Babišův poslanec, moderátor Berkovec, z Krymu: Je tady pohoda. Lidé vzpomínají na SSSR a chtějí do Ruska

17.03.2014 8:45

JINÝMA OČIMA Obyvatelé Krymu vzpomínají s větší jistotou na bývalý SSSR a proto nyní inklinují k Rusku. Hysterie našich médií je přehnaná. Lidé se tady domluví, katastrofy nenastanou. Takhle referuje z Krymu, kde si přeje pětadevadesát procent lidí připojení k Rusku, poslanec ANO a televizní moderátor Stanislav Berkovec.

Babišův poslanec, moderátor Berkovec, z Krymu: Je tady pohoda. Lidé vzpomínají na SSSR a chtějí do Ruska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest Za vaši i naši svobodu-Ne ruské okupaci Ukrajiny

Anketa

Kdybyste bydleli na Krymu, jak byste hlasovali v referendu?

hlasovalo: 9473 lidí

„Spousta lidí, a je jedno jestli Ukrajinci, krymští Tataři či Rusové, vzpomínají s asociací jistoty na SSSR a inklinuje proto k Rusku. Dříve prostě měli větší jistotu. Tady to je úplně jiný svět, nedá se to porovnat se situací v Česku na vesnici," sdělil ParlamentnímListům.cz nestraník, jenž byl zvolen do Poslanecké sněmovny za ANO, Stanislav Berkovec. Souhlas s připojením ukrajinského poloostrova Krym k Ruské federaci v nedělním referendu vyslovilo 95,7 procenta voličů. Ukazují to průběžné výsledky.

Cisterna jim zatarasila cestu

„Jsme v oblasti města Sudak a tady je naprostá pohoda. Od rána jsme projezdili tak na sto padesát kilometrů. Byli jsme v sedmi volebních místnostech. Jak ve městě, tak i na vesnicích. Třeba v jedné, kde žije pětapadesát procent tatarského obyvatelstva. Nyní jsme kousek od Bachčisarajské oblasti, kde Tatarové žijí a přestože jejich vedení deklarovalo, že nebudou chodit k volbám, tak nám říkali, že jich tam šlo poměrně dost. Nezažili jsme jediný incident. Nyní, když jsme jeli do Nového Světa, byla napříč silnicí zaparkovaná cisterna s pitnou vodou a na ní vlála modrožlutá vlajka s parašutistickými symboly. Zastavil nás chlap v maskáčích, ale pak nás pustil. Lidé jsou naprosto v klidu. Hysterie v našich médiích je přehnaná. Naše volby byly podle mě mnohem více hlídanější policií než tady," řekl Berkovec.

Jeho cesta na Krym je organizovaná z Bruselu. „Letenku jsem si koupil sám a přiletěli jsme do Simferopolu v noci a od rána jsme včera jezdili po volebních místnostech. Jediné letecké spojení sem bylo z Moskvy," dodal. Je ve skupině s poslancem Úsvitu Milanem Šarapatkou, novináři z Kypru, Maďarska, Francie a tak dále.

Poslanec Šarapatka hovořil s ParlamentnímiListy.cz v neděli. Jeho vyjádření najdete ZDE.

Média situaci zveličují

„Svým studentkám jsem nadával za to, že když dělaly nějakou publicistiku, tak si nedokázaly zjistit názory druhé strany. Když šlo o obapolný problém a nějak objektivně bez komentářů ho prezentovat. To bohužel postrádám i u našich médií. Většina lidí, co o problému informuje, v této části světa nebylo. Proto jsme se sem vydali. Jsem zvyklý si na věci sáhnout, a tak jsem jezdil třeba i na frontu do války v bývalé Jugoslávii. Nejdřív rád vidím, co se kde děje a pak si na to udělám svůj názor," podotkl.

Podle něj je situace na Kyrmu uměle nafouknuta do velikosti konfliktu a česká média vše velmi strašně zveličují. „I zde je to trochu vyprovokované. Myslím si, že se lidé domluví a katastrofické scénáře nenastanou. Ptal jsem se v jedné vesnici a ve městě na to, co když se Krym odtrhne. U nás slyšíme katastrofické scénáře, že bude bez plynu, bez elektřiny. Ale oni říkali, že platí za vše, za vodu i za plyn. Podle mě tady žádná energetická krize nenastane. Do škol chodí pohromadě tatarské, ruské i ukrajinské děti a bude se vyučovat dál. Tady v naší oblasti život poběží dál," dodal moderátor a poslanec Stanislav Berkovec s tím, že doposud nezažil jediný konflikt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…