Babiš: Ať ČSSD zaplatí miliardu na obnovení těžby v OKD ze svého. Štěch lže

04.04.2014 10:41

Předseda Senátu Milan Štěch pro ParlamentníListy.cz uvedl v souvislosti s kauzou OKD, že ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš využívá svých médií, konkrétně MF Dnes, k politickému boji. Babiš se proti tomu pro ParlamentníListy.cz ohradil a uvedl, že by peníze na obnovení těžby uhlí v OKD měla poskytnout sama ČSSD.

Babiš: Ať ČSSD zaplatí miliardu na obnovení těžby v OKD ze svého. Štěch lže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Celá věc vznikla tak, že Ministerstvo financí ČR vydalo prohlášení, že odmítá opět dotovat soukromou firmu OKD – nyní formou dotace těžby černého uhlí. Ministerstvo v návaznosti na to dále uvedlo, že prý stát v době ministra financí Bohuslava Sobotky za ČSSD prodělal na privatizaci svého podílu OKD desítky miliard.

MF Dnes navíc informovala, že se Evropská komise podivovala nad nízkou privatizační cenou OKD a tehdy mohla vláda ještě privatizaci zastavit. Přesto Sobotkovo ministerstvo zaslalo Evropské komisi stanovisko vypracované advokátní kanceláří Pokorný, Wagner & spol., která pracovala pro kupce OKD, a toto stanovisko hájilo již uzavřenou smlouvu.

MF Dnes jako nástroj politického boje? Babiš: Je to nesmysl a lež

Předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD ale proběhlou privatizaci ve sém vyjádření hájil. „Bylo to prodáno za vyšší než tržní cenu a než byl posudek ÚOHS a prověřila to i Evropská komise, která konstatovala, že nebylo použito nepovolené veřejné podpory. Tato kauza se neustále vrací a je zajímavé, že o ní asi 14 dní mluví pan Babiš a pořád se o tom píše v Babišově frontě. Ukazuje to na učebnicový příklad prorůstání byznysu do médií a používání k politickému boji. Zajímavé je, že si ten deník nevšiml, že stát před tím za privatizování více než padesátiprocentního podílu nedostal ani korunu. Pamatuji si, že odbory tehdy žádaly, aby se byty prodaly zaměstnancům za přijatelnou cenu. To bohužel nebylo dodrženo. A bylo to v době, kdy pan Babiš privatizoval a vytvářel své majetkové impérium. Teď se blíží volby a je to na tom vidět. Jak pan Babiš postupoval tvrdě a nekompromisně vůči svým partnerům a konkurentům v byznyse, tak postupuje i v politice – a to se čekalo. Propojování médií, byznysu a politiky nás bohužel směřuje k východnímu modelu, ale je na voličích a občanech, zda tomu budou podléhat,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.

Obdobně se v pátek vyjádřil samotný premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Více ZDE.

ParlamentníListy.cz oslovily Andreje Babiše, aby se k prohlášení Milana Štěcha vyjádřil. A ten se proti němu následně ohradil. „Je to nesmysl a lež. Můj problém je, že ČSSD chce dát soukromé firmě 1,1 miliardy korun, přitom by to měla zaplatit sama,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Babiš.

MF Dnes také uvedla, že ještě v roce 2006 prý existovala šance na zmaření nevýhodné privatizace OKD, ve které podle současného názoru policistů stát tratil mnoho miliard korun. Odpověď Evropské komisi připravil Sobotkův přítel, advokát Radek Pokorný, jenž současně pracoval i pro Zdeňka Bakalu, který finálně OKD získal. Odpověď Evropské komisi z ministerstva byla na hlavičkovém papíru Bohuslava Sobotky, i když se hájí tím, že dokument podepsal tehdejší náměstek Eduard Janota.

OKD vydělalo vlastníkům dost. Proč ho ještě dotovat?

I v souvislosti s privatizací OKD Ministerstvo financí nesouhlasí s jakoukoli další finanční podporou soukromé společnosti OKD a nesouhlasí rovněž s návrhy ministra průmyslu Jana Mládka a předsedy vlády Bohuslava Sobotky, kteří připouštějí, že by stát mohl dotovat těžbu v Dole Paskov až do roku 2016.

„Není bez zajímavosti, že stát už jednou soukromou společnost, která OKD vlastní, podpořil. A to cenou, za kterou jí v roce 2004 odprodal 46 procent akcií, které v OKD vlastnil. Předseda vlády Bohuslav Sobotka byl v té době šéfem Ministerstva financí, které prodej navrhlo a realizovalo. Za balík akcií získal stát 4,1 miliardy korun. Podle závěrů auditorů mohla přitom tehdejší vláda dostat od soukromé firmy Karbon Invest šestkrát víc. Zástupci Ernst & Young v roce 2005 ocenili tržní hodnotu státního podílu v OKD na 24 miliard korun. Původní kupní cenu získal kupující na výplatě dividend zpět hned v prvních dvou letech. Vše další je čistý zisk. Posudek, na jehož základě stát prodával, byl natolik vadný, že s jeho autory je dnes vedeno trestní stíhání. Ještě v letech 2010 a 2011 firma vykázala zisk 6,3, respektive 6,1 miliardy korun. Kolik vydělali jednotliví společníci firem, se přesně neví, analytici odhadují, že jen pan Bakala vydělal na koupi OKD 38 miliard. Jisté je, že stát na prodeji OKD desítky miliard korun prodělal,“ vysvětlilo Ministerstvo financí svůj postoj.

Jak je možné, že OKD nedrží na vázaných účtech rezervu?

Ministerstvo financí dále uvedlo, že pokud dnes soukromá společnost OKD, která svým majitelům vydělala za deset let desítky miliard, žádá od státu miliardy na záchranu Dolu Paskov, nedá se taková žádost nazvat ničím jiným než vydíráním. Korektní, logické a spravedlivé by prý tedy bylo, kdyby do společnosti investovali sami vlastníci s tím, že se v dalších letech dá očekávat ekonomická konjunktura.

Ministerstvo financí se také chystá vznést oficiální dotaz na Český báňský úřad, jak je možné, že OKD nedrží na vázaných účtech rezervu na odstranění následků důlní činnosti, ačkoliv jí to zákon ukládá a báňský úřad na to má dohlížet. „Pokud společnost nedodržuje zákon, hrozí zde opět nebezpečí, že nám po výnosném podnikání OKD zbudou nezajištěné šachty, které pak bude muset stát za několik dalších miliard sanovat. Ministerstvo financí vyzývá Ministerstvo průmyslu a obchodu i předsedu vlády, aby je v tomto postupu podpořili, stejně jako v otázce veřejně vyřčeného závazku převést na nájemníky byty, které soukromá společnost OKD spolu se státním podílem získala,“ uvedlo ministerstvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…