Bárta je jednička. Vztyčil prostředník. Jako opilec, nechápe Dolejš

04.11.2011 13:09

FOTO Po Mirku Topolánkovi a Miroslavu Kalouskovi je Vít Bárta dalším politikem, který vztyčil prostředníček na zasedání Poslanecké sněmovny. Toto vulgární gesto, které vyfotil fotograf ParlamentníchListů.cz však nezůstane bez odezvy a poslanci opozice budou chtít celou záležitost projednat na mandátovém a imunitním výboru.

Bárta je jednička. Vztyčil prostředník. Jako opilec, nechápe Dolejš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Podle fotografie s vysokým rozlišením pořízené exkluzivně ParlamentnímiListy.cz je dobře patrné, že se jedná o prostředníček a nikoli jiný prst, což ostatně i Vít Bárta přiznal.

"Nevím, zda gesto bylo adresováno někomu konkrétnímu nebo jen obecně všem opozičním poslancům, ale my každopádně budeme požadovat projednání celé věci na mandátovém a imunitním výboru a případnou omluvu poslance Bárty," předestřel pro ParlamentníListy.cz kroky ČSSD Jan Hamáček.

Podle Hamáčka Bárta vztyčil prostředník v okamžiku, kdy šéf ČSSD Bohuslav Sobotka předkládal návrh na přerušení jednání. Hamáček opakovaně odmítl spekulovat, zda byl prst určen přímo Sobotkovi. "To ať pan Bárta vysvětlí na imunitním výboru, kam podáme stížnost," dodal Hamáček.

Originální vysvětlení nabídl redakci poslanec Jaroslav Foldyna.  "Pan Bárta se mohl svým prstem pokoušet  zjistit pro VV, odkud vítr fouká ...nikoli ono hanlivé," uvedl se smíchem. 

Oficiální stanovisko Víta Bárty:


Toto gesto zásadně nepoužívám

Na opozici jsem neukazoval vulgární pozdrav. Nic takového si neuvědomuji. Pokud mne fotografové při něčem takovém nafotili, tak to je momentka, která toto symbolické gesto možná znázorňuje, ale ne proto, že bych něco takového ukazoval, ale proto, že jsem při gestikulaci, či zdůraznění hovoru, náhodou zvedl prst. Nejsem hrubián a vulgární gesta nepoužívám ani v soukromém životě, natož při zasedání parlamentu.

Vít Bárta, předseda Poslaneckého klubu Věcí veřejných



Kam se hrabou idioti a opilci

"Kam se hrabou různí opilci a užiteční idioti, kterým své protivníky častuje sněmovní rafan D. Rath. Od vysokého ústavního činitele (emeritního ministra) by člověk čekal subtilnější kritické
vyjadřování. Nepřekvapilo by mne, kdyby toto gesto někteří z kolegů vyhodnotili natolik urážlivé, že by podali podnět k MIV, aby zahájil s viníkem disciplinární řízení. V takovém případě bych se přimlouval kromě omluvy také k jasné sankci. Jinak bychom se dostávali na dost šikmou plochu - má následovat brachiální násilí," táže se pro ParlamentníListy.cz místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Člověk neví, co dělá

Vít Bárta obhajoval svou chvilkovou slabost totálním vyčerpáním. "Vůči nikomu jsem to gesto nezamýšlel. Aspoň je vidět, jak je životu nebezpečné přehánění čtyřiadvacetihodinovky ve sněmovně. Člověk neví, co dělá," uvedl pro Aktuálně.cz Vít Bárta. Přepracování však podle předsedy mandátového a imunitního výboru Jeronýma Tejce (ČSSD) však nic neomlouvá. " budeme zvažovat, zda zahájíme disciplinární řízení," uvedl v souvislosti Tejc. Posledním potrestaným viníkem, a to deseti tisíci korunami, byl shodou okolností poslanec ČSSD David Rath, který označil Miroslava Kalouska za opilce.  

Jsi Jednička

Gesto poprvé použité Mirkem Topolánkem je v české politice známé jako "Kalousku, jsi jednička". Vyzkoušel si ho však sám i ministr financí Kalousek. Tehdy na vystoupení svého stranického kolegy Ludvíka Hovorky nejdřív zareagoval slovy o tom, že je dobře, že se české zdravotnictví stará o choromyslné. K řečnickému pultíku se totiž přišel omluvit za to, jak lidovecký rebel Hovorka hlasoval.

Sledujeme téma Obstrukce
Vše, co se děje ve sněmovně, čtěte ZDE

Dále čtěte:
Filip zpucnul koalici: Chová se totalitně a porušuje zákony
Zaměstnancům sněmovny dochází trpělivost. Ničí je přesčasy
Paroubek instruuje ČSSD: Zkuste hlasování o nedůvěře

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…