Andrej Babiš po Kalouskovi a Okamurovi: Co to říkáte, že ti lidé kradou. Víte, koho jsem si já přivedl?

10.09.2014 11:51

Poslanci ve třetím čtení posuzují novelu služebního zákona. K normě řekl svůj názor i ministr financí Andrej Babiš (ANO) a to i přesto, že mu to prý hned dva šéfové poslaneckého klubu nedoporučili. Poslední verze celkové změny služebního zákona totiž vyplývá z dohod koalice a pravicové opozice.

Andrej Babiš po Kalouskovi a Okamurovi: Co to říkáte, že ti lidé kradou. Víte, koho jsem si já přivedl?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Bude koncem roku 2017 Andrej Babiš ještě v politice?

hlasovalo: 6417 lidí

Třetím čtením služebního zákona se zabývají poslanci. Poslední verze celkové změny služebního zákona vyplývá z dohod koalice a pravicové opozice. Na přání TOP 09 a ODS tak upravená verze předlohy nepočítá například se vznikem generálního ředitelství státní služby. Tato nejnovější verze návrhu služebního zákona totiž předpokládá, že většinu pravomocí generálního ředitelství státní služby převezme ministerstvo vnitra, na němž vznikne zvláštní sekce v čele s náměstkem pro státní službu.

Novela přináší i další změny. Státní správa by se například měla více otevřít i pro lidi z jiných sfér, což byl taky jeden z požadavků pravice. Proti předchozímu návrhu novely se posune „překlopení“ současného stavu státní správy do státní služby z ledna na červenec příštího roku.

Svým vystoupením k normě zaujal třeba ministr financí Andrej Babiš (ANO).

„Já jsem nechtěl vystoupit, ale nedá mi to. Donutilo mne k tomu vystoupení pana Okamury a Kalouska,“ řekl v debatě před hlasováním Babiš s tím, že neměl v plánu vystoupit a prý mu to dokonce dva členové jeho poslaneckého klubu ani nedoporučili.

"Asi mají obavu, že tady budu něco nemístného povídat,“ řekl poté kromě jiného Babiš a pak shrnul, koho si vzal na ministerstvo financí.

"Já musím zásadně odmítnout tvrzení pana Okamury ohledně toho, že by naše hnutí, které je stále hnutím občanů a není klasickou politickou stranou, mělo zájem na tom, abychom drželi nějaké zvyklosti z minulosti. Já jsem od počátku při sestavování koaliční vlády byl proti politickým náměstkům. Bránil jsem se a mohu deklarovat, že Ministerstvo financí je dnes modelovým příkladem odpolitizování státní správy. Vzal jsem si tam jednu asistentku a jednoho absolventa práv. Jen jednoho politického náměstka jsem akceptoval na třetí pokus, je to politický náměstek pan Pros za ČSSD, bývalý bankéř, a pracoval v Societe Generale v Paříží, takže je to odborník,“ řekl Babiš s tím, že ale ostatní politické aktivity na svém úřadě neakceptoval.

„Pan prezident nemá pravdu v tom, že to nechceme odpolitizovat,“ připomněl také ministr s tím, že mu bylo kdysi řečeno, když chtěl otevřít dveře jednomu z odborníků na ministerstvo financí, že lidé z bysnysu také kradou a uvedl nadto k tomu jako příklad někdejšího kontroverzního náměstka ministra práce a sociálních Vladimíra Šišku, kterého policie obžalovala kvůli uplácení.

Kalousek připomněl Lex Babiš
 

„Proč by nemohla být státní správa otevřená lidem, kteří pracují a jsou v jiném světě než státní správa? Bohužel státní správa není atraktivní pro tyto lidi, protože náměstek ministra bere 90 tisíc, tak to je úroveň platů středního managementu v lepších firmách. Tomu moc nerozumím a my jsme s tím měli problém a diskutovali jsme o tom,“ řekl také Babiš a připomněl, že tento zákon byl kdysi nazýván Lex Babiš. Z toho jej ale později ve svém proslovu vyvedl předseda sněmovního klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Exministr financí připomněl, že Lex Babiš byla norma, která byla přijatá v lednu a šlo tehdy hlavně v rámci služebního zákona o paralyzaci lustračního zákona. Podle Kalouska poslanci TOP 09 a hnutí Starostů v prvním čtení tehdejší zákon o státní službě totiž nepodpořili, neboť šlo podle něj o účelový zmetek, jehož jediným důvodem bylo „naplnění cynické podmínky“ prezidenta Miloše Zemana.

„Tehdejší Lex Babiš jste protlačili kvůli lustračnímu zákonu,“ připomněl poté Kalousek. "Myslím, kolegové, že bychom měli umět rozlišovat mezi pojmem pragmatismus a drzý cynismus," zdůraznil nakonec exministr financí k proslovu Andreje Babiše.

Prezident Zeman totiž loni požadoval přijetí služebního zákona k tomu, aby do vlády Bohuslava Sobotky mohl jmenovat šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, jemuž by jinak cestu do vedení ministerstva financí mohl zkomplikovat lustrační zákon. Babiš tehdy vedl na Slovensku soudní spor, který později vyhrál, o to, zda spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností.

Poslanci se mají dnes zabývat kromě služebního zákona ještě zákony, které do sněmovny vrátil Senát. Navíc opozice chce grilovat premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) za jeho názory k protiruským sankcím. Tuto mimořádnou schůzi s jediným bodem programu prosadily TOP 09 a ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…