Babiš na mítinku ryl do ČSSD tak, že naštval Sobotku. A spustil na sebe lavinu zlých slov

08.10.2014 13:52

ANKETA Předseda hnutí ANO, vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš se na úterním předvolebním mítinku s občany v Plzni velice ostře pustil do svého koaličního partnera ČSSD, na kterém nenechal nit suchou.

Babiš na mítinku ryl do ČSSD tak, že naštval Sobotku. A spustil na sebe lavinu zlých slov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Andrejem Babišem

Řekl zde, že největším soupeřem ANO je ČSSD a nezná prý populističtější stranu, než je sociální demokracie. Ta podle něj zničila ČSA, prodala OKD za hubičku a nechala z nich vytáhnout sto miliard. Francouzští socialisté přivedli zemi k zadlužení skoro 100 procent HDP a Babiš prý nechce, aby ČR dopadla stejně. ODS a ČSSD dle něho dlouho spolupracovaly a mají velký podíl na tom, jak to u nás vypadá - a jsou hlavními soupeři ANO.

„Jsme ve vládě s těmi tradičními stranami. Hlavně teď před volbami vidíme, jakým způsobem fungují. Všechno vlastně slibují a prodávají a dělají to všechno jako na efekt. My nejsme politická strana, my to ani moc neumíme prodat hned, a paradoxně náš největší soupeř je de facto ČSSD,“ pustil se do sociální demokracie Babiš.

„Vlastně celá historie naší země po revoluci byla v rukách hlavně ČSSD a ODS. Tyto strany polupracovaly dlouho. Mají velký podíl na tom, jak to u nás vypadá, a to jsou naši hlavní soupeři,“ vymezil se.

Podle Babiše je ANO v Poslanecké sněmovně jakýsi vetřelec. „Říkají, že jsme populisti, přitom já neznám populističtější stranu, než je ČSSD. Skutečně je třeba na to mít velkou odvahu. Nejdřív zničí ČSA, potom o to mají starost. Pak prodat OKD za hubičku, nechat z toho vytáhnout sto miliard, a pak o to mít starost a řešit to... Je to boj, máme úplně jiné ideologie, a já bych strašně nerad, aby Česká republika dopadla stejně jako Francie, kde vlastně sociální demokracie dovedla tu zemi, že mají skoro sto procent HDP zadlužení,“ varoval před sociální demokracií Babiš.

Co vše řekl Babiš v Plzni, čtěte zde.

V úterý již není to, co v pondělí...

Přitom v pondělí si premiér Bohuslav Sobotka a předseda ČSSD ještě předvolební kampaň a koaliční spolupráci s ANO v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz pochvaloval. „Mám pocit, že ta kampaň je hodně věcná. Nejsme svědky negativní kampaně ani nějakých přehnaných skandálů, a myslím si, že by to mohlo prospět volební účasti,“ řekl Sobotka.

„My s hnutím ANO za uplynulých osm měsíců ve vládě spolupracujeme úspěšně. A naši koaliční spolupráci chci ocenit, protože se nám podařilo zvýšit důvěru občanů k politice. To je věc, kterou před rokem ještě nikdo nečekal. Daří se nám udržovat velkou důvěru veřejnosti ve vládu, a to je určitě zásluhou všech tří koaličních stran. My jsme sehnali partnery v podobě ANO a KDU-ČSL pro plnění programových závazků sociální demokracie, a takové partnery jsme tu v minulosti neměli,“ řekl v pondělí také premiér, který rovněž mluvil o tom, že by koaliční partneři neměli řešit své spory přes média.

Anketa

Byla léta 1990-2014 pro naši zemi úspěšná?

12%
88%
hlasovalo: 66563 lidí

Hloupých koaličních válek mají lidi plné zuby. A do ANO nalezli ódéesáci...

ParlamentníListy.cz oslovily politiky ČSSD s dotazem, co si o Babišově prohlášení myslí. „Vzhledem k tomu, že do ANO nalezli a kandidují za něj mnozí bývalí členové ODS, je tohle rozhořčení pana Babiše opravdu pikantní. Je v zájmu dobrého fungování vlády, aby se koaliční strany nenapadaly a spolupracovaly ve prospěch země a občanů. Hádek a hloupých koaličních válek mají lidi plné zuby už z doby Topolánkovy a Nečasovy vlády,“ uvedl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pro ParlamentníListy.cz v reakci na Babišovo vyjádření.

„Řekl bych pouze: ´Už aby bylo po volbách´,“ povzdychl si krátce předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

„Prostě nic,“ reagoval na dotaz, co si o prohlášení Babiše myslí předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha.

„Největší populisté jsou v hnutí ANO a být panem prvním místopředsedou vlády, tak bych raději mlčel. Kdyby nebylo kontaktů pana Babiše na politiky, tak by své podnikatelské impérium nevybudoval. Tehdy mu vazby na politické strany nevadily. A s ČSA a OKD pravdu nemá. Měl by si zjistit přesné informace, ne stále opakovat stejné nesmysly. A já pořád čekám na plnění předvolebních slibů ze strany hnutí ANO,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„ČSSD má na rozdíl od ANO 130letou tradici včetně boje za demokracii a svobodu republiky v letech 1918, 1939-1945, 1968 i 1989, nikoli zkušenosti z divoké privatizace agrobyznysu. Vlády ČSSD 1998 až 2006 pomáhaly hospodářskému růstu země, přivedly zemi do NATO i Evropské unie. Kraje vedené od roku 2008 ČSSD zvládly tvrdou hospodářskou krizi, udržely fungující veřejné zdravotnictví, sociální služby, střední školství i veřejnou dopravu, přitom nevyhazovaly na dlažbu vlastní zaměstnance při přebírání zemědělských podniků napříč Českou republikou. Udrželi jsme také krajské rozpočty jako vyrovnané či dokonce přebytkové,“ hájil stranu předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

„ČSSD není firma či parta z holdingového představenstva, jsme slušná politická strana s jasnými vizemi a programem, který plníme na úrovni vlády, krajů, měst i obcí. Nemáme vlastní noviny a rádia, pekárny na předvolební koblihy, přesto věříme, že dokážeme spravovat dobře naši zemi a pracovat slušně a poctivě pro lidi, aniž bychom zároveň měli smlouvy se státem pro vlastní firmy či pobírali české či evropské dotace,“ dodal Hašek.   

„Vzhledem k tomu, že jsem slušně vychovaný, tak se k těmto populistickým blábolům nemohu vyjádřit,“ reagoval poslanec František Adámek.

Nemakáme, jen kecáme

„Bylo by falešné tvrdit, že vše, co řekl Andrej Babiš, je lež. Chyb jsme udělali dost a je férové to přiznat. Ono však též platí: Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Omlouvám se, ale já koalici s ANO moc nefandím. Řada nejen podobných vyjádření pana Babiše mi dává ostatně za pravdu. Chápu, že lidem bude opět chvíli trvat, než při své touze po změně prohlédnou těžký populismus babišovců. Že u pana Babiše ani tak neplatí ´makáme´, jako spíš jen pouhé ´kecáme´. Stačí se zajímat o jemu svěřená mnohá ministerstva. Rok je pryč a konkrétní výsledky jsou kde? Kupříkladu nyní v kolonách na všech dálničních přivaděčích do Prahy mají na zamyšlení voliči dost času. Či při vleklých soudních jednáních s exekutory. To jen na okraj,“ řekl poslanec Jiří Koskuba.

„Nejlepší by zřejmě bylo, kdyby této zemi vládl sám. Ve vší úctě, já si ve své prostotě koaliční spolupráci představuji totiž jinak. Bez vzájemného urážení. A přiznejme si, že jen a pouze z jedněch nevymáchaných úst. Je to již poněkud trapné. ´Všichni´ v klasických stranách jsme prý zloději, to jsou jeho slova. Mě osobně tím uráží. Já nebyl a nejsem. Možná i proto jsem ´jen ten obyčejný člověk´. Mimochodem ale také s mnohým nespokojený. Přitom nikdy jste ode mě neslyšeli, že všichni ti posametoví miliardáři jsou gauneři. Nu co, zatím mu to vše zabírá. Uznávám. Uvidíme však, jak vše nakonec dopadne. Možná se budeme jednou divit. Nerad bych pak jednou v novém `Babistánu` od udivených slyšel, že nikdo nevaroval. Nu a mýlím-li se, o to lépe. Ale v Itálii byli také dlouho Silviem nadšeni. Chytrý se učí na chybách druhých,“ dodal Koskuba.

Ve slušné společnosti si to partneři nedělají

„Okopávání kotníků není znakem velkých mužů, takže mne překvapuje, že se k tomu snížil pan předseda ANO. Ve slušné společnosti si to partneři nedělají. Pan Babiš rád zapomíná, že naši vládu tvoří ČSSD, KDU-ČSL a hnutí ANO. Když tuto zemi měníme k lepšímu, tak to děláme společně, dělá to koalice, nikoli jen pan Babiš osobně,“ myslí si poslanec Milan Urban.

„Jediný, kdo se zatím chová populisticky, je právě strana pana Babiše. Jeho vyjádření beru jako předvolební snahu očernit koaličního partnera. Podle konkrétních korků jednotlivých lidí z ANO je vidět, že něco říkají, ale chovají se jinak. ČSSD je zodpovědná strana s dlouhou tradicí a historií. O populismu ANO svědčí například fakt, že v Praze nemá žádný volební program. Tudíž vyčkává, jak dopadnou volby a pak teprve připraví své kroky na radnici. To je jasná ukázka populismu, protože zodpovědný politik dává předem jasně najevo, co mohou od něho občané očekávat,“ řekl redakci hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.  

„Pokud skutečně Andrej Babiš takto hovořil, chápu to v kontextu volební kampaně. Pokud použil tak silná slova, je to pro ČSSD znamení, že jsme pro ANO velmi obávaným soupeřem, ne?“ říká poslankyně Dana Váhalová.

„Pokud má Andrej Babiš tak příkrý názor na ČSSD, měl by vysvětlit, proč je s takovou stranou vůbec v koalici!“ zlobí se poslankyně Marie Benešová.

„Jestli je někdo opravdu populistický – tedy staví svou kampaň na rozdávaní koblih či grilování a programové priority shrne když ne do prázdných hesel, tak do prezentace rychlých a líbivých, ale těžko uskutečnitelných řešení – tak je to zejména hnutí ANO v Brně. Jejich představitelé by klidně opravovali cizí soukromí majetek z veřejných peněz – budova hlavního nádraží. Nebo by by čerpali dvakrát více peněz z evropských fondů, aniž by tušili, že Brno čerpalo maximum všeho, co mohlo. Nebo navrhují řešit BVV z pozice minoritního vlastníka? Nevím kde, kdo a o kolik zadlužil v jiných městech. Jedno však vím zcela jistě – Brno pod vedením sociální demokracie zastavilo trend zadlužování města a co více, snížili jsme zděděný dluh o více než dvě miliardy korun. Až pan Babiš dokáže udělat to samé s deficitem státního rozpočtu, jsem ochoten prohlásit, že ´zamakal´. Zatím ANO v čele s panem Babišem jen populisticky slibuje,“ říká primátor Brna Roman Onderka.

Babiš se nezastaví před ničím: využít a zlikvidovat

„Pan Babiš jako obvykle chrlí účelové předvolební nesmysly. Přílišná koncentrace politické a ekonomické moci má asi negativní dopad na jeho úsudek a chování. Pan Babiš navíc zřejmě nevěří průzkumům veřejného mínění, asi ví proč. Proto se snaží ve finále volební kampaně těmito podpásovými a nefér výpady vůči ČSSD radikalizovat své politické hnutí ANO, aby mobilizoval nespokojené voliče. Co se týká toho ataku vůči koaličnímu partnerovi, tak by se měl majitel ANO zamyslet hlavně sám nad sebou, posypat si hlavu popelem a zamést si před vlastním prahem. To, že jím vlastněná média nepíší o jeho sporné podnikatelské minulosti včetně jeho dřívějších úzkých vazeb na vrcholné politiky, tak neznamená, že je křišťálové čistý a bezúhonný,“ říká poslanec Richard Dolejš.

ČSSD dle Dolejše mohla v minulosti udělat řadu chyb, ale bilance jejího vládního angažmá byla a je prý pro náš národ pozitivní: „Po převzetí vládní odpovědnosti v roce 1998 musela ČSSD téměř dvě volební období řešit dopady ekonomické a sociální krize způsobené šokovou terapií a živelnou privatizací v režii vlády Václava Klause. Vládám ČSSD se podařilo z této krize zemi vyvést. Hospodářství vláda oživila a nastartovala především díky investičním pobídkám a přílivem zahraničního kapitálu. Zároveň byl očištěn a postaven na nohy bankovní sektor, čímž se předešlo zhroucení ekonomiky. Vlády ČSSD přivedly zemi do NATO a EU. To přispělo ke stabilizaci a dalšímu hospodářskému oživení. Nyní po téměř osmi letech vlády pravice stojí současná vláda opět před vyjedeným krámem a musí řešit především otázku ekonomické a sociální krize. Za této situace považuji ataky pana Babiše vůči ČSSD za krajně neodpovědné a destruktivní. Svými výroky odhalil skutečné záměry. Nejde mu o veřejný zájem a řešení skutečných problémů společnosti. Jde mu o politický a ekonomický monopol moci. Proto se nezastaví před ničím. K ČSSD se chová jako oligarcha k podnikatelské konkurenci. Využít a zlikvidovat. V demokracii však rozhoduje volič."

A pak je také velký problém náš koaliční partner...

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš se kriticky vyslovil ke svému koaličnímu partnerovi například již v knize 13. komnaty Andreje Babiše. Podle Babiše je problém, že strana je už dlouho součástí systému a to, co říká voličům, nemyslí až tak úplně vážně.

„A pak je také velký problém náš koaliční partner, protože ČSSD je součástí systému. Pan Sobotka byl ministr už v roce 2002, takže on je v tom systému a je úplně v jiné pozici než já. A ČSSD to, co říká lidem, vlastně nemyslí tak úplně vážně. Na rozdíl od nás. Oni se nás občané občas ptají, jestli to opravdu myslíme vážně. A já říkám: Jasně, že to myslíme vážně! Já jsem nešel do politiky – a původně jsem tam ani jít nechtěl, abych lhal a jenom sliboval. Jak už jsem říkal, na náměstí si nic nevykřičíme, a pokud chceme opravdu něčeho dosáhnout, musíme sami do politiky, protože současní politici jsou splachovací. My to myslíme vážně. Doopravdy,“ řekl Babiš v knížce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…