Andrej Babiš nám řekl, že je pro zrušení sankcí proti Rusku: Nic zásadního nepřinesly, poškodily evropské výrobce a Putinovi zvýšily popularitu

25.01.2016 10:40

Ministr hospodářství Francie Emmanuel Macron řekl, že cílem je zrušit sankce proti Rusku letos v létě, pokud bude respektován mírový proces dohodnutý v Minsku. Ministr zahraničí USA John Kerry v Davosu též zmínil možnost zrušení protiruských sankcí, když budou dohody z Minska naplňovány. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz zrušení sankcí proti Rusku podpořil.

Andrej Babiš nám řekl, že je pro zrušení sankcí proti Rusku: Nic zásadního nepřinesly, poškodily evropské výrobce a Putinovi zvýšily popularitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

„Cílem, na kterém se všichni shodujeme, je, abychom v létě mohli odvolat sankce, pakliže (mírové dohody z Minsku) budou respektovány,“ prohlásil podle agentury AFP Macron při návštěvě Moskvy. Zprávu citovala ČTK.  

Už v pátek zmínil možné zrušení protiruských sankcí šéf americké diplomacie John Kerry. I on ale mluvil o plném respektování mírových dohod. „Ten problém je možné vyřešit v následujících měsících, pokud se ukáže, že dohody z Minsku jsou naplňovány,“ prohlásil Kerry na světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu. Citovaly ho Novinky.cz.

Sankce poškodily evropské výrobce a Putinovi zvedly popularitu

K věci se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil první vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který zrušení sankcí podpořil.

„Myslím, že je to rozumné. Sankce nic zásadního nepřinesly. Oslabily sice ruské hospodářství citelně, ale nepřinutily Putina k opuštění Krymu nebo změně politiky vůči Ukrajině. Zároveň poškodily i evropské výrobce, exportéry do Ruska. Na politiku Ruska neměly sankce očekávaný vliv, naopak zvýšily popularitu prezidenta v očích ruských občanů,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Andrej Babiš.

„Myslím, že je na tom vcelku shoda,“ reagoval na dotaz redakce vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„To je princip, který prosazujeme neustále... Sankce vůči Rusku mohou být rušeny právě v souvislosti s tím, jak jsou a budou naplňovány minské dohody a mírový proces dohodnutý v Minsku,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Vyjádření dalších politiků ještě přineseme.

EU prý přišla o 90 miliard eur

Evropská unie zavedla ekonomické sankce vůči Moskvě v březnu 2014 kvůli anexi Krymského poloostrova a podpoře proruských separatistů v ozbrojeném konfliktu na východě Ukrajiny, který si vyžádal více než devět tisíc mrtvých. V prosinci EU rozhodla o prodloužení sankcí o dalších šest měsíců.

Rusko v reakci na sankce zakázalo dovoz většiny potravinářských produktů z EU, což značně postihuje zejména francouzské zemědělce. O možnosti zrušení těchto restriktivních opatření, ale bez časového upřesnění, se zmínil poprvé francouzský premiér Manuel Valls loni v listopadu.

Rusko vypočítalo svoje ekonomické ztráty způsobené hospodářskými a finančními sankcemi Evropské unie na 25 miliard eur. První náměstek ministra pro ekonomický rozvoj Alexej Lichačev zároveň tvrdí, že Evropská unie přišla v letech 2014 a 2015 sankcemi proti Moskvě o devadesát miliard eur. Rusové podle slovenského deníku SME věří, že negativní dopad sankcí na Rusko bude klesat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…