Babiš je blázen, znělo na bojovném setkání ODS. Šéf strany Fiala se radoval: Začínáme zase zajímat lidi. A máme plán

23.04.2015 8:48

REPORTÁŽ Pokud nás čeká stejný scénář jako v méně ekonomicky zdatném Chorvatsku, pak nám registrační pokladny skoro nic nepřinesou, bude to stát stamiliony ročně a část živnostníků bude zničena. To jsou jedna z těch mírnějších hodnocení plánované elektronické evidence tržeb, která zazněla včera na diskuzi ODS v Ústí nad Labem. Babiš je pro některé blázen. Mimochodem ani neví, kde přesně utíkají peníze.

Babiš je blázen, znělo na bojovném setkání ODS. Šéf strany Fiala se radoval: Začínáme zase zajímat lidi. A máme plán
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Šéf ODS Petr Fiala na besedě o Elektronické evidenci tržeb v Ústí nad Labem.

„Já v tom Chorvatsku, kde to zavedli, byla, takže poznatky můžeme sdělovat věrohodně. Je to strašný průšvih pro ty podnikatele!“ Je z nápadu elektronické evidence tržeb (EET) v šoku občanská demokratka Aleksandra Udženija, která si téma vzala ve straně na svá bedra. „Není to žádná EET, jsou to prostě povinné registrační pokladny. Pro Babiše jsou podnikatelé nepotřební. On by chtěl mít všechny zaměstnané, pod kontrolou. Jsou mimo jeho rozlišovací schopnost,“ kroutí hlavou.

Přitom podle jejích slov zaměstnávají 60 procent lidí v republice. „Mě nikdo nemůže osočovat – já mám manžela z Chorvatska, i otce. Ale ten stát nám ekonomicky nesahá ani po kotníky. S tím se chceme srovnávat? Ptejte se, proč něco takového nemají ve vyspělém Německu, Švýcarsku… Po zavedení EET v Chorvatsku jen v potravinářství skončilo 60 tisíc živnostníků!“ nechápe českou strategii politička, kterou do Ústí nad Labem tamní ODS pozvala.

Doslova třídní boj proti podnikatelům. Útok na svobodu

Něco je doslova precedens – kdosi díky EET získá neuvěřitelně cenná ekonomická data, která jsou lehce zneužitelná. To mimo jiné podotkl předseda ODS Petr Fiala, který na sever Čech dorazil s kolegyní Aleksandrou Udženijo, které posléze doplnil ještě Jan Skopeček. EET je podle Alexandry Udženije také velkým útokem na svobodu. „Někdo bude vědět, kdy otevíráte, zavíráte…“ zmínila.

Setkání se konalo v Ústí nad Labem v Pivovarnické šenkovně. Ze známých severočeských občanských demokratů dorazili dále například starostka Obrnic na Mostecku Drahomíra Miklošová, ústecký poslanec Radim F. Holeček, někdejší náměstek hejtmana Radek Vonka, z Děčína pak Vladislav Raška a další.

Fiala si neodpustil dlouhý monolog, v němž mimo jiné zdůraznil, že se veřejnost opět začíná o ODS zajímat. „Všechny zajímá, co nabízíme v zahraniční politice, v ekonomice a podobně. Máme znovu silná témata. Byli jsme to my, kteří zvedli některé otázky – třeba ochrana živnostníků, proti nimž Sobotkova a Babišova vláda vede doslova třídní boj. Jedno opatření za druhým jim komplikuje život,“ uvedl s tím, že přitom na druhé straně „něčí firmě“ jen biopaliva přihrají stamiliony korun jen tak. „Babiše zajímají jen velcí podnikatelé,“ říká Fiala.

Nebezpečná vláda. Alespoň, že začali kličkovat

„Sobotkova vláda dělá líbivá gesta, populistická, která se nepochybně někomu líbí, ale jsou nebezpečná z hlediska budoucnosti. Ohrožují. Je to nebezpečná vláda!“ vidí situaci až takto vyhroceně šéf ODS, který má v případě plánované elektronické evidence tržeb prý důvody pro skepsi už proto, že osobně stál u několika pokusů o zavádění on-line systémů v různých oborech. „Nikdy nefungovaly, nepřinesly nic,“ shrnul s tím, že je neuvěřitelné, jak si někdo může myslet, že nebudou problémy, a to už  vzhledem k „pouhé“ různosti internetového připojení pro systém, který by měl každou minutu načítat nová data. „Ještě, že po našem tlaku začalo Ministerstvo financí kličkovat. Babiš teď pomalu začal ustupovat, když říká, že těch a těch se elektronická evidence týkat nebude a podobně,“ je rád Petr Fiala, že situace snad začne vypadat střízlivěji.

Fígl, jak z toho ven

Pokud bude resort financí na prosazení EET trvat, bude to mít těžké. Jednoho z diskutujících zajímalo, jaké jsou reálné možnosti zabránění dané věci ve sněmovně. „Z 200 poslanců je 16 za ODS, takže ta síla je malá. Ale i u zákona o státní službě se nakonec dospělo k řešení, kdy je sice stále špatné, ale ne tak, jako bylo v původním znění předtím. My máme dvě obrovské výhody: Za prvé vládní koalice moc nerozumí tomu, co se ve sněmovně dělat dá a nedá. My jednací řád pečlivě čteme a jsme schopni některé procesy zdržet či ovlivnit, že to neprosazují tak lehce. Za druhé poslanecký klub ODS je nejpracovitější ve sněmovně. Takže ty ostatní kluby se nás chodí ptát, radit se. Máme tam jakousi autoritu,“ reagoval Petr Fiala.

Zjevné to prý bylo i u zákona o státní službě. Někteří prý říkali „my jsme nevěděli, co je tam za hrůzu. Ještě že jste nám to řekli.“ V podobný režim doufá ODS i teď. „Jsme schopni zabránit tomu, aby se EET přijala v dohledné době. V jednacím řádě je paragraf 95 a – podle něj se zákon ve 3. čtení smí projednat jen ve středu a v pátek v době od 9 do 14 hodin, to je 10 hodin týdně. Lze to změnit, ale jen tehdy, pokud to nevetují dva poslanecké kluby – a na to my máme spojence, a to TOP 09,“ prozradil a okamžitě dodal: „Nejsme strana, která by obstruovala. Nikdy jsme to nepoužili. Ale tohle je tak zásadní, že jsme připraveni tu sněmovnu zdržovat! Je to mechanismus, kdy i v šestnácti poslancích se dá dělat dobrá politika.“

Pokud by se ani tento plán nevydařil, ani pak není vše ztraceno. „Hned, jak bychom získali možnost ve vládě věci ovlivnit, tento systém okamžitě zrušíme,“ slíbila Udženija, co ODS udělá, pokud pro ni příští volby budou příznivější.

Babiš na pranýři, silná slova z publika. Problémy jsou jinde!

Jiný diskutér svá slova vůči ministru financí příliš nešperkoval. „Je blázen. On řekne, že si to odečteme z daní. Ale já na to musím vydělat! Jemu padaj peníze z dotací, proto tak může mluvit,“ rozčiloval se a pokračoval dalšími souvislostmi: „Projeďte se přes Ústí večer… Přistěhovalecká chátra. Cikáni z Předlic, cikáni odjinud… Vykopli dveře, co si na tom feťákovi vezmu? Pana Babiše se to netýká, on má ochranku a jezdí v limuzíně! Ministra obrany máme herce, pak se nemáme divit, v jakém stavu je armáda a munice se skladuje v soukromých skladech….“

Fiala se snažil být v reakci korektní vůči Babišovi, ale moc se mu to nedařilo. „On je skvělý podnikatel…“začal větu. „Ale není!“ skončil mu muž do řeči. Fiala se pousmál a pokračoval: „No dobře – není. Ono se to podniká, když dostává 1 miliardu korun z našich peněz!  Berlusconi, s kterým ho někdo srovnává, ten se skutečně vypracoval z chudých poměrů. Jako manažer ve veřejné sféře Babiš jednoznačně selhává. Vybral 6 ministrů, z toho 3 už tam nejsou. Mluvilo se, že budou dosazováni do státních firem odborníci. Podívejte se na výsledek – buďto jsou tam znovu politici znova nebo pochybní odborníci.“

Problém podle něj je, že někdo dodržovat zákon musí a někdo ne. „Moje děti v Brně mají zákaz samy chodit na tramvaj, musí s  nimi chodit učitelé. Chodí na celkem prestižní školu. A to jsou zapojeni romští asistenti, městská policie, opakuje se to každý rok…“ zabředl až do osobní roviny, aby ubezpečil, že situaci v Ústí nad Labem chápe.

Šedá ekonomika je jinde, než se tvrdí!

Udženija doplnila řadu faktů a vyvrátila mylné argumenty příznivců EET. „Mluví se o šedé ekonomice. Ta je u nás na 15 procentech HDP. Průměr v Unii je přitom přes 18 procent. Spojené státy přes 24 procent a ono Chorvatsko – 27 až 28 procent! Mimochodem z dvou třetin to, čemu říkáme šedá, je vlastně stínová ekonomika, tedy práce načerno. Takže jestli někde unikají peníze, tak je to úplně jinde,“ vyhodnotila triumfálně politička, podle které bychom se vůbec neměli porovnávat ekonomicky s tím, co je na Balkáně.

Také se musí myslet na to, že věc bude vadit všem, včetně „poctivých živnostníků“. Zvýší jim to totiž náklady, a to počínaje nutností být vybaven na nepřetržitý internetový provoz. Úleva na dani to nespasí, jak zmínil již dříve jeden z přítomných podnikatelů v diskusi.

Fiala během večera mimo jiné shrnul, že politika ODS je zase jasná, pravicová, pro slušné pracovité aktivní lidi. „To bych chtěl zdůrazni! Jsme pro nízké daně, ale ne nějak teoreticky, ale děláme i kroky k tomu. Také takové, abychom se některých zbavili, třeba daň z nabytí nemovitosti. Jsme pro omezení kontrol. Kontrolní úřady mají dnes právo výkladu. Nechceme sociální systém, který podporuje ty, kteří nechtějí pracovat. Tam se dá hodně ušetřit, aby bylo na spravedlivé penze pro seniory,“ shrnul mimo jiné s dovětkem, že se ODS živnostníků nezastává proto, že je stavovskou stranou, ale protože na nich stojí prosperita naší země. „Dominantní podíl na tom, co se u nás děje, mají právě drobní podnikatelé. Pokud tuto vrstvu omezíme, bude to mít nedozírný dopad…“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…