Klaus dlouhodobě vydává svá osobní přání za skutečnost. Naše země opravdu nevzkvétá, ale zásluhou Václava Havla, ale také zásluhou Václava Klause. Politika Miloše Zemana je pak jen jiný styl pokračování téhož. Proto se na slova Václava Klause dívám vysoce kriticky,“ říká poslanec KSČM Stanislav Grospič

Úkoly nové vlády

„Člověk by musel být slepý a hluchý, aby si nevšiml faktu, že naše země nevzkvétá a tak trochu zahnívá. Je to sociální, ekonomická a morální devastace způsobená destruktivním působením především předchozích pravicových vlád. Na jejich instalaci měl lví podíl právě Václav Klaus, který za tento stav země nese svůj díl osobní odpovědnosti. On nežil nikde na obláčku, byl dlouhodobě aktivním aktérem politiky. Včetně problematické amnestie, která byla vedle Kalouskových zločinných církevních restitucí pověstnou poslední kapkou. V tomto směru bych očekával jistou míru sebekritiky,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„To, že po volbách došlo k přeskupení politického spektra ve prospěch nových populisticko-podnikatelských uskupení, je bohužel důsledkem destruktivní a prokorupční politiky stran bývalé pravicové koalice a částečně i působení Václava Klause. Lidé jsou natolik znechucení politickou a ekonomickou situací v zemi, že své hlasování pojali protestně. To se projevilo i na výsledku voleb a také evidentně projeví i na složení nové vlády. Tuto situaci je potřeba brát jako fakt a zároveň jako výzvu standardním politickým stranám k tomu, aby změnily svůj přístup, plnily své sliby a podílely se na řešení sociálního a ekonomického propadu země. Dle mého názoru je třeba se v první řadě soustředit na nastartování hospodářského růstu, což se neobejde bez oživení vnitřní poptávky a bez promyšlené investiční politiky včetně vytvoření podmínek pro příliv především zahraničního kapitálu. Jinak nevyřešíme ani zoufalou sociální situaci velké části lidí. To však bude především výzva pro sociální demokracii, která by měla být hybnou silou rodící se nové vlády,“ dodal Dolejš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…